An der alten Forsterei, 2022-09-03 15:30

Union Berlin - Bayern München
1 - 1

Bayern förlorar serieledningen efter nytt kryss
Leroy Sané blev Bayerns enda målskytt i 1-1 mot Union Berlin.

Bayern kom till huvudstaden Berlin med hopp om att revanschera sig efter förra helgens poängtapp. Men en storspelande målvakt och ett väloljat försvar från Union Berlin ledde till ytterligare en 1-1 match och därmed en förlorad serieledning.

Matchen inleddes trevande, men efter 12 minuter fick hemmapubliken anledning att jubla ordentligt. På en inövad frisparksvariant tryckte Sheraldo Becker in 1-0 på volley bakom en chanslös Manuel Neuer och visade därmed varför han leder skytteligan i Bundesliga. Glädjen blev dock kortvarig för Union Berlin som tre minuter senare misslyckades att rensa bort en hörna och från en svår vinkel kunde Joshua Kimmich, via ett motståndarben, kvittera med sitt andra mål för säsongen. Resten av halvleken blev mycket av ett ställningskrig där Bayern ägde stor del av bollen men där Union spelade fysiskt och gjorde det svårt för sina motståndare att bryta igenom. Huvustadslaget skapade å andra sidan inte särskilt mycket, men efter 32 minuter fick laget iväg ett skott som föranletts av en hel del farliga studsar i Bayern försvaret. Strax därefter var det nära för Bayern när Jamal Musiala luckrade upp försvaret och serverade Leroy Sané, men Frederick Rönnow svarade för en strålande fotparad. Sané skulle även få ett skottförsök