Opel Arena, 2023-10-21 18:30

Mainz 05 - Bayern München
1 - 3

Bayern fortfarande på tredjeplats i ligan när högt kritiserade Leon Goretzka såg till att man vann mot Mainz
Leon Goretzka stod för en fantastisk match under lördagen

Bayern gästade Mainz i en match som man borde ha vunnit mer övertygande än vad man gjorde. En vinst blev det men man är fortfarande på den där förbannade tredjeplatsen.

Första halvlek:
Bayern som de allra flesta matcherna inledde matchen bra och tidigt fick man sina lägen. Ett från Goretzka i början av matchen där han nickar Kimmichs inlägg en aning för högt och bollen tar i övre nättaket. Tyska mästarna skulle få fira efter 11 minuter då formstarka Kingsley Coman blir fint framspelad av Sané och kan med ett säkert skott sätta dit 1-0 i målvakten Zentners högra hörn. Coman och Sané är i briljant form och har börjat hitta varandra närmare än någonsin.

Några minuter efter målet skulle Sven Ulreich få stå för en makalös räddning när Gruda får in ett inlägg till Lee i boxen som når högst och Ulreich sträcker sig och petar med fingertopparna bollen i stolpen och de Ligt kan rensa undan. Ulreich som fått mycket kritik under starten av säsongen bara för att han är en backup-målvakt och inte heter Manuel Neuer fick tyst på de kommentarerna. För att ha en roll som backup-målvakt har Ulreich stått för en briljant säsong. Ulreich till exempel på egen hand räddade Bayern mot Köpenhamn med hans makalösa räddning i 95e minuten. Han behöver få mer respekt enligt mig!

Nog om Ulreich för nu då 2-0 skulle komma bara några minuter efter den briljanta räddningen när Bayern provar en frisparksvariant och Musiala får in ett längre inlägg till Goretzka som når högst med en nick och hittar tillbaka till Harry Kane som är på rätt plats vid rätt tillfälle och kan enkelt nicka dit 2-0. Urtjusigt samspel i laget!

Matthijs de Ligt kom undan med ett gult kort när han missade bollen med en millimeter och kapade Mainz anfallaren som nästan var fri på mål. Från ett osjälviskt öga skulle det kunna ha varit ett rött kort på holländaren men han klarade sig undan med ett gult. Matchen dog ut en stund efter det och några minuter före halvtid skulle hemmalaget reducera. Gruda dansade förbi Bayern-försvaret och Laimer som var helt ur position tappar sin gubbe ute på vänsterkanten och Anthony Caci får till en riktig raket och hittar högra krysset. Omöjligt för Ulreich, och varenda målvakt på denna planet, att rädda. 2-1 Bayern i halvtid.

Andra halvlek:
Mainz fick börja andra halvleken med en farlig chans när Da Costa drev in till straffområdet och hittade in till Bell som får en bredsida en liten bit utanför stolpen. Direkt efter chansen skulle Bayern få mer grepp om matchen när Caci försöker dribbla sig ur sitt egna straffområde men tappar bollen och den hamnar hos Musiala som inte är självisk och passar till Goretzka på kanten av straffområdet, som elegant hittar en lucka mellan två försvarare, och skjuter bollen i nät i vänstra hörnet och lämnar målvakten Zentner helt chanslös. Goretzka hade en riktigt fin kväll men blev sedan utbytt med vad som såg ut som ett potentiellt brutet finger. Han undergick skanningar efter matchen och vi vet ännu inte hur allvarlig eller inte skadan är.

89:e minuten skulle Mainz vara nära en till reducering när Gruda kämpar sig fram en chans och får iväg ett kraftfullt skott längs marken som tar i stolpen och ut. Väldigt nära ett 2-3 mål men matchen tog slut, domaren blåste av och Bayern tog med tre poäng till München.

Tankar?:
Att se Leon Goretzka skina och få fans support värmer en själv att se. Mittfältaren har fått extremt mycket kritik av fans under en lång period och det känns som oavsett vad han gör eller inte så får han all skit på sig oavsett. Idag fick han fira ett elegant mål med en tjusig målgest där han sprang mot fansen med handen mot örat som att han inte hör dem. Han är nog medveten om sin kritik från fansen och visade idag vad han går för.

Det har varit mycket snack om den defensiva mittfältaren som saknas och fans som ville se Goretzka såld. Jag själv har alltid varit ett fan av Goretzka och han är en speciell spelare som behöver användas på rätt sätt för att få ut det bästa av honom. Under 19/20 Champions League-kampanjen och säsongen var han som bäst när han hade Thiago, en mer defensiv mittfältare bakom sig, istället för nu Kimmich som vill pusha fram offensivt lika mycket som Leon själv. Ni kan räkna ut det själva. Det blir ingen balans i mittfältet med två offensivt-tänkande mittfältare och ingen som har stenkoll bakåt. Kimmich må tekniskt vara den bättre spelaren men hindrar Goretzka lite från att göra vad han är bäst på, vilket leder till att han presterar sämre för att han inte kan göra vad han är bäst på. En märklig situation men det är fint att se honom i bra form igen.

Det är mycket snack och tankar om spelet under Tuchel och det märkligaste som Bayern inte alls kan få grepp på är att stänga matcherna tidigare. Att vinna “bara” 3-1 mot sjuttonde plats Mainz är inte ett bra resultat, det måste vara en mer convincing vinst än så. Mainz har bara skrapat ihop två poäng under hela säsongen och det säger en del. Tuchel har ett riktigt fullspäckat lag med stjärnor i varje position. Man må vara obesegrade i Bundesliga, cupen och Champions League hittills men man måste börja stänga matcherna och vinna mer övertygande. Ett prima exempel var mot Manchester United för dryga månaden sedan där man släppte in två extremt slarviga mål på slutet. Den matchen kunde ha slutat 6-1 spelmässigt men istället vann man 4-3 den kvällen. Det ska inte hända och man måste ha kontroll över matchen och inte slarva bakåt. Det måste ändras på om man vill ta sig långt i alla tävlingar, framförallt Champions League mot de allra bästa motståndarna.

Fortfarande befinner man sig på den där tredjeplatsen som man inte kommit förbi ännu då Stuttgart och Leverkusen fortsätter att imponera. Ett roligt titel-race för det neutrala ögat men med Bayern-ögat vill man se Bayern på topp. Det gäller att inte tappa en enda poäng för Stuttgart och Leverkusen ser inte ut att fysiskt kunna förlora en match just nu.

Poängjakten i Bundesliga fortsätter mot Darmstadt på hemmaplan nästa helg men innan dess blir det en tripp till Turkiet där man gästar Galatasaray i Champions League- gruppspelet. Galatasaray som är kända för att ha bland de bästa, farligaste och galna fansen på planeten. Kommer bli intressant att se hur man presterar under de förutsättningarna.