Tyskland-Turkiet - historia och fakta
Strax över 2 miljoner turkar lär bo i Tyskland. Till detta kommer ytterligare någon miljon av turkisk härkomst. Berlin har den största samlingen med 200-300 000 turkar(cirka). Det märks när man är i Berlin skall sägas, där en del av centrum har stora turkiska influenser. Historien länderna emellan lär gå tillbaka till början av 1700-talet, då en osmansk ledare besökte det tysk-romerska riket och öppnade upp porten till öster. Under 1960-talet startade migration och följdes upp av den stora politiska invandringen efter militärkuppen 1980. Idag finns det stora turkiska grupperingar i de flesta av de stora tyska städerna och fotbollen är på tapeten överallt. Under mina år i Tyskland har jag själv mött flertalet turkiska lag och trots att divisionen var ganska låg - Bezirksliga - så var stämningen hög men hjärtlig och bengaler, marschaller och eldar var normalt att skåda.
Turkiet och Tyskland har mötts 17 gånger i landslagssammanhang. Tyskarna har 11 segrar. Turkarna har tre segrar, men noterbart är att de två senaste kom i de tre senaste matcherna mellan lagen. 2005 möttes lagen i istanbul i en träningsmatch och inför 25000 avgjorde unge Nuri Sahin i 89e minuten. Han var då bara 17 år gammal skall sägas.
Värre var det en tid tillbaka när tyskarna regerade i världen. 1954 vann Västtyskland VM och slog turkarna i gruppspelet så det small om det 7-2 och 4-1 blev det. Max Morlock gjorde fyra av målen. 1983 vann man EM-kval med 5-1 och 1973 en träningsmatch med 5-0. Turkarna vann dock den första landskampen mellan lagen; 1951 med 2-1 och en herre vid man Muzaffer avgjorde inför hela 90 000 i Berlin. 90 000. Oj.
Historien berättar dock om andra paralleller och gemensamma strandhugg. Tyska tränare är mycket nära förbundet med turkisk fotboll. Geneom åren har det fullkomligt vimlat av tyska tränare i Turkiet och det är inte bara Kalli Feldkamp och Christoph Daum. Inte då. Horst Buhtz var först på plats med Besiktas , som han vann cupen med på mitten av 70-talet. Sedan har det fullkomligt vällt in av tränare. Jupp Derwall satte väl den egentliga starten med sina titlar med Galatasaray på 80-talet och sedan har en strid ström av tränare varit i Turkiet. De mest framgångsrika torde vara just Kalli Feldkamp med två ligasegrar och så Christoph Daum med tre ligasegrar. På senare tid har vi noterat att Michael Skibbe lämnade Leverkusen och tog över rodret i Galatasaray. Lorant, Osieck, Briegel med flera har också varit i Turkiet på sistone.
I Sverige har vi haft Assyriska Föreningen uppe i Allsvenskan som ett exotiskt inslag.I Tyskland har inget lag, grundat av immigranter, nått så högt i divisionerna. Det lag som nått högst i sina framgångar är Türkiyemspor i Berlin, som kommer att spela i den tyska fjärde divisionen under hösten. Laget har bland annat fostrat turkiske landslagsmannen Ümit Karan. Ett annat känt lag i södra Tyskland är f.d Türk Gucu, numera Türk TSV 1975 München, som fostrat Ilhan Mansiz.
Kopplingarna finns som sagt...