Snart 100 år: August Lenz, klubbens första stjärna
1948 års upplaga av Borussia Dortmund. August Lenz syns längst fram till vänster i bild.

Snart 100 år: August Lenz, klubbens första stjärna

Den 19 december 2009 fyller Borussia Dortmund 100 år. Schwedische Borussen gör ett fram till dess ett par nedslag i klubbens historia och den här gången har turen kommit till klubbens första stjärna och tillika landslagsspelare, August Lenz.

När August Lenz växte upp i Dortmund på 1910- och 20-talen var lokalrivalen Schalke 04 den stora klubben i Ruhrgebiet. Borussia Dortmund befann sig alltjämt i Schalkes skugga och skulle göra så till andra världskrigets slut. Då var August Lenz, Borussia Dortmunds första riktigt stora stjärna, minst sagt bidragande, inte bara till att besegra Schalke utan också till att lägga grunden till det lag som blev tyska mästare för första gången i klubbens historia 1956.

Men historien om August Lenz börjar betydligt tidigare än så, närmare bestämt för 99 år sedan, just den 29 november 1910. Redan som tolvåring började Lenz spela i Borussia Dortmund pojklag, men det var först i början på 30-talet som den nu 20-årige Lenz fick sitt egentliga genombrott. Att det under början av 30-talet var kristider i hela Europa finns det väl ingen som inte känner till och i Dortmund, som i många andra tyska städer var arbetslösheten hög. En gatufotbollskultur utvecklades i Tyskland och i Bierstadt Dortmund var givetvis öl priset för de segrande lagen. För Lenz betydde den här tiden en snabb utveckling och när Lenz så väl fick chansen i Borussia Dortmund lät framgångarna inte vänta på sig. Sju mål mot TBV Mengede, i en match som slutade med förkrossande 14-0 för de gulsvarta, och Lenz hade nu gjort sig ett namn på allvar.

August Lenz var den typiske toppforwarden, snabb, kraftfull, skottglad och kanske framför allt, näsa för målet. Under sin tid i det tyska landslaget skulle Lenz också visa sina kritiker att han hade fler kvalitéer än så. Redan i april 1935 fick så Lenz också chansen i landslaget efter i en uttagningsmatch imponerat på förbundskaptenen Otto Nerz genom att göra nio mål mot ett lag från Brandenburg. Debuten i ”Nationalmannschaft”, som den förste Borusse någonsin, dröjde inte längre än till slutet av april samma år och succén fortsatte. I en match mot Belgien som Tyskland vann med 6-1 svarade Lenz för två utav målen. Fler än 14 landskamper, och nio mål, blev det inte för Lenz, den största anledningen till det stavas Andra världskriget.

I april 1942 lämnade August Lenz ett Borussia Dortmund, som efter Lenz sejour i tyska landslaget inte nådde upp i normal standard vid den här tiden, för spel i VfB Heessen. Men Lenz visade sig ha större hjärta för sin klubb än så och bara någon månad senare var Lenz tillbaka i BVB. Faktum är att Schalke 04 i mitten av 30-talet hade gjort flera försök att locka över Lenz till grannstaden. Legenden om Lenz berättar att Schalkes dåvarande ordförande, Ernst Kuzorra, 1938 slagit vad om att han skulle lyckas värva Lenz till Schalke. Om den historien stämmer eller inte hör inte till denna text, men hur som blev Lenz Borussia Dortmund trogen karriären ut, med undantag för den korta sejouren i Heessen.

Den 19 maj 1947 är ett annat historiskt datum i Borussia Dortmund historia då klubben för allra första gången blev ”Westfalenmeister”. Ärkerivalen Schalke 04 besegrades i finalen där Borussia Dortmund kunde ställa upp med både August Lenz och Max Michallek, klubbens kanske bäste försvarare genom tiderna, i startelvan. Lenz gjorde visserligen aldrig något mål i den match som Schalke ledde två gånger om, men som 17-årige Herbert Sandmann avgjorde med sitt 3-2-mål i slutet av matchen.

Hösten 43 besegrades Schalke för första gången i klubbens historia och den gången hette matchvinnaren August Lenz i en match som slutade 1-0. Säsongen 47/48, i Borussia Dortmunds första säsong i Oberliga West - som vid denna tiden var Västtysklands hösta regionella serie, något nationellt seriesystem fanns inte förrän hösten 1963 då första säsongen av Bundesliga spelades - vann Lenz skytteligan med 22 gjorda mål. Året därpå nådde Borussia Dortmund sin första final i de tyska mästerskapen, där VfR Mannheim visserligen blev för svåra och vann med 3-2, i en match som avgjordes efter förlängning. Matchen mot Mannheim blev också August Lenz sista match.

Efter karriären drev August Lenz en pub på Borsigplatz i centrala Dortmund och fanns alltid på sin plats på Westfalenstadion (sektion H, rad 8, plats 32) fram till sin död i december 1988, 78 år gammal. Minnet av August Lenz lever kvar än i dag och klubbens nya supporterbutik bär namnet ”August Lenz Haus”. Lenz ansikte återfinns också på supporterorganisationens ”The Unitys” emblem, sida vid sida med Dortmunds stadsvapen, som den stora symbol han var och är för klubben och dess supportrar.

Niclas Larsson2009-11-29 19:09:00
Author

Fler artiklar om Dortmund

Vågar någon tro på Dortmund ikväll?