”Svennis” nobbar 1860 München

”Svennis” nobbar 1860 München

Efter många turer fram och tillbaka bekräftar 1860 München idag officiellt att Sven-Göran Eriksson har tackat nej till klubbens erbjudande.

Det har sannerligen varit en märklig vecka. I tisdags morse offentliggjorde 1860 München på sin hemsida att Sven-Göran Eriksson ska leda laget tillsammans med den nuvarande tränaren Alexander Schmidt. Detta sedan storägaren Hasan Ismaik krävt att klubben skulle engagera svensken. Senare samma dag visade det sig att klubben inte hade pratat med ”Svennis” på en och en halv månad och att det inte fanns något kontrakt mellan parterna. I en intervju med den tyska tidningen Abendzeitung lät det trots allt som om den svenske tränaren var inställd på att ta jobbet. ”Jag är redo, de verkar redo. Alltså borde det fungera, eller hur?”, konstaterade han lakoniskt.

På onsdag eftermiddag träffades ”Svennis” och 1860:s vd Robert Schäfer i London. Där berättade Schäfer om klubbens erbjudande och de två diskuterade olika samarbetsformer för den nya tränarkonstellationen. Efter att ha fått tänka över det hela ringde ”Svennis” på torsdagskvällen upp Schäfer och tackade nej klubbens erbjudande. Som motiv angav han att laget under Alexander Schmidts ledning har gjort stora framsteg och att han därför inte kan se hur han skulle kunna bidra med något. Dessutom ville han inte skapa oro i laget genom att ansluta till klubben.

Om detta verkligen är anledningen till att Sven-Göran Eriksson avböjde att bli tränare i klubben, eller om det finns andra skäl får vi kanske aldrig veta. Faktum kvarstår att klubben från början inte var intresserad av hans tjänster och att man mer eller mindre blev tvingad att ge honom ett jobberbjudande. Ett erbjudande som dessutom innebar ett delat tränaransvar med den före detta ungdomstränaren. För en tränare av ”Svennis” kaliber kan det knappast ha varit särskilt lockande att åta sig uppdraget under sådana premisser.

För 1860 München är hela historien pinsam och det vilar för närvarande ett löjets skimmer över föreningen. Det kanske största misstaget begick styrelseordföranden Otto Steiner när han natten till tisdagen offentliggjorde att ”Svennis” skulle bli tränare i klubben. Det bästa hade naturligtvis varit att hålla inne med detta tills kontakt hade tagits med den svenske tränaren. ”Die Löwen” gick även miste om möjligheten att engagera en välrenommerad tränare med fantastiska meriter. Frågan är om den chansen dyker upp igen.

För Hasan Ismaik är det också en nesa att Sven-Göran Eriksson nobbade 1860 München. Den jordanske affärsmannen har länge stridit för att klubben ska erbjuda svensken ett jobb och när man till slut (motvilligt) gör det, så tackar ”Svennis” nej. Risken finns att Ismaik klandrar klubben för misslyckandet och då kan i stort sett vad som helst hända.

”Jag önskar min vän Hasan Ismaik och TSV 1860 München all lycka i framtiden”, låter Sven-Göran Eriksson hälsa via klubbens hemsida. Det lär behövas.


EINMAL LÖWE, IMMER LÖWE!

Mattias Torkelsson2013-01-18 16:01:00

Fler artiklar om 1860 München