1993 vs. 2013 Del II
7 kultklubbar då och nu...

1993 vs. 2013 Del II

Vi fortsätter här vår jämförelse mellan nu och då. Här presenterar vi ytterligare sju kultklubbar!

B F C   D Y N A M O   /  
F C  B E R L I N   

 
Läget 27 mars 1993:  Klubben har efter återföreningen bytt namn till väldigt neutralt klingande FC Berlin. Klubben slutar på 4:e plats i Oberliga Nordost Staffel Nord. Mest namkunnige spelare är 21-årige målvakten Martin Pieckenhagen. Han kom senare att spela för rivalen 1.FC Union Berlin och i Bundesliga flera år för Hansa Rostock. Strid ström av spelare som kommer och går efter det att Dynamo nu blivit en klubb bland alla andra och som inte längre åtnjuter maktens skyddande hand över verksamheten.
 
Märkligt: 1. FC Union Berlin spelade också i Oberliga Nordost men i Staffel Mitte. Kan det ha varit ett sätt att hindra kravaller i ett nyligen återförenat Tyskland? Fotbollen i början på 90-talet plågades av väldiga våldsproblem där särskilt Dynamo Berlins fans hade mycket dåligt rykte. Det hade blivit väldigt laddade matcher om gamla stasiklubben Dynamo fått möta bohemernas och folkets klubb Union den säsongen.
 
Dynamo Berlin kan inte påstås ha varit särskilt populärt i övriga DDR. "Populär som en tandläkarborr" eller "klubben utan fans" var vanliga epitet.
Detta berodde till att börja med att man var överlägsen. För oss svenskar är känslan av Dynamos överlägsenhet kanske jämförbar med den vanmakt vi kände inför Sovjetunionens överlägsenhet på ishockeyrinken: idrottare helt klädda i rött, mystiska, onåbara, oövervinnliga.
Dynamo spelade i vinröda tröjor och vann nästan jämt. Mellan 1978 och 1988 vann Dynamo tio (!) mästerskap i rad.
 
Dessutom var överheten på Dynamo Berlins sida. Inte bara på Dynamos sida - den kan faktiskt sägas ha burit Dynamo i sin famn.
Chef för DDR:s säkerhetstjänst - Stasi åren 1957 till 1989 var en viss Erich Mielke. Denne dessvärre mäktige man var från tidigt 50-tal passionerad anhängare av Dynamo. Han var också dess ordförande från 1953 till 1989.
Inte konstigt därför att Dynamo för många blev synonymt med Stasi och överheten. Dynamo hade alltid de bästa spelarna, de bästa träningsanläggningarna, gjorde alltid de bästa värvningarna och om några spelare i DDR:s Oberliga var stjärnor så fanns dessa hos BFC Dynamo.
 
Att öppet protestera mot missförhållanden var förbjudet och därmed väldigt farligt i DDR. Däremot var det inte förbjudet att heja på motståndaren till Dynamo Berlin. De vinrödas bortamatcher var ofta väldigt hätska tillställningar där människor kunde skrika ”Scheiss Dynamo” och i det manifestera sitt hat mot Stasi. Det förekom att det i skydd av klackens gemenskap skreks ”Stasischweine” också.
 
BFC Dynamo – som efter återföreningen gjorde sig av med det belastade förnamnet Dynamo nu återigen heter som det gjorde från början. Drygt 20 år efter murens fall och efter det att alla de gamla makthavarna dött är det ganska odramatiskt att heta Dynamo igen.
 
Det är lite svårt att förhålla sig till Dynamo Berlin. Samtidigt som det nu utifrån betraktat är en klubb som likt andra i lägre ligor slåss med dåliga publiksiffror, snåla sponsorer samt dålig infrastruktur är de svårt att glömma historiens skuggor. Inte bara har Dynamo länge varit diktaturens välsmorda fotbollsfabrik. Dynamo har efter återföreningen haft ständigt återkommande problem med högerextrema och våldsbenägna fans vilket inneburit massor  av bråk med polis, skadestånd och ett väldigt dåligt rykte i Fotbolls-Tyskland.
 
Dynamo är än idag något pompöst, en avsatt härskare från dåtiden som jag tror att många människor än idag har svårt att se som något annat än maktens propagandaverktyg. Dynamo är både av hävd avskytt samtidigt som det också finns de som av nostalgiska eller bara spontant ur hjärtat tycker synd om en förening som faktiskt spelar i ruinerna av en storhetstid. I ett land som inte längre finns.
 
