Bayern borde inte titta efter nya spelare - Pochettino är den man behöver
Bild på Mauricio Pochettino under hans tid i Tottenham.

Bayern borde inte titta efter nya spelare - Pochettino är den man behöver

Januari fönstret öppnar den 1 jan och håller öppet till den 31 jan. Men Bayern ska inte fokusera på att få in nya spelare, Mauricio Pochettino är precis vad man behöver.

Sedan Niko Kovac fick sparken så har Hansi Flick lett laget. Flick har haft ett förflutet som assisternade tränare till det tyska landslaget under 2006 - 2014. Han har även över hundra matcher som spelare själv för Bayern. I juli i år så anslöt han som ass-tränare till Niko Kovac. Men efter många sämre resultat fick Kovac sparken, och Hansi Flick skulle ta över tillfälligt. Den där tillfälliga titeln tycker jag har varit för länge nu. Även han har lyckats vinna 9 utav hans 10 matcher som tränare så tycker jag det är dags att få in ett stort namn. Pochettino, just nu utan jobb som skulle vara helt perfekt för Bayern.

Den argentinska tränaren Mauricio Pochettino har funnits på Münchens radar länge. Nu är han till och med utan jobb efter att fått sparken av Tottenham. I hans karriär har han tränat Espanyol (2009 - 2012), Southampton (2013 - 2014) och slutligen Tottenham (2014 - 2019).

Tiden i Espanyol
I slutet av Januari 2009 så klev Pochettino in som klubbens tredje tränare den säsongen. Laget låg tredje sist och han skulle komma in som räddaren i nöden. Pochettino som har närmare 250 spelade matcher för klubben lyckades och man slutade på en tionde plats tillsist. Hans kontrakt förlängdes och året därpå slutade man på en elfte placering. Sagan fick dock ett lite sämre slut. Detta efter en katastrof inledning av säsongen 2012/13 där man låg sist efter 13 omgångar, vilket ledde till att Pochettino fick lämna. Men en vinst som Espanyol fansen sent kommer glömma var i Februari 2009. Pochettinos Espanyol mötte Barcelona på bortaplan och vann med 1-2. Motsåndar tränaren hette Pep Guardiola som gjorde sin första säsong för klubben och på den tiden var Barca bland dom mest dominanta i världs fotbollen.

Southampton
Därefter blev det Southampton för Pochettinos del. Succé blev det här också, och första vinsten kom mot Man City. Man vann även mot andra topplag som Liverpool och Chelsea och slutade på en exceptionell åttonde plats.

Tottenham
Men det var en annan klubb som fick upp ögonen för Pochettino. London klubben Tottenham Hotspur lockade till sig honom efter endast 18 månader i Southampton. Ett femårigt kontrakt skrevs på med ett spelar material som inte var det bästa på pappret. Om det var någon som skulle klara det var det dock Pochettino. På dom fem åren som Spurs tränare så gjorde han 27 värvningar. Där har vi spelare som idag är bland dom bästa på sina positioner, exempelvis Son Heung-min som nog får rankas som den vassaste av värvningarna. Sen har vi också Dele Alli, Lucas Moura, Kieran Trippier (som nyligen lämnade) med flera.
 

Mauricio Pochettinos:
FÖRSTA STARTELVA SISTA STARTELVA
HUGO LLORIS PAULO GAZZANIGA
KYLE NAUGHTON SERGE AURIER
YOUNES KABOUL DAVINSON SANCHEZ
ERIC DIER ERIC DIER
DANNY ROSE BEN DAVIES
NABIL NETALEB MOUSSA SISSOKO
ETIENNE CAPOUE TANGUY NDOMBELE
ERIK LAMELA DELE ALLI
CHRISTIAN ERIKSEN GIOVANI LO CELSO
AARON LENNON SON HEUNG-MI
EMMANUEL ADEBAYOR HARRY KANE

Så man kan väll summera det enkelt, mycket rotation blev det. Men det var välbehövligt och något Pochettino lyckades väldigt bra med. Hans strösta bragd må nog vara att man tog sig till Champions League final. Visserligen förlorade man mot liga konkurrenten Liverpool, men vägen dit var allt annat än enkel. Men varför skulle Pochettino vara rätt man för Bayern? Även om det blivit förändringar och nytänkande det senaste året med bland annat Robben och Ribery som lämnat. Så behöver vi fler förändringar, trots det faktum att vi fått in spelare som Perisic och Coutinho på lån. Om det är någon som visat att han är bra på att bygga något nytt med ett lag så är det Pochettino. Han har aldrig haft dom resurser som Bayern har utan innan fått jobba mer med att bygga något utav ingenting. Men jag är helt säker på att Pochettinoskulle gjort det bra med Bayern. Få in honom nu under januari och låt han tillsammans med Hansi Flick avsluta denna säsongen på ett bra sätt. Sen till nästa säsong, då ska Pochettino få jobba på sitt sätt fullt ut och göra förändringar. Vill han få med sig någon till sin tränarstab så ska det bli efter denna säsongen. Då ska även spelartruppen ses över och nyförvärven får komma till sommaren. Jag tror Pochettino skulle kunna komma in nu och börja sitt långsiktiga arbete. Samtidigt som han fullföljer denna säsongen på ett bra sätt med det material man har.

Pochettino spelstil skulle funkat bra i Bayern. Han har en spelstil som går ut på att pressa väldigt högt upp, och tvinga motståndarna till misstag. Ju tidigare och högre upp du vinner destu bättre målchans får du, är en beskrivning som passar in på Pochettino. Han har även ett väldigt smart presspel, som grundar sif på att den närmsta eller dom två närmsta ibland ska gå in för att vinna boll. Dom andra ska täcka passningsalternativ och vinklar. Han ställer gärna upp med en 4-2-3-1 formation med en klar tio roll. Ytterbackarna är "moderna" ytterbackar som ska jobba hem i försvaret men även vara bra på att fylla på offensivt. Spelsättet skulle passat Bayern väldigt bra och jag är säker på att om man utvecklar sitt presspel så finns det nästan inget lag i Bundesliga som skulle kunna spela bort dom 9/10 gånger ens. I Champions league skulle det blivit svårare då det är mer bollskickliga lag där. Men jag är säker på att Pochettino skulle kunna bygga något som ställer till stora problem även för storklubbarna.

Sammanfattningsvis tycker jag att man inte ska göra för stora förändringar nu på direkten. Utan försöka avsluta denna säsongen bra med att vinna ligan och även ta sig till kvarts eller semi final i CL. Skulle varit en godkänd säsong och sen får man börja ännu en gång med renoveringen i truppen - med Pochettino som styr båten.

DavidTwitter @ davidaahlund2019-12-29 21:10:22
Author

Fler artiklar om Bayern München