”Om de kan, varför inte vi?”
Jürgen Klopp och Michael Zorc svarar på journalisternas frågor.

”Om de kan, varför inte vi?”

2004 spelade Porto och Monaco Champions Leaguefinal i Gelsenkirchen. I grannstaden Dortmund föddes tankarna om en comeback på den stora fotbollsscenen. Snart fem år senare kan vi konstatera att Borussia Dortmund kanske nått sin topp.

Ett år innan senaste VM-slutspelet i Tyskland reste Offsides före detta chefredaktör runt i Tyskland och besökte bland annat Dortmund, Offside 4/05. Detta var i slutet av säsongen 04/05. En säsong som med gulsvarta ögon var en berg-och-dalbana, där laget efter 17 omgångar var indraget i nedflyttningsstriden och under våren 2005 gjorde sin bästa vårsäsong i klubbens historia. Den säsongen slutade Borussia Dortmund på en sjundeplats och trots en mycket ansträngd ekonomi började tankarna om ett gulsvart återtåg i Europa och Bundesliga formas. Borussia Dortmund skulle komma tillbaka på allvar så – var det bara.

Mattias Göranssons resa i Tyskland och besöket i Dortmund resulterade ibland annat en fralla med schnitzel och surkål, en förhandstitt på The Unitys magnifika läktarkoreografi i sista hemmamatchen mot Hansa Rostock och ett intressant samtal med den store Dortmundssupportern Ulrich Hesse-Lichtenberger. Uli, som han också kallas, har bland annat skrivit ”Tor! The Story of German Football” och delade med sig av två intressanta tankar som ligger till grunden för den här artikeln. Vi gör ett litet nerslag i Offsides reportage:

”Fjolårsmästarna Werder Bremen har ett påfallande profillöst lag med spelare som Johan Micoud, Miroslav Klose och Ivan Klasnic som största stjärnor. BvB:s trupp är mer namnkunnig, med tjeckerna Tomas Rosicky och Jan Koller, brasilianarna Ewerthon och Dede samt tyska kvalitetsspelare som Christian Wörns och Lars Ricken.
I ett internationellt perspektiv tillhör även de den gråa massan.
Just detta är huvudargumentet för dem som vill ha in mer pengar i ligan. Med mer pengar går det att köpa internationella stjärnor, de ökar ligans lyskraft så att den går att sälja dyrare till andra länder, vilket leder till framgångar i Champions League, ära, berömmelse och att ännu fler stjärnor längtar efter att flytta till Tyskland.
I Ulrich Hesse-Lichtenbergers öron låter de tankebanorna som en dålig undanflykt.
– Det är ett svårt argument när Porto och Monaco möttes i Champions Leaguefinalen så sent som i fjol. Om de kan, varför inte vi?” Offside 4/05 


Tomas Rosicky såldes till Premier League och Arsenal sommaren 2006.

Efter att Porto, med José Mourinho på tränarbänken, slog Monaco med 3-0 i Champions Leaguefinalen, har de stora lagen prenumererat på finalplatserna. Vinnarna de senaste åren heter Liverpool, Barcelona, Milan och Manchester United – samtliga storklubbar med betydligt större ekonomiska än både Porto och Monaco. Ändå var det just detta som fick Uli och andra Dortmundssupportrar att hoppas att Borussia Dortmund skulle ta sig tillbaka till toppen av Bundesliga och återigen gå långt i Champions League där de stora pengarna fanns. Allt sedan Borussia Dortmund överraskande slog Juventus i finalen 1997 hade storklubbarna lagt beslag på titeln som Europas bästa klubblag. Real Madrid hade vunnit tre gånger, Bayern München och Manchester United varsin när lilla Porto bröt storklubbarnas dominans och vann 2004. Att döma av storklubbarnas dominans i Champions League de senaste åren 10 åren kan fotbollseuropa förvänta sig en fortsatt dominans av klubbar från England, Spanien och Italien. Något enstaka år kan det vara dags för en överraskning, som Dortmunds 1997 eller Portos 2004.

