Andra raka vinsten för VfL Bochum
Danilo Soares jublar efter sitt första mål för säsongen.

Andra raka vinsten för VfL Bochum

Inför tomma läktare i Würzburg lyckades VfL för första gången denna säsong följa upp en vinst med ytterligare en. En händelserik och fartfylld första halvlek följdes upp av en något mer avvaktande andra akt, men det var i den avgörandet föll. Det var, för andra gången den här säsongen, Simon Zoller som blev segermålskytt. Segern såg dock ut att gå upp i rök i matchens absoluta slutskede, men Manuel Riemann lyckades på ett fenomenalt sätt att stoppa bollen.

Laget
Förra matchens omfattande rotation i startelvan har gjort att konkurrensen om en startplats hårdnat, åtminstone när det gäller anfalls- och mittfälts-positionerna. Inför resan ner till Bayern var det endast Saulo Decarli och Tom Weilandt, som på grund av skador inte var tillgängliga för spel. Frågan var om Thomas Reis skulle fortsätta med den nykomponerade uppställningen eller om de petade spelarna skulle få nytt förtroende. Svaret blev det förstnämnda, då hans val föll på samma elva spelare som senast.
 
Motståndarna
Nykomlingarna Würzburger Kickers har fått en riktigt tuff inledning på säsongen och stod inför mötet med Bochum på endast en inspelad poäng. Fjolårssäsongen var desto bättre, då de på tredje försöket efter degraderingen till 3. Liga lyckades avancera i seriesystemet. Laget slutade tvåa bakom Bayern München II och spelar nu sin tredje säsong i näst högsta serien.
 
Matchen
Redan efter sju minuter lyckades tabelljumbon ta ledningen hemma på Flyeralarm-Arena. Efter en snabb omställning, där David Kopacz spelade fram Ridge Munsy i djupled, kom ledningsmålet via stolpen. Bochum samlade mod och tog ett klart grepp om spelet, men hade problem att skapa riktiga farligheter. Redan efter en dryg kvart såg det ut att vara färdigspelat för Antony Losilla. Med en varning med sig sedan tidigare, tog Bochum-kaptenen tag i en hemmaspelare bakifrån och stoppade en kontring. Något oväntat valde domaren att inte ta fram det gula kortet igen, vilket alltså hade resulterat i utvisning. Coach Reis tog det säkra före det osäkra och bytte ut fransmannen kort därefter. Som ersättare kom Robert Tesche in.
 
I den 21:a spelminuten kom Bochums kvittering och det var en riktig bjudning från Würzburg-försvaret. Efter en svag bakåt-pass till den sista hemmaförsvarare, visade Soma Novothny upp sin närkampsstyrka och erövrade bollen. Med en snabb tåfjutt fick han bollen förbi målvakten och gjorde därmed sitt första mål för Bochum. Bortalaget fortsatte trycka på och drygt tio minuter senare kom också ledningsmålet. Novothny kom runt på vänsterkanten och tittade en fri Simon Zoller i straffområdet. Hans skott räddades, men på returen var Danilo Soares påpassligt framme och tryckte in bollen. Glädjen blev dock kortvarig, för bara några minuter senare utjämnade hemmalaget. Riemann boxade bort en hörna, men utanför straffområdet fångade Patrick Sontheimer upp bollen och skicka ett lågt, hårt skott mot mål. I rädsla att styra bollen, vågade ingen riktigt ingripa och bollen passerade samtliga spelare och hamnade bakom en förvånade bortamålvakt.
 
Tillbaka på ruta ett inför den andra halvleken alltså och Bochum fortsatte att vara det spelförande laget. Efter 63 minuter valde Reis att plocka in nya krafter i form av Silvère Ganvoula och Danny Blum. Utgick gjorde Novothny och Miloš Pantovic. VfL fick en behövlig energiinjektion och tio minuter efter bytena kom utdelning. Danilo Soares slog ett inlägg mot mitten av offensiv planhalva, där Ganvoula i kamp med Douglas förhindrade försvararen att få undan bollen. Istället gick bollen vidare till Zoller, som tog den med sig in i straffområdet och med matchens andra tåfjutt (!) skickade in ledningsmålet. Bochum kontrollerade matchen efter målet och hade bra koll på hemmalaget. Åtminstone fram till den sista tilläggsminuten, då Arne Feick fick ett volleyläge i straffområdet. Han fick iväg ett hårt och välplacerat skott mot första stolpen, men Riemann lyckades med en sensationell parad rädda segern.    
 
Analys
Trots att det var inhopparna som avgjorde mot Aue senast, valda alltså tränarstaben att satsa på samma startuppställning en gång till. Den här gången gjordes dock samtliga mål av startspelare. En så kvalitativt stark bänk visar på ett väldigt djup i truppen, samtidigt som det kan bli svårt att hålla alla nöjda. Efter förlusten i Braunschweig förefaller det som om truppen svetsats samman, vilket givetvis förenklas av de två fullpoängarna. Anmärkningsvärt är att Robert Žulj inte fick spela alls i denna match, inte ens som inhoppare.    
 
Låt vara att det var mot tabelljumbon, men det var ett viktigt trendbrott att åter lyckas vinna två matcher i rad. Senast det hände var i omgång 31 och 32 förra säsongen. Att laget dessutom klarade av att vända ett underläge till vinst, visar på karaktär och var något som man inte lyckades med en enda gång under säsongen 19/20. Vinsten innebär också att Bochum för första gången på över fyra år ligger på en uppflyttningsplats. Tabellen är förvisso både ung och väldigt jämn. HSV har gjort ett ryck, men mellan plats två och plats tio skiljer det endast tre poäng. Tilläggas ska också att fem av Bochums sex motståndare för närvarande ligger på den undre halvan av tabellen. Nu väntar, på pappret, betydligt tuffare motstånd i form av Fürth, Hamburg och Düsseldorf.

Betyg

 Mina betyg på Bochum-spelarna.
 

Mattias Grahnmattgrahn@hotmail.com2020-11-02 16:39:51
Author

Fler artiklar om Bochum

Bochum förlorade klart mot Köln
Inför säsongen 21/22: VfL Bochum