2022-09-13 21:00

Bayern München - Barcelona
2 - 0

Bayern München ryckte upp sig och besegrade Barcelona - Mittbacken briljerade: ‘’En av världens mest underskattade försvarare’’
Lucas Hernández firar sitt 1-0 mål.

Efter en knackig första halvlek av Bayern München gick man ut och tog tag i det från början i den andra halvleken. Efter två snabba mål av hemmalaget tappade Barcelona luften och Bayern München kunde komfortabelt plocka tre nya poäng.

Första halvleken:
Matchen inleddes med en del bollinnehav för bortalagets del. Bayern satte inte riktigt den höga pressen som vi är vana att se dem göra. I den 8:e minuten kom matchens första målchans då Barcelonas Pedri fick ett jätteläge i straffområdet. Tamt avslut ledde till en fin benparad av Neuer.
Robert Lewandowski skulle få sin första chans i den 17:e minuten. Polacken blev serverad av Pedri och klippte till på halvvolley i straffområdet. Avlsutet gick strax över ribban. Några minuter senare var han framme igen och nickade på ett inlägg. Neuer var dock där och stod för en fin reflexräddning.
Bayerns första stora målchans kom i den 30:e minuten då Sabitzer testade skott precis utanför straffområdet. Skottet hamnade strax utanför den bortre stolpen.
Strax innan halvtidspausen kom Musiala runt på kanten och spelade perfekt in i mitten till både Müller och Mané. Det blev alltså lagkamraterna som förstörde det läget för varandra då de kolliderade, något som beskrev Bayerns första halvlek ganska bra.
Dessutom skulle även Lewandowski få ett läge innan halvlekens slut. Denna gången skulle inhopparen Mazraoui göra en fenomenal brytning på Lewandowskis skott och 0-0 stod sig halvleken ut.

Andra halvlek:
Inför den andra halvleken byttes Goretzka in istället för Sabitzer. Tysken skulle testa Ter-Stegen tidigt i den andra halvleken med ett tungt långskott som den tyske målvakten styrde ut till hörna. En hörna som skulle nickas in av Hernández vilket betydde att Bayern tog ledningen tidigt i den andra halvleken. Ett mål som Hernández förtjänar efter allt arbete som den grabben gör. 1-0 stod det nu.
Det skulle även bli 2-0 till hemmalaget kort därefter och denna gången var det Sané som klev fram. Tysken transporterade bollen väldigt fint genom Barcelonas backlinje och placerade den bredvid Ter-Stegen efter att ha fått den av Musiala. Det var ett helt annat Bayern som klev ut i den andra halvleken.
I den 62:a minuten förberedde sig nog alla på att Pedri skulle reducera till 2-1 då han blev helt fri mot Neuer i straffområdet. Den unge spanjoren valde dock ett avancerat avslut och chippade bollen i stolpen.
Mycket mer lägen blev det inte i matchen. Luften rann ur bortalaget och Nagelsmann gjorde byten som gjorde att Bayern kom ur sin fina rytm. Matchens spelades av och Barcelona gjorde sina försök men kom aldrig riktigt nära. 2-0 stod sig matchen ut.

Två helt olika halvlekar av Bayern München:
När domaren blåste av den första halvleken kände man mycket frustration som Bayernsupporter, speciellt mot Nagelsmann. I de första matcherna av säsongen spelade Bayern med formationen 4-2-2-2 vilket passade laget utmärkt. Nu på den senaste tiden när det gått trögt i Bundesliga har Nagelsmann ställt upp med ett 4-2-3-1 system utan att ens ha en riktig forward i truppen. Müller var den som fick agera forward ikväll vilket inte alls är hans bästa position. Dessutom fick Sané spela som högerytter där vi vet att han har en del problem med sina aktioner. Nagelsmann har en tendens till att krångla och övertänka för mycket. Varför ska han ens byta system när hans 4-2-2-2 fungerade så bra som det gjorde?

Hernández tidiga mål i den andra halvleken gav laget extremt mycket energi och det hade stor betydelse till att matchen slutade som den gjorde. Bayern hittade en helt annan energi och nu hittade man mycket mer kombinationer i anfallsspelet. Trots det syntes knappt Mané till vilket oroar mig då han ska vara den stora stjärnan i anfallet. Där måste Nagelsmann hitta ett sätt att involvera honom mer. Till att börja med kan han ju gå tillbaka till 4-2-2-2 och strunta i 4-2-3-1 som inte passar denna truppen.

Fantastiskt försvarsspel!
Anledningen till att Lucas Hernández blev matchens lirare i mina ögon är verkligen inte bara för målet han gjorde. Fransmannen stod för en enastående insats i försvarsspelet där han gjorde många fina brytningar. Dessutom lyckades han stoppa Lewandowski ett flertal gånger. I mina ögon är han en av världens mest underskattade försvarare för tillfället. Resten av backlinjen ska dock också få uppmärksamhet för sina insatser. Upamecano stod också för många viktiga brytningar och Davies visade många gånger upp sin speed och bollskicklighet. Pavard kommer få det tufft att behålla sin startplats när Mazraoui kommer in och spelar som han gjorde idag. Den franske högerbacken skadade sig tidigt i matchen vilket gav Mazraoui chans att visa upp sig. Den chansen tog han och gjorde något väldigt bra utav den!

Kvällens vinst innebär att Bayern kliver upp på förstaplats i gruppen med sina två vinster. Nästa match i Champions League är den 4:e oktober mot Viktoria Plzen. Det som står på schemat härnäst är en bortamatch mot FC Augsburg på lördag innan spelarna går på landslagsuppehåll. En match som kommer bli viktig att vinna efter tre raka oavgjorda matcher i ligan.