Matchen mellan Borussia Dortmund och Werder Bremen, på Westfalenstadion i maj 2005, slutade med gulsvart seger med 1-0. Faktum är att Borussia Dortmund bara förlorade två av totalt 17 matcher den våren, något som man upprepade den gångna hösten, och Borussia Dortmund kändes vara på gång igen och hade hämtat sig förvånansvärt bra efter den tunga ekonomiska smällen som uppdagades under hösten 2003. Så här i efterhand kan man förstå Uli Hesse-Lichtenbergers tankar om nya topplaceringar i Bundesliga och framgångar i Champions League, för klubben i hans hjärta. Verkligheten blev en annan. Fyra spelare är kvar i klubben jämfört med startelvan mot Werder Bremen våren 2005. I skrivande stund börjar Roman Weidenfeller hitta tillbaka till storformen han hade då, Dede och Sebastian Kehl är skadade, medan Florian Kringe fortsatt lever en ganska anonym tillvaro på Jürgen Klopps mittfält. Spelarna i både Borussia Dortmund och Bundesliga tillhör fortfarande den gråa massan ur ett internationellt perspektiv, Bayerns Franck Ribery och Luca Toni samt Bremens Diego undantaget och det mesta är sig likt i Bundesliga. Även om det har börjat röra sig i diskussionerna om 51-procentsregeln, så drömmer Bayern Münchens klubbledning och supportrar om nya framgångar ute i Europa. 


Borussia Dortmund överraskade expertisen och vann finalen i Champions League mot Juventus i maj 1997.

Vi dyker ner i Offsides reportage en gång till för att se vad Ulrich Hesse-Lichtenberger hade att säga Mattias Göransson på Westfalenstadions väldiga ståplatsläktare Südtribüne:

”På planen närmar sig Norbert Dickel för att elda på massorna på Südtribüne. Den massiva väggen av människor släpper ifrån sig ett rytande vrål av gillande.
Inför 1989 års cupfinal mellan Borussia Dortmund och Werder Bremen var Norbert Dickel knäskadad. Han spelade ändå, satte två, Borussia Dortmund vann sin första titel sedan 1965 och Dickels knä blev så illa sargat att karriären var över.
Sådant älskar man i Dortmund.
Som Kasper Johansson (2005 en av sju talesmän för Borussia Dortmund-supportrarnas paraplyorganisation The Unity, undertecknas anmärkning) säger:
– Det är viktigare att man kämpar i 95 minuter än att man spelar fotboll.
Av den anledningen var BvB:s dyraste spelarinköp genom tiderna, Parmaspelaren Marcio Amuroso, avskydd av fansen och snart avpolletterad. Visst gjorde han 22 mål en säsong – men han kämpade inte.
– Borussia Dortmund hade en vision, säger Uli. »Vi ska bryta cykeln, vi ska bli det första laget som lyckas göra som Bayern, vi ska stanna kvar på toppen.« Problemet är att man inte kan bryta mot en naturlag. I Tyskland är det bara Bayern som alltid kommer tillbaka. De andra får passa på när Bayern är svaga, och sedan nöja sig med att samla kraft tills nästa tillfälle dyker upp. Som Werder Bremen.” Offside 4/05

Bayern vann ligan 04/05 och sedan artikeln skrevs har Bayern tagit ytterligare två ligatitlar. Säsongen 06/07 stack VfB Stuttgart upp när Bayern gjorde en svag säsong och bara slutade fyra. Ett imponerande starkt Bayern vann ligan förra säsongen med tio poäng och trots en svag säsongsinledning är Bundesligas profiltätaste lag med i toppen av Bundesliga. Nykomlingen TSG Hoffenheim blev för visso ”Herbstmeister”, men Bayern ligger på samma poäng som höstens stora överraskning. Dessutom befaras Hoffenheims skyttekung, Vedad Ibisevic, slitit av korsbandet i en träningsmatch mot Hamburg i veckan. Ingen tror väl annat än att Bayern tar hem sin sjunde ligatitel på de senaste tio åren och Uli fick rätt – man kan inte bryta mot några naturlagar. 


Borussia Dortmund har haft ett par tunga säsongenr under 2000-talet. Under nye tränaren Jürgen Klopps ledning hoppas supportrarna att skeppet har vänt.

