Opel Arena, 2022-09-16 20:30

Mainz 05 - Hertha BSC
1 - 1

Bittert poängtapp mot Mainz
Sandro Schwarz lyckades inte leda Hertha till seger i återkomsten till hans moderklubb Mainz.

Under fredagskvällen så bjöds inte vi Bundesligafantaster på någon direkt underhållning och det var tveklöst den mest händelsefattiga matchen den här säsongen, vilket inte hade spelat någon roll om Hertha hade tagit tre poäng. Men som mången gång förr lyckades inte Hertha knyta ihop säcken utan tappade segern till oavgjort på matchens sista spark.

Hertha BSC gick in i matchen som trea i antalet vunna dueller med bara Bayern München och Hoffenheim ovanför sig. Detta är en stor anledning till att Hertha spelmässigt sett betydligt bättre ut än tidigare säsonger samt att fler chanser har skapats framåt. Tyvärr har inte utdelningen varit vad den borde, men det har börjat gro en strimma hopp hos oss supportrar att något bra är på väg att hända resultatmässigt.

Till denna bortamatch följde 1500 fans med till Mainz vilket är riktigt bra gjort då det var fredag och knappa 60 mil att åka. Två veckor i rad har Herthas supportrar genomfört protester. Mot Augsburg protesterades det mot att riktiga biljetter inte längre delas ut utan att det är QR-kod som gäller, vilket är tråkigt ur ett samlarperspektiv. Förra veckan hemma mot Leverkusen protesterades det mot avsparkstiderna som inte är 15:30 en lördag då både hemma- och bortalagen har svårt att mobilisera en stor skara fans som ser sitt favoritlag på plats.
Nu är jag medveten om att det är tv-rättigheterna som styr, att cashen måste in och protesterna kommer inte att ge någon effekt, men det är bra att fansen på fredlig väg gör sina röster hörda för att visa sitt missnöje.

Tidigt i matchen vrickade mittbacken Kempf foten när han blockerade ett skott från Onisiwo och krigade fram till paus innan han byttes ut till förmån för Dardai.
Plattenhardt som är känd för sin känsliga vänsterfot slog efter en halvtimme ett riktigt svagt inlägg, men rensningen var direkt misslyckad och hamnade hos Ejuke som tålmodigt väntade på rätt tillfälle efter att två Mainzförsvarare väldigt passivt stod och tittade på, innan han slog ett perfekt inlägg till Tousart som nickade in ledningsmålet. Kort därefter var Ejuke nära att utöka ledningen, men Zentner i hemmaburen gjorde en fin räddning och styrde ut bollen till hörna.

I andra halvlek hade Hertha bara ett mål, att bevaka ledningen och ta med sig tre poäng hem och det såg ut att lyckas då andra halvlek om omöjligt var ännu fattigare på chanser än vad första var. En kombination av stabilt försvarsspel från Hertha och Mainz uddlöshet där båda lagen genomförde byten för att försöka få effekt, men det blev mycket närkamper istället där Hertha fortsatte vara starka och vann den matchen. Fjärdedomaren aviserade fyra minuters tillägg och i den sista av dessa fyra slogs det från mittlinjen in en långboll i straffområdet som efter lite studsar hit och dit hittade fram till Caci som placerade in kvitteringsmålet. Riktigt surt och onödigt poängtapp.

Nästa match är om två veckor hemma mot Hoffenheim då det är landslagsuppehåll nästa helg och för att summera de första sju matcherna så har det bortsett från premiären mot Union spelmässigt sett bra ut, men där poängskörden varit skral. Vi är tippade som ett bottenlag och att det blivit förluster mot Union, Mönchengladbach och Dortmund är inte förvånande. Det som svider är att det inte blivit någon seger mot Frankfurt, Mainz eller Leverkusen. Två av de här matcherna borde ha slutat med tre poäng, men man får ta med sig att prestationerna varit bättre och att viljan på plan finns där hos spelarna. För att det inte ska gå rakt åt fanders och huvuden hänga så behöver det komma minst två segrar i oktober vilket inte är omöjligt sett till spelschemat. Under oktober tar Hertha emot Hoffenheim, Freiburg och Schalke 04 medan det blir resor till Leipzig och Bremen.