BayArena, 2023-03-19 17:30

Bayer Leverkusen - Bayern München
2 - 1

Bayern München sänktes av Bayer Leverkusen efter märkliga scener - Domaren ändrade två gula kort för filmning till två straffar: ‘’Aldrig sett något liknande’’

Bayern München förlorade under eftermiddagen mot Bayer Leverkusen efter att man åkte på två straffar mot sig. Förlusten innebar att man övergav förstaplatsen till Dortmund i tabellen.

Sammanfattning:
Inledningsvis var det hemmalaget Bayer Leverkusen som tog tag i taktpinnen och förde spelet. Något som Bayern inte alls är vana vid då de brukar äga mycket boll. Leverkusen skapade även några halvchanser där Jeremie Frimpong var närmast med sitt avslut som Yann Sommer räddade vid första stolpen.

Det blev dock Bayern som skulle ta ledningen efter drygt 20 minuter genom Joshua Kimmich. Det var ett fint anfall där Leroy Sané spelade ut bollen på kanten till Joao Cancelo som skickade in bollen mot den bortre stolpen. Leon Goretzka snappade upp bollen och spelade snett bakåt till Kimmich som med hjälp av en styrning på en Leverkusenspelare fick upp
bollen i nättaket.

Inför den andra halvleken gjorde Julian Nagelsmann tre byten då Bayern hade stora problem med bollinnehavet under den första halvleken. Sadio Mané, Joao Cancelo och Thomas Müller blev utbytta och in kom Jamal Musiala, Kingsley Coman och Serge Gnabry

Bayern skulle dock få en straff mot sig tidigt i den andra halvleken efter att Benjamin Pavard trampat av skon på Amine Adli. Fransmannen blev först varnad för filmning, men efter en VAR-granskning ändrade domaren beslutet och pekade på straffpunkten istället. Exequiel Palacios tog hand om straffen och lurade Sommer till högerhörnet och placerade den i vänsterhörnet.

I den 67:e minuten visade Musiala upp sina kvicka fötter och var nära att sätta tvåan för bortalaget. Efter ett väggspel med Gnabry så blev han helt öppen till vänster i straffområdet men avslutet tog i stolpen och ut.

Kort därefter var det samma visa igen som upprepades. Adli gick omkull i straffområdet och får gult kort för filmning. Men precis som den förra straffsituationen så skulle domaren gå in och ändra beslutet efter en VAR-granskning och peka på straffpunkten. Palacios placerade bollen i samma hörn och trots att Sommer slängde sig rätt denna gången så var den otagbar.

Bayern försökte att komma tillbaka i matchen i slutminuterna. Coman hade ett läge till höger i straffområdet där han fick en rejäl felträff och sköt långt utanför. Sané hade också ett bra skott mot mål som Hradecky fick slänga sig efter. Men Bayern kom inte närmre än så och när domaren blåste av matchen var ställningen 2-1 till Leverkusen.

Tankar om matchen:
Väldigt blek insats idag. Om det inte hade varit för straffarna hade jag iallafall inte behövt klaga på försvaret, men nu känns det som att ingenting fungerade. Utöver straffarna såg det bra ut defensivt sätt, men Pavards stämpling på Adli var rejält klumpig. Upamecanos straff är diskuterbar skulle jag säga. Från någon vinkel ser det ut som Adli springer in i Upamecano och trillar, men samtidigt är det onödigt att slänga sig efter bollen på det sättet i straffområdet. Det var för övrigt väldigt märkliga scener runt straffarna då domaren väljer att ge Adli gult i båda situationerna för filmning för att sedan göra en VAR-koll och ändra besluten till straffar. Tror aldrig jag sett något liknande.

Offensiven såg riktigt tröttsam ut idag och det är egentligen där som fokuset efter denna matchen bör ligga. Bayern hade stora problem på den offensiva planhalvan och det var egentligen inte förens fram mot slutminuterna som man kom nära några gånger. Mané visade ännu en gång idag att han inte hör hemma på en ensam forwardposition. Han hade stora problem när han blev en uppspelspunkt och i denna matchen syntes det att Choupo-Moting behövs på den positionen. Mané kom inte riktigt med i spelet. Jag förstår faktiskt inte heller Nagelsmanns beslut att byta ut Müller så pass tidigt då hans ledarskap och presspel är viktigt där uppe. Musiala bänkades idag eftersom han kände sig sliten och hade någon lätt skadekänning, och det märktes när han inte var på plan idag att han saknades.

Hur som helst så var det en insats som bara ska glömmas. Nu är det dags för landslagsuppehåll och efter uppehållet går vi rakt på ‘’Der Klassiker’’ som kommer bli den viktigaste matchen mot Dortmund på flera år. Dortmund gick nämligen om Bayern efter denna förlusten och nu ligger Bayern ett poäng bakom i tabellen.