Men tanken om att Borussia Dortmund skulle kunna resa sig igen efter Portos finalseger mot Monaco är förstålig. Mellan åren 1993 och 2003 blev Borussia Dortmund tyska mästare tre gånger, vann Champions League en gång och var framme i semifinal en gång. Dessutom spelade man två Uefacupfinaler, förvisso med två andraplatser som utgång. Klubbens stora supporterskara hade plötsligt blivit vana att vinna och innan rapporterna om klubbens katastrofala ekonomi slog ner hösten 2003 visste ingen att den senaste av klubbens sex ligatitlar var en produkt av pengar som klubben inte hade. Kanske visste man inte hur illa det egentligen var och efter en fenomenal vårsäsong, där Borussia Dortmund vann elva av 17 matcher, så trodde man att laget inte skulle slås så hårt av de ekonomiska problemen.

Återigen var verkligheten en annan och klubbens stora stjärnor, som Jan Koller, Tomas Rosicky, Ewerthon och Torsten Frings, fortsatte sina karriärer på annat håll. Klubbledningen avgick, spelarlönerna sänktes och under ledning av Reinhard Rauball och Hans-Joachim Watzke har klubben fått börja bygga långsiktigt, något som vi börjar se frukterna av nu. Tankar som att ”kan dem, kan vi” är nästintill borta, även om supportrarna fortfarande drömmer om nya topplaceringar i Bundesliga och segertåg ute i Europa. De misslyckade värvningarna på slutet av 1990-talet och början på 2000-talet känns avlägsna och med nye tränaren Jürgen Klopp, som tillträdde i somras, känns även de senaste årens tränarkaruseller vara ett minne blott. Ännu är inte allt frid och fröjd, problemen finns där. Mladen Petric sades gjort sig obekväm i klubben och bråkat med Alexander Frei och såldes till Hamburg där han gjort succé. Robert Kovac har klagat över sin situation i klubben när Mats Hummels och Neven Subotic fått chansen och tagit den under hösten och Marc-André Kruska lämnade klubben så sent som en vecka sedan på egen begäran. Marc Kruska ska visserligen inte få någon problemstämpel på sig, då han alltid varit lojal mot klubben och förtjänade mer speltid än vad han fått under Klopps ledning. 


Roman Weidenfeller kan bara titta framåt efter att Borussia Dortmund fått respass i Uefacupen mot italienska Udinese.

I december fyller Borussia Dortmund 100 år och spelarna laddar inför en ny vårsäsong. Bakom dem ligger en utav de bättre höstsäsongerna på senare år. Jürgen Klopp har fått ordning på försvarsspelet, laget förlorade bara två matcher under hösten och med bland annat Neven Subotic, Nuri Sahin och Marcel Schmelzer så känns tillväxten god. Ändå klingar orden från Ulrich Hesse-Lichtenberger någonstans i bakgrunden. Hur mycket vi än vill det så råder naturlagarna – hur gärna visionärer som Michael Meier och Gerd Niebaum vill förändra dem. Bayern har en särskild position i den tyska fotbollen och det är en lång process innan naturlagarna ändras. Lag som Schalke 04 , Hamburger SV, Werder Bremen, Bayer Leverkusen, VfB Stuttgart och Borussia Dortmund bygger därunder och väntar på tillfället att få sticka igenom och vinna ligan – ungefär så som Bayern bygger under de verkliga storklubbarna i Europa och väntar på sin tur att vinna Champions League – allt med en åsnas envishet.

Borussia Dortmund har en bit kvar innan laget på allvar kan räknas som en utmanare till ligatiteln. Jürgen Klopp har påbörjat ett spännande lagbygge och vad klubben nu behöver är kontinuitet att satsa på den inslagna vägen. Framgångar är viktiga på den vägen, som spel i Uefacupen eller att gå långt i cupen, och inom några år behöver laget nya framgångar som en enstaka topplacering i Bundesliga eller en ny finalplats i cupen. Arbeta i tron på ett långsiktigt byggande med ett medvetet mål där tålamod är ett nyckelord. Rom byggdes inte på en dag.

Niclas Larsson2009-01-15 19:00:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?