Olímpic Lluís Companys, 2024-10-23 21:00

Barcelona - Bayern München
4 - 1

Bayern åkte på en förtjänad förlust mot Barcelona

Bayern åkte på en förtjänad förlust mot Barcelona

En tung förlust för Bayern mot Barcelona i Champions League. Tyskarna hade det svårt mot sin före detta tränare och åkte på en förtjänad förlust.

Första halvlek:
Matchen kunde inte startat värre för Bayern när Raphinha gjorde mål efter bara en minut spelad. Bayern hade fint spel och tog vara på Barcelona rejält och fick tillslut in en kvittering via Harry Kane, målet dömdes dock bort efter en VAR-check på offside från engelsmannen. Tillslut gick bollen in oavsett efter 18 minuter spelade och vi hade match igen.

Dock efter dryga halvtimmen spelad så slår Barcelona en lång boll som Kim har full koll på, dock får sydkoreanen en knuff av en rak arm i ryggen som gör att han missar bollen och oavsett att en rusande Neuer kom ut så spelades Lewandowski fri och petade in bollen i öppen bur. En 50/50 situation om det där egentligen skulle varit frispark, men domaren valde att godkänna målet. 3-1 skulle vi få innan halvtid och Raphinha fick en rejäl långboll och bara sprang rakt mot Bayern-målet med Guerreiro mot sig som var chanslös och ett vackert avslut gav Barcelona en 3-1 ledning i halvtid.

Andra halvlek:
Efter knappa timmen var det tack och godnatt när Raphinha gjorde hattrick efter en riktigt fin aktion. Bayern var chanslösa i andra halvleken och oavsett alla byten man gjorde så fanns det inget hopp om en comeback. 4-1 slutade matchen tillslut.

Spelarbetyg i Bayern München (1-10):

Neuer, 1/10: Oerhört dålig idag. Misstag som ledde till mål, seg på att reagera på skotten, hade en grov miss som nästan gav ett till mål. En dålig kväll för Neuer, tyvärr.

Guerreiro, 4/10: Chanslös mot Raphinha ute på vänsterkanten, fick inte igång sitt spel över huvud taget varken defensivt eller offensivt.

Upamecano, 5/10: Stod för några fina aktioner, men överlag väldigt lost i sin positionering som ledde till mål.

Kim, 5.5/10: Gjorde varken mycket bra eller mycket dåligt. Många lade skulden på Kim för andra målet, men att han blir knuffad i ryggen och missar nicken är inte hans fel.

Davies, 5/10: Kom inte riktigt in i matchen och hade det tufft mot Yamal på sin kant. Tog många fina löpningar som tyvärr inte ledde till något bra inlägg.

Kimmich, 3/10: Alldeles för dålig idag. Defensivt katastrofal, passningarna satt inte som de brukar och bara en väldigt dålig dag från tysken.

Palhinha, 4.5/10: Var inte så mycket till hjälp idag. Barcelonas rörliga mittfältare hade ganska kul på mittfältet, men oavsett blev det några fina aktioner från portugisen.

Olise, 5/10: Hade många fina lägen att skapa men kändes lite seg emellanåt, kom inte riktigt in i sitt riktiga jag.

Müller, 6/10: Skapade ytor och var villig till att löpa bakom Barcelonas backlinje med sin spelhjärna, men faktumet att han är 35 år och inte så snabb hjälpte inte honom.

Gnabry, 5.5/10: Tog många fina initiativ och fick assisten till Bayerns mål men överlag så ska han kunna bidra med mer.

Kane, 7/10: Var nog Bayerns bästa spelare ikväll. Hade två bollar i nät, varav en offside, men slog otroligt många fina långbollar ut på kanten och var en viktig del av uppspelsfasen.

Musiala, 5/10: Fick sig några minuter efter sin skada och som alla andra så kunde han inte bidra till så mycket ikväll. Hade han startat så kanske det hade sett annorlunda ut.

Sané, 5/10: Var väldigt löpvillig men tog alldeles för många touch istället för att avsluta vilket var irriterande. 

Goretzka, 5.5/10: Byttes in efter en timme ungefär tillsammans med tre andra och var mest där han skulle, varken något bra eller dåligt att säga om tysken ikväll.

Coman, 5/10: Skapade problem för Barcelonas försvar men herregud vad jag önskade att han kunde skjuta en fotboll… han hade sitt läge som han från nära håll drog tre meter utanför.

