2022-10-12 21:00

Viktoria Plzen - Bayern München
2 - 4

Bayern München besegrade slagpåsen Viktoria Plzen - trots skakig andra halvlek

Under onsdagskvällen var Bayern München på besök hos den tjeckiske klubben Viktoria Plzen för ett returmöte i Champions League. Efter den första halvleken såg det ut som att det skulle bli en riktigt tung kväll för hemmalaget. Men efter en stark andra halvlek kan ändå tjeckerna känna sig stolta över kvällens insats.

Sammanfattning:
Matchen inleddes på ungefär samma sätt som den gjorde förra veckan när lagen drabbades samman. Efter nio minuter tog Bayern München ledningen genom Sadio Mané efter ett fint anfall som Mané sedan fick avsluta.

En liten stund senare var det även dags att sätta dit 0-2 för bortalaget. Leroys Sané slog en passning genom hela Viktoria Plzens lag till Kingsley Coman som serverade Thomas Müller som dök upp helt ensam vid den bortre stolpen. Müller, som var tillbaka efter hans corona, slog in bollen i öppet mål utan några omständigheter.

Bayern skulle fortsätta ånga på och efter 25 minuter kom även 0-3-målet. Denna gången var det Leon Goretzka som skulle få skriva in sig i målprotokollet. Müller spelade in till Sané
som klackade vidare den till Goretzka som avslutade stensäkert.

Goretzka skulle även få göra sitt andra mål för kvällen tio minuter senare. Återigen var det Sané som slog assisten till honom och denna var minst lika vacker. Sané slog en perfekt passning genom Viktoria Plzens backlinje som en fri Goretzka kunde chippa in till 0-4.

När domaren blåste av den första halvleken var alltså resultatet 0-4 till Bayern München. Ett mål mindre än vad de vann med förra veckan när lagen möttes på Allianz Arena. Under halvlekens gång fick Müller kliva ut vilket betydde att den unge Mathys Tel fick chansen. Än så länge är det oklart om vad som kan ha hänt med Müller. Tel var dessutom väldigt nära att trycka in 0-5 i slutminuterna av den första halvleken men Jindrich Stanek räddade fransmannens avslut.

Inledningen på den andra halvleken var inte alls något finlir av Bayern. Ett mål hängde i luften för hemmalaget och efter 60 minuter spelade kom även reduceringen. Adam Vlkanova dundrade in bollen efter att den dök ner hos honom vid straffområdeslinjen. Målet var det första som Bayern släppte in i årets Champions League.

Hemmalaget skulle till och med reducera till 2-4 genom inhopparen Jan Kliment i den 75:e minuten. Det syntes tydligt hur Bayern redan hade tagit ut vinsten i förväg när man klev ut till den andra halvleken. Knappt någonting fungerade i spelet och med alla byten blev det verkligen inte bättre heller.

Mycket mer finns det inte att berätta om den andra halvleken. Ryan Gravenberch kom in och var nära att sätta spiken i kistan i slutet av matchen, men nederländarens skott styrdes upp i ribban och ut av hemmalagets målvakt. 2-4 stod sig alltså matchen ut och Bayerns rekordlånga gruppspels-svit utan förlust fortsätter i Champions League.

Tankar om matchen:
Den första halvleken var rejält underhållande att se på från ett par Bayern-ögon, kanske inte lika rolig ifall man håller på Viktoria Plzen. Bayern pulveriserade hemmalaget fullständigt och fick dem att se väldigt underlägsna ut. Leon Goretzka har kommit tillbaka från sin skada och prickat formen riktigt bra. Tysken har varit väldigt nyttig för Bayern på mittfältet i de tre senaste matcherna då han har startat och dessutom har han varit direkt involverad i 6 mål i dessa tre matcherna (3 mål och 3 assister). Även Leroy Sané fortsätter att visa sin fina form. Inget mål idag för honom men två assister borde han ändå vara nöjd med.

Frågan jag ställer mig efter denna matchen är varför Bayern är så duktiga på att slappna av när man har en ledning som känns stabil. Vi såg det i helgen mot Borussia Dortmund där man tappade en 0-2-ledning till 2-2, och ikväll gör man en riktigt svag insats i den andra halvleken vilket gör att två mål släpps in. Man måste väl kunna leda med 0-4 mot ett lag som Viktoria Plzen utan att man ska vara orolig? Bayern måste helt enkelt bli bättre på att spela av matcher och behålla fokus i 90 minuter.