Hertha Unter Dem hakenkreuz - Ein Berliner Fussballclub im Dritten Reich

Hertha BSC spelar sina matcher på Olympiastadion. De flesta av er känner säkert till att det var Albert Speer, Hitler´s chefsarkitekt som lät bygga arenan. Associationen är därför oundviklig. Hertha beslöt sig därför för att anlita en historiker för att få sitt förflutna utrett.

Så lyder titeln på den bok som historieprofessorn Daniel Koerfer har skrivit efter att ha studerat Hertha´s kopplingar till den då styrande nazistregimen. Här kommer en sammanfattning av bokens innehåll.

Det fanns inga starka band till den sittande regimen. Att påstå att Hertha var infiltrerat av nazisterna är fel. Förvisso beundrades Hitler´s ledarskap långt in i kriget tills alla förstod hur det skulle sluta men det fanns heller inget utbrett stöd för den antisemitiska politik som fördes. En övervägande majoritet av spelarna blev exempelvis aldrig medlemmar i nazistpartiet. Nästan ingen av de drygt 400 medlemmarna gick heller med.

Hertha BSC spirituella hem var arbetarklass stadsdelen Wedding. Det var här som hemmaplanen låg på 30 talet. I riksdagsvalet 1932 röstade 75 % av Hertha´s dåvarande medlemmar på antingen socialdemokraterna eller kommunisterna. "Hertha BSC var klubben som den lilla människan höll på" skriver Daniel Koerfer.

Att merparten av Hertha´s supportrar var "röda" gjorde även det att nazisterna själva distanserade sig ifrån Hertha förklarar professorn vidare. Något större uttalat stöd för den sittande regimen  uttrycktes inte.

Stödet för den sittande regimen fanns hos den installerade presidenten Hans Pfeifer som hade till uppgift att se till att antisemitiska politiken implementerades. Detta ledde till att de judiska Herthasupportrarnas läktarsektion till slut stängdes och Hertha fick klara sig utan deras stöd.

Hertha´s stora stjärna vid denna tidpunkt Hanne Sobeck protesterade mot detta beslut. Sobeck var en av få spelare som blev medlem i nazistpartiet. Det blev han 1940 men han distanserade sig alltmer ifrån det ju längre tiden gick. Han höll även fortsättningsvis kontakten med de judiska medlemmarna.

Daniel Koerfer uttrycker i sin bok kritik mot att Hertha inte starkare visade motstånd mot den sittande regimen. En slags pragmatism rådde där man inte stödde regimen men inte heller tillräckligt kraftigt tog avstånd ifrån den heller menar han. Stödet för nazisterna fanns längst upp i klubben medans spelare och medlemmar var emot. På något sätt så måste man samexistera.

Det bör även nämnas att 1943 deporterades Hertha´s mångårige läkare, som var av judisk börd till Auschwitz där han senare blev mördad.

Hertha BSC har nu utrett sitt förflutna. Hur ser det ut din klubb?

Alexander Carlsson2010-01-05 07:05:00
Author

Fler artiklar om Hertha BSC