RB Leipzig - Bayern München
3 - 5

Årets första titel - check
Mané klappas om av lagkamraterna.

Trots ringrostighet och onödiga baklängesmål var det finishen framför mål som gjorde det och med siffrorna 5-3 kunde Bayern München besegra RB Leipzig och lägga vantarna på årets första pokal.

Efter tolv inledande minuter i stiltje fick Bayern hörna där Leipzig visade en oförmåga att rensa bort bollen. Till slut hamnade bollen hos Jamal Musiala som längs backen kunde rulla in säsongens första mål i en tävlingsmatch för “Die Roten. Målet tvingade Leipzig att växla upp och tre minuter senare visade Christopher Nkunku upp sin målfarlighet, men en avblåsning för offside räddade Bayern den gången. Istället kunde de regerande mästarna utöka ledningen och än en gång var det 19-årige Musiala som låg bakom det. På en precis genomskärare friställde han Serge Gnabry som i sin tur gav Sadio Mané öppet mål och nyförvärvets första mål i tävlingsmatch för Bayern var därmed ett faktum. Leipzig var för det mesta oförmögna att bryta igenom den solida Bayerska försvarsmuren och hade betydande problem i försvaret. Detta gjorde sig påmint på ännu en hörna där Musiala kunde servera Benjamin Pavard till fransmannens första mål sedan maj 2020. Målet innebar 3-0, vilket också var resultatet i halvtid.

Andra halvlek startade bra ur Bayerns ögon med högt tempo och ett lag som tänkte framåt. Men även Leipzig växlade upp och när Bayern visade en oförmåga att skapa heta chanser kom  Leipzig så nära en reducering det gick när inhopparen Silva nickade bollen i ribban. Målet gav Leipzig återvunnen energi och efter en dryg timme svarade Marcel Halstenberg för en nick som ställde en felplacerad Neuer. För en period såg det ut som att hemmalaget skulle ta sig in i matchen igen, en förhoppning som grusades på kontring när Thomas Müllers skott tvingade Peter Gulacsi att lämna retur och efter att Leipzigförsvaret missat att få bort bollen kunde Serge Gnabry snälla in 4-1 och säkra segern. Trodde man. Men Leipzig hade fortfarande energi kvar och efter straffmål av Nkunku och eleganta dragningar av Dani Olmo gick Leipzig upp till 4-3 och skapade oväntad nerv på övertid. Men mitt i forceringen kunde inhopparen Leroy Sané kontra in 5-3 vilket också blev matchens slutresultat.

Tyska supercupen är känt för att bjuda på mycket mål och så även nu. Bayerns insats i de två halvlekarna såg ut som dag och natt. I första var det en ringrostig maskin som agerade avvaktande men som var sylvassa när chanserna väl dök upp, vilket också märktes i de tre målen som alla kom till tack vare enorm effektivitet. I andra var det tvärtom mer framåt, vilket kanske hade att göra med att man hade en tremålsledning och därmed vågade spela ut. Men till följd av det släppte man också luckor bakåt, vilket också kostade tre baklängesmål och en fribiljett in i matchen för Leipzig. Tre insläppta mål på en match känns helt onödigt och skvallrar om att det finns en del att jobba på i backlinjen, även om också Manuel Neuer stundtals kändes osäker. Men på pluskontot finns dock en Jamal Musiala, mittfältaren inledde målskyttet och under sina minuter på planen var han inblandad i det mesta av offensiven. Även Sadio Mané visade varför han var en bra investering. För även om han i andra halvlek slarvade lite väl mycket gjorde han ändå mål i sin första tävlingsmatch och visade med två bortdömda mål för offside en hunger som skvallrar om att han kommer bli en viktig kugge under säsongen.

Nu väntar en veckas träning innan säsongen drar igång på riktigt, för Bayerns vidkommande med bortamöte mot Eintracht Frankfurt. Bayerns lag känns intressant och med säsongens första trofé i ryggen går man nu in in i seriespelet med orden: Fortsättning följer.