Bittert nederlag för Tyskland - gulddrömmen gick i kras
Toni Kroos karriär tog slut denna fredagskväll i Stuttgart.

Bittert nederlag för Tyskland - gulddrömmen gick i kras

Sexton gula kort, ett rött kort, markeringsmissar, icke-domslut, superba räddningar och ett vansinnigt tempo. Spanien krossade Tysklands finaldrömmar efter ett sent avgörande i förlängningen.

Så landar vi i samma sorts diskussioner igen. Mer eller mindre varje fotbollskännare i världen ansåg att Tyskland skulle tilldömts straff i den andra förlängningskvarten, men enligt UEFA är detta ingen straff. Handsregeln är så pass obegriplig och har varit så under så lång tid att jag undrar om det ens är lönt att ha en? Jag har sedan länge givit upp, jag orkar inte försöka förstå vad som är hands och inte eftersom jag vet att jag inte kommer att begripa. Det finns ingen som helt logik att det är lika bra att resignera. Det är lite som när jag tittar på handboll där domarens känsla för situationen avgör om det är två minuter och straff eller om det bara blir frikast. Blir förbannad, känn dig rånad, men du måste acceptera domslutet även om det är obegripligt. Det finns regler, men samtidigt finns det inga. Ett bittert uttåg för värdnationen som hade räknat med så mycket mer, som hade hoppats på mycket mer än en simpel kvartsfinal. Det är ingen tragedi att förlora mot Spanien, men sättet matchen förlorades på borde gräma varje tysk under lång tid framöver.

Jag skrev inför att jag skulle vara otroligt förvånad om Sané fick starta då han under hela 2024 varit lika kall som nordanvinden. Andrich förpassades till bänken till förmån för Can och det tror jag berodde på att Naglesmann inte ville våga chansa med att ha honom avstängd i semifinalen samtidigt som Can är mer flexibel i sitt sätt att spela. Matchen började trevande och första halvlek bestod inte av några klara målchanser, men där Havertz hade de två bästa, men båda avsluten var tama. Nagelsmann insåg att det var fel med Can och Sané från start och de båda byttes ut redan i halvtid där de ersattes av Andrich respektive Wirtz och detta gav spelmässig effekt ju längre halvleken led. Spanien startade bäst och Morata hade direkt en jättechans, men missade hela målet. Underbarnet Yamal hittade en framrusande Olmo, som till vardags spelar i läskedrycksdopade klubben från Leipzig och det var ingen tysk försvarande spelare som hade ögonen på honom utan att tittade på bollen. Från straffområdeslinjen placerade Olmo in det spanska ledningsmålet.

Nagelsmann var tvungen att agera igen och bytte in Füllkrug för Gündogan samt Mittelstädt för Raum. Füllkrug spelade central forward och Havertz tog steget ner som tia med Musiala och Wirtz på varsin kant. Efter många hårda satsningar fick Kroos till slut ett gult och i ärlighetens namn borde det inte ha varit det enda kort som den engelska domaren Taylor borde ha visat honom genom hela matchen. Det var ett ursinnigt tempo i andra halvlek och Tyskland flög fram i jakt på ett kvitteringsmål. Inbytte Andrich tvingade Simon i det spanska målet att sträck ut och Füllkrug träffade stolpen. En tysk utjämning låg i luften och Havertz lobbade över en feltajmad Simon med knappa tio minuter kvar, men han tog i lite för mycket och avslutet resulterade i inspark för gästerna. Mittbacken Tah byttes ut och in kom Thomas Müller som gjorde sina första minuter sedan inhoppet i premiären mot Skottland. Det var full fart framåt och det fanns inget att förlora. Den Herthafostrade Maximilian Mittelstädt slog ett precist inlägg till Kimmich som nickade snett inåt bakåt till Wirtz och jublet blev fasansfullt högt inne på MHPArena i Stuttgart.  

Tyskland klev in i förlängning med momentum och därför ställer jag mig frågande till att Nagelsmann bytte ur Havertz och in med Waldemar Anton. Han vågade inte chansa så pass med att ha kvar Andrich som mittback, men jag tycker att han borde ha vågat köra på vilket är lätt att säga i efterhand. Med tanke på det psykologiska övertaget Tyskland ändå hade så var det tyvärr ett felbeslut av honom. Värdnationen var bättre i förlängningen och Wirtz avslut var bara ett par centimeter fel. Ett icke-domslut ledde till enorma protester från de tyska spelarna, en fin nickskarv av Füllkrug där Simon återigen fick sträcka ut sin fulla längd för att hindra ett baklängesmål. Sen kom kallduschen. Olmo slog ett perfekt inlägg till Merino som nickade in sitt andra landslagsmål i karriären, men jag tycker att det är svagt markeringsspel av Rüdiger. Han måste göra det bättre och ligga tätare i den situationen. Tyskland och Füllkrug hann med en sista chans och hans nick var nära att gå in och hade de varit lite lite mer åt vänster så hade det varit mål då Simon aldrig hade räddat den.

Uttåget var extremt bittert för Tyskland, men två bolltittarsekvenser i försvarsspelet satte stopp för drömmen. Drömmen om ett mästerskapsguld på hemmaplan får fortsätta vara just en dröm tills nästa mästerskap på hemmagräs. Det var nära 2006 och det var halvnära nu 2024. Allt efter matchen handlar dock återigen om domaren och besluten eller icke-besluten som tas. Oavsett om vi har VAR eller inte så kommer vi ändå att landa i de diskussionerna. Jag backar sakta ut och konstaterar att jag inget förstår hur gärna jag ändå ibland vill försöka göra just det.

Joakim Sparrjoakim.sparr@bettercollective.com@joakim_sparr2024-07-05 22:01:03
Author

Fler artiklar om Tyskland