Lagbanner
5 tankar efter att Thiago Alcântara lämnat för Liverpool
Thiago under Champions League semi-finalen 2020, mot Lyon.

5 tankar efter att Thiago Alcântara lämnat för Liverpool

Igår blev sommarens stora snackis officiell. Den spanska mittfältaren Thiago lämnar Bayern München för spel hos Premier League giganterna Liverpool.

Det kändes inte särskilt oväntat när Liverpool presenterade övergången igår. Efter mycket rykten så kändes det inte som det var någon Silly bomb som slog ner från ingenstans. Direkt överraskande var det inte, rätt förväntat rättare sagt. Nu ska Bayern München få klara sig utan mittfälts maestron, samtidigt som Jürgen Klopp får ännu en världsstjärna in i laget. Här är fem tankar jag har efter att han nu lämnat tryggheten i Tyskland.

Vill han lämna, så ska han lämna 
Min första tanke är, vill en spelare lämna Bayern München - då ska klubben inte stå ivägen. Thiago har spelat i klubben sedan 2013, så att han är sugen på nya äventyr är fullt förståeligt. En klubb som inte låter sina spelare göra som dom vill, det tror jag alltid missgynnar båda parterna i slutändan. Lite som Messi i Barcelona. Han har varit tydlig med att han faktiskt ville lämna för ett år sedan, men klubben vill/ville verkligen inte bli av med honom. Nu är han fortfarande en sådan professionell fotbollsspelare, men jag tror att det har påverkat hans spel det senaste året och kan göra det även kommande säsong.

Bayern borde tagit mer betalt 
Liverpool sägs ha behövt betala €30.00m för övergången, vilket i svenska kronor blir ungefär 310 miljoner. För lite om du frågar mig, och jag tror att man skulle kunna få ett betydligt högre pris för en 29-åring med dom kvalitéerna och framförallt erfarenheten. Men, det tar väl oss tillbaka till punkt ett igen. En spelare vill lämna, den intresserade klubben (Liverpool) vet om det och man lyckas få ner priset. Även fast jag tycker man borde tagit mer betalt, så går jag återigen tillbaka och säger att det var väldigt bra gjort av klubbledningen att man inte stod i vägen för flytten – trots det ‘’låga’’ priset. 

Hur ska det nu gå för Bayern? 
Thiago lämnar, och en annan storstjärna i form av David Alaba har endast ett år kvar på sitt kontrakt. Det pågår förhandlingar där. Samtidigt - kan inte detta vara ett startskott för att fler spelare känner att dom också är sugna på att testa på nya äventyr? Tidigare år har det ryktats om Boateng, och nu är det mestadels Alaba som har klubbar på bordet som är intresserade utav honom. Men det finns fler spelare, som faktiskt jag tror kan vara sugna på något nytt. Robert Lewandowski, Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Boateng och Alaba. Jag tror, innerstinne att alla dom spelarna har ett för stort Bayern hjärta för att lämna. Jag tror även att ingen av dom har några problem med att stanna. MEN, samtidigt. Alla börjar bli med åren, och det finns många andra stora ligor där dom skulle passat bra och få en ny typ av utmaning. Lewandowski i Premier League, Neuer likaså. Kimmich skulle mycket väl kunnat hamna där också, men tror han mer skulle passat i Spanien. Boateng känns som en riktig Serie A spelare, typ Inter. David Alaba, ja Chelsea i Premier League skulle passat han. Men även Serie A & La Liga skulle han även kunnat spela i. 

Såklart, dom kan spela vart som helst. Men jag vill komma fram till slutsatsen att det faktum att Thiago nu lämnar kan göra att det blir större rörelse i Bayern truppen. Större än vad man planerat till, och att det kan bli oordning ifall fler spelare nu lämnar. Om dom kommer göra det, inte så många tror jag inte. Men skulle faktiskt inte förvåna mig om max två spelare till sticker detta året - och då behöver Bayern helt plötsligt akut få in ersättare.

Ännu en spelare Barcelona fostrat – och som nu tillhör toppen.
2005 kom Thiago till Barcelonas ungdomslag, och som jag nämnt tidigare så spelade han där till 2013 (då tagit sig upp till A-laget). Man sålde han visserligen för cirka 260 miljoner kronor till Bayern München, vilket på den tiden var en dyr värvning. Det är fortfarande en spelare, på en lång lista av Barca fostrade spelare som man inte lyckats hålla kvar särskilt länge - och som sen trots allt tillhör toppen av världsfotbollen. Idagsläget så har Barcelona stora problem, och det är klart att de inte var planerat att bli så. Samtidigt så har man genom åren låtit många spelare lämna, för tidigit. Jag tänker på spelare såsom Alexis Sanchez, Adama Traore, lite äldre spelare såsom Zlatan & Ronaldinho men även Neymar. Om det är brist på fotbollskunnande, nej definitvt inte. Jag tror snarare det är ett ett kvitto på att man är bra på att utveckla spelare, och att det är spelare med oerhört stor potential - där Barca någonstans är den klubb som sett det tidigast. Men senare inte haft plats i truppen, och/eller inte trott lika mycket på dom längre. 

Thiagos tid i Bayern München 
Debuten för Bayern kom den 27 Juli när man mötte sin största ärkerival Borussia Dortmund i DFL-Supercup. Matchen slutade med en 4-2 förlust. Efter det har det totalt blivit 235 matcher för FC Bayern München, och totalt 31 mål och 37 gjorda assister - även 34 gula kort. Om jag ska summera hans tid i Bayern och vad han bidragit med så är det – offensiva kvalitéer som är svårt att efterlikna. Den tekniken som han besitter, och möjligheten att slå dom perfekta passningarna är något som varit avgörande dom här sju åren. Det här har han vunnit med Bayern: 

Bundesliga: 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17, 2017–18, 2018–19, 2019–20 
DFB-Pokal: 2013–14, 2015–16, 2018–19, 2019–20 
DFL-Supercup: 2016, 2017, 2018 
UEFA Champions League: 2019–20 
FIFA Club World Cup: 2013 


Jag får helt enkelt tacka och buga för tiden som Thiago varit i klubben, och önskar honom all lycka till i framtiden.
 

David ÅhlundTwitter @ davidaahlund2020-09-19 09:06:58
Author

Fler artiklar om Bayern München