Läget 27 mars 2013:
Spelar i Oberliga Nordost/Nord. Dynamo har fått sina två senaste matcher inställda på grund av snön. Tabelläget är intressant: man ligger trea, två respektive fyra poäng efter Fürstenwalde och tabellettan Viktoria Berlin. Mästaren i Oberliga Nordost tar klivet upp i Regionalliga Nordost som motsvarar division fyra.
Hemmamatcherna spelar man som förr i tiden på Sportforum Hohenschönhausen. Stadion är på många sätt även den en relik från det förgångna: helt byggd i sten, gråbrun, dyster med dammiga löparbanor. Se bilder här:
http://www.stadionwelt.de/sw_stadien/index.php?stadion=stadion-im-sportforum-hohenschoenhausen&folder=sites&site=fotos&id=274&page=1
 
 

 
C H E M I E  H A L L E   /   H A L L E S C H E R   F C
 
Läget 26 mars 1993: Hallescher FC slutar tvåa i Oberliga Nordost Staffel Mitte. 1991 har man gjort sig av med namnet Chemie. Namnet kommer från de stora kemikoncerner som dominerar detta område av Sachsen-Anhalt och ger massor av människor arbete under DDR-tiden. Eftersom tiden efter återföreningen kännetecknas av nedlagda industrier, avfolkning av regionen samt att före detta DDR:s industri försvinner från kartan , känns det naturligt att stryka Chemie från klubbnamnet. Ett namn som inte längre betyder något.
90-talet blir en ganska trist period i klubbens historia med spel i Oberliga Nordost.
Eftersom Halle slutade fyra i DDR Oberligas sista säsong fick man 1991 spela i UEFA-cupen. Där åkte man ut mot Torpedo Moskva i första omgången.
 
Läget 21 mars 2013: Halle har efter några år i Regionalliga tagit steget upp i 3. Liga. Förra säsongen tog man sig sensationellt förbi hårdsatsande RB Leipzig och vann Regionalliga Nordost. Lagom till detta oväntade uppsving blev nya stadion färdig. Erdgas Sportpark är en mysig arena som håller minst 3. liga –klass. http://www.stadionwelt.de/sw_stadien/index.php?stadion=erdgas-sportpark&folder=sites&site=fotos&id=5914&page=1
 
 Halle ligger just nu på åttonde plats i tabellen med 37 poäng. Det innebär att man i lugn och ro kan spela färdigt säsongen och inte behöva oroa sig för lagen bakom. Imorgon lördag tar man emot 1. FC Heidenheim.
 Sachsen-Anhalts bidrag till tysk proffsfotboll har anledning att tro på framtiden.
 

 
 
     R O T  -  W E I ß   E R F U R T
 
Läget 26 mars 1993: Efter att ha trillat ur 2. Bundesliga säsongen före slutar Rot-Weiss  trea i Oberliga Nordost Staffel Mitte.
 
Läget 26 mars 2013: De rödvita ligger illa till i 3. Liga. Erfurt har bara en poängs försprång ner till strecket. Å andra sidan har man ett par matcher mindre spelade än kollegorna i botten.
 
I torsdags kom det glädjande beskedet att EU bidrar med 29 miljoner € till en nya arena i Erfurt. Hopplöst omoderna Steigerwaldstadion rivs och nya arenan med plats för ca. 20.000 åskådare ska stå klar våren 2015.
Byggandet förväntas starta nästa vår.
 
 
 
 
1 .  F C   M A G D E B U R G
 
Läget 26 mars 1993: 1. FC Magdeburg slutar åtta i Oberliga Nordost, Staffel Mitte.
 
Läget 26 mars 2013:  De blåvita ligger fyra i Regionalliga Nordost, 23 poäng efter överlägsna serieledaren RB Leipzig som hittills inte förlorat en enda match.
Mitt tydligaste minne av 1. FC Magdeburg är en match från 2 juni 2007. Sista omgången i Regionalliga Nord. Magdeburg tar emot St. Pauli som i förra omgången säkrat avancemang till 2. Bundesliga.
Magdeburg ligger tvåa och slår man St. Pauli är Magdeburg i 2. Bundesliga. Nya stadion (färdig sommaren 2006) är utsåld med över 25.000 åskådare.
 
Trots att Pauli inte har någonting att spela för och kan förväntats ha festat rejält i veckan blir matchen en oerhörd kamp. Magdeburg lyckas trots en vansinnig anstormning i andra halvlek inte få in segermålet.
Nå, Osnabrück, som jagar Magdeburg ligger under mot beskedliga Rot-Weiss Ahlen med tio minuter kvar att spela. Osnabrück måste vinna för att knipa andraplatsen. I Magdeburg ligger champagnen och inte minst Hasseröder-ölen bokstavligen på kylning.
I 80:e minuten kvitterar Osnabrück. I 89:e minuten skjuter Osnabrücks trotjänare Thomas Reichenberger de lilavita till 2. Bundesliga.
Bilderna från Magdeburg gör ont. Gråtande spelare ligger på planen och kan inte förstå vad som hänt. Dödstyst på läktarna. Det tyska uttrycket "am Boden zerstört" passar sorgligt bra in på bilderna från Magdeburg.
 