Spelade för lite för att betygsättas: Laimer

Man of The Match Bayern: Kane



Tankar?:
Bayern förtjänade att förlora idag, inga diskussioner om det. Man släppte in efter en minut spelad. Direkt efter det hade Bayern bra momentum och fint spel och det såg ut som att man skulle vända och vinna matchen efter 1-1 målet. Men direkt när 2-1 och tillslut 3-1 kom så tappade man huvudet helt och inget gick längre. Offensiven dog, defensiven var okej men backlinjen var på tok för hög och man kunde nog inte räkna på sina två händer hur många gånger Barcelona slog långbollar till en fristående spelare. Barcelona spelade också med en hög backlinje men kunde ändå återhämta sig rätt fort för att Bayerns offensiv är inte den snabbaste med Müller och Kane. Däremot har Barcelona snabba yttrar med Raphinha och Yamal som fick oerhört mycket yta att jobba med och göra mål på. Bayern hade två bollar i nät och jag tror att om Bayerns första mål hade stått sig så hade nog matchen sett helt annorlunda ut.

Två spelare som måste skaka igång sina hjärnor efter denna match är Neuer och Kimmich. Manuel Neuer må vara den bästa målvakten genom tiderna, men maturing is realising att Neuer inte är som han var förr. Han fyller snart 39, det är inte konstigt, men man måste börja kolla på nya målvakts-alternativ innan det är försent. Diogo Costa, Schweiz-födde portugisen, finns tillgänglig från Porto och är en av världens mest uppskattade målvakter och ett alternativ som Bayern borde kolla på. Vi alla älskar Neuer för allt han gjort, men alla bra saker tar någon gång slut. Tysken är för långsam på att reagera, kommer inte ner i tid, hans risktagande börjar gå överstyr och framförallt hans positionering är katastrofal. I andra målet man släppte in spelades han totalt bort och gav Lewandowski öppet mål. Mot Aston Villa var han alldeles för långt ut så Duran kunde skjuta från distans och göra mål. Vi måste börja diskutera Neuers framtid. Jag läste en statistik att Bayern har släppt in 14 mål på 20 skott på mål. Bayern hade också 1.50 förväntade mål emot sig ikväll och släppte in fyra. Går vi över till Kimmich så är det en mardrömsmatch från honom idag. Det är alltid något kring Kimmich, och så bra som han är så är han inte gjord för ett mittfält som Bayerns. Han är så bra som högerback, men i ett tvåmannamittfält är han alldeles för långsam, för svag och inte på topp defensivt vilket skapar stora hål där bak. Jag tror att han hade passat bättre i ett tremannamittfält, eller så får han gå tillbaka till högerback igen. Även med en riktigt defensiv jätte som Palhinha så funkar det ändå inte. Något måste ändras där.

Många lägger direkt all skuld på Kompany och att han inte är gjord för detta. Bayerns säsong är långt ifrån ett fiasko och Bayern har haft fem tuffa matcher på raken, det är inte lätt för en ny tränare att magiskt trolla fram det gamla Bayern igen, det funkar tyvärr inte så oavsett fast vi vill. Visst hade han kunnat finslipa några saker, framförallt den höga backlinjen, men hans spelare ska kunna prestera också. Att slänga hat på Kompany kommer inte att lösa något. Han har mitt, många fans och ledningen bakom sig. Ingen tränare i världen oavsett om du heter Pep Guardiola hade inte löst Bayerns problem på två månader. Det här kan ta ett tag och vi får bara ta det. Att byta tränare hejvilt kommer inte att hjälpa heller.

Det finns mycket man kan ta och spekulera från denna match. Men Barcelona var helt enkelt bättre idag, man måste ge dem att de har blivit ett mycket starkare lag under Hansi Flick. Vi har fortfarande fem matcher kvar i Champions League och våra två svåraste motstånd är förbi skulle jag vilja säga. Skulle vi inte ta oss vidare så blir jag chockad, men det tar vi då. Vi ligger på en 23:e plats av 36 i denna nya tabellen och kommer förhoppningsvis bara att klättra. Säsongen är lång ännu och inget hopp är förstört, vi förtjänade att förlora idag. Nu är den tuffa perioden över och på söndag tar vi emot Bochum på bortaplan, fullt fokus på det nu. God kväll!

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-10-24 00:31:00
Author

Fler artiklar om Bayern München