Den här händelsen illustrerar pinsamt tydligt den lilla infernaliska skillnaden mellan succé och fiasko. Kanske också idrott när den är som bäst. Att faktiskt befinna sig i himmelriket ett ögonblick… bara för att i nästa uppleva att någon knäpper med fingrarna framför näsan på dig och säger ”april, april, slut på drömmen”.
 
Magdeburg är en stad med stolta fotbollstraditioner och har fostrat en rad stora spelare. Hört talas om Jürgen Sparwasser? Naturligtvis. 22 juni 1974 på Hamburger Volksparkstadion. Fotbolls-VM. Gruppspelsmatch mellan BRD och DDR. Västtyskland med firade stjärnor som Beckenbauer, Overath, Hoeness, Maier, Gerd Müller mot ett anonymt gäng fotbollssoldater från DDR. Det var så man resonerade i väst. Alla förväntar sig en enkel seger för Västtyskland. Men då känner man inte till hur välutbildade DDR-spelarna är. Matchen blir en kamp mellan två jämbördiga. När de flesta började räkna med 0 – 0 slog Jürgen Sparwasser till i 77:e minuten och gjorde DDR:s segermål.
Se här hans historiska mål: http://www.youtube.com/watch?v=YeJLf-JCAOU
 
Magdeburg har stolta fotbollstraditioner. Mycket stolta. På 70-talet vann klubben DDR Oberliga tre gånger. Man måste, man måste känna till att 1. FC Magdeburg 1974 vann Cupvinnarcupen. I finalen slog man inte vem som helst utan mäktiga AC Milan med 2 – 0.
Se bilderna här: http://www.youtube.com/watch?v=PDDg4C8Kp2Y
Lägg märke till Magdeburgs klassiska tröjor med blå bård. Härligt att se hur spelarna jublade på den tiden. Inget inövat trams utan ren och oförställd glädje med armarna sträckta mot skyn. I exalterade ögonblick kan det hända att någon slår en kullerbytta.
 
En klubb som 1. FC Magdeburg måste med sin historia och sina förutsättningar naturligtvis sikta högre än Regionalliga. De senaste åren har ekonomin tyvärr varit mer än skral. Magdeburg avstod till exempel från att söka licens till spel i 3. Liga  nästa säsong av den enkla anledningen att man inte anser sig ha råd med 3. Liga.
 

 
 
S A C H S E N R I N G   Z W I C K A U   /  F S V   Z W I C K A U
 
Läget 26 mars 1993: FSV Zwickau slutar på femte plats i Oberliga Nordost, Staffel Süd. klubben har bytt namn efter att VEB Sachsenring gått i graven.
.
Läget 26 mars 2013: Zwickau har just spelat 1 – 1 mot Carl Zeiss Jena på bortaplan inför 4.500 åskådare. Zwickau ligger så bra till som tvåa i Regionalliga Nordost. RB Leipzig som sagt överlägsen tabelletta.
Zwickau är faktiskt nykomlingar i Regionalliga den här säsongen efter att ha vunnit Oberliga Nordost/Süd (motsvarande division 5) överlägset ifjol.
 
I mitten på 90-talet spelade Zwickau fyra säsonger i 2. Bundesliga. Säsongen 1995/1996 blev Zwickau sensationellt femma efter att länge varit med i toppstriden. Jag minns att man med glädje slog sig ner för att se Zwickau spela match måndagskvällar i ”Hattrick live” på DSF (nu Sport1).  Säsongen ´95/96 var för övrigt en 2. Liga-säsong med många goda öst-highlights. Förutom Zwickau spelade Jena (som slutade 6:a), VfB Leipzig samt Chemnitzer FC i 2. Bundesliga den här säsongen.
 
DDR-tiden hette laget Sachsenring Zwickau. I likhet med så många andra DDR-klubbar var det ett företag som gav klubben sitt namn. På VEB Sachsenring tillverkades i decennier bilen Trabant. Bilen som efter återföreningen uppnått kultstatus och kan sägas ha avancerat till något slags status som alla bilars okrönte antihjälte. En starkt bidragande orsak till Trabantens status som kultobjekt är att den såg likadan ut 1989 som den gjorde på tidigt 60-tal.
Sammas ”S” som prydde grillen på bilarna återfanns i fotbollsklubbens emblem. S som i Sachsenring.
 
Klubben var faktiskt DDR:s första mästare då man vann mästerskapet säsongen 1949/1950. Även här har bilen sin roll i sammanhanget. Klubben hette då Horch Zwickau. Audis efterfträdare i DDR hette Horch och därav namnet på fotbollslaget. Horch kom senare att ingå i VEB Sachsenring.
 
Liksom i Erfurt har det i Zwickau beslutats om en ny arena. Byggandet kommer att starta i höst och vara klart våren 2015. Kapacitet 15.000 åskådare. Jag minns tydligt tv-sändningarna från 2. Liga och Westsachsenstadion som då var Zwickaus hemmaborg. Man kan utan vidare beteckna det som just en hemmaborg eftersom Westsachsenstadion är en skapelse i tung sten. Spelartunneln är legendarisk – 40 meter lång, mörk och klaustrofobiskt trång.
 
 

 
C H E M I E   L E I P Z I G    /   S A C H S E N   L E I P Z I G
 
Läget 26 mars 1993: Sachsen Leipzig vinner Oberliga Nordost Staffel Süd och kvalificerear sig för kval till 2. Bundesliga. Det vill säga sportsligt kvalificerar man sig. Dock förvägras man licens på grund av sin usla ekonomi och kvalplatsen går till Bischofswerdaer FV som senare misslyckas i kvalet.
 
Läget 26 mars 2013: Säsongen 2010/2011 spelade Sachsen Leipzig i Oberliga Nordost Staffel Süd (motsvarande division 5).  Efter säsongen gick klubben i konkurs och ströks ur föreningsregistret. Sachsen Leipzig finns inte längre.
 
Under DDR-tiden hette klubben Chemie Leipzig. Även detta namn uppkallat efter storindustrin. Leipzig, Halle samt Halle-Neustadt bildade DDR:s centrum för kemisk industri. Chemie Leipzigs största rival var Lokomotive Leipzig.
Lokomotive var utan tvekan storebror i staden. Blågula Lok spelade på mäktiga Zentralstadion och ansågs allmänt vara populärt både hos Stasi och partiet.
 
Chemie var folkets lag och spelade sina matcher på lilla träiga Alfred-Kunze-Sportpark i Leipzigs västra delar. Chemie Leipzig hade på den tiden en hel del likheter med Union Berlin. Båda klubbarna levde i skuggan av maktens favoriserade föreningar, båda lagen var snarare mer stadsdelslag med folklig förankring än storklubbar. På den tiden fanns också en utbredd Fanfreundschaft mellan Unions och Chemies anhängare.

Chemie Leipzig vann DDR-Ligan så tidigt som 1951. Klubben sista stora framgång kom 1964 då man återigen vann DDR-Oberliga.
 
 

 
D R E S D N E R   S C
 
Läget 26 mars 1993: Dresdner SC slutar som nykomling 9:a i Oberliga Nordost Staffel Süd. Klubben har gått rakt från Bezirksliga genom Landesliga upp i Oberliga.
 
Läget 26 mars 2013: Ligger på 11:e plats i Bezirksliga Ost i Sachsen (motsvarande division 7). Senste bortamatchen mot Oderwitz inställd på grund av snö.
 
Dresdner SC försvann ganska snabbt från DDR:s fotbollskarta. Tränaren säsongen 1949/1950 hette Helmut Schön. Samme Helmut Schön som var förbundskapten för Västtyskland när de blev världsmästare 1974.
Efter sista omgången 1949/1950 (förlust 1 – 5 mot Horch Zwickau) flydde en rad spelare tillsammans med Helmut Schön till Väst-Berlin och laget slogs i spillror. På den här tiden fanns ännu ingen mur så att fly till Väst-Berlin kunde man göra genom att ta spårvagn någonstans i Öst-Berlin.
 
Dresdner SC hade haft sina stora framgångar under nazitiden. Klubben blev tyska mästare både 1943 och 1944 samt cupmästare 1940 och 1941.
Klubben var då DDR grundades (1949) mest av allt en kvarleva från den gamla onda tiden. Klubbar som Dresdner SC var ointressanta eller rent av oönskade i det nya DDR.
I socialismens och folkuppfostrans namn såg man till att klubbar bildades som bar de stora industriernas namn. Klubbarna och därigenom folket skulle identifiera sig med ryggraden i DDR:s välstånd – storindustrin.
 
 
 
 
KÄLLOR:
Fussballdaten.de
Wikipedia.de
mdr.de
dresdnersc.de
rot-weiss-erfurt.de
 

Karl Fagrenius.2013-03-26 13:32:00
Author

Fler artiklar om Hansa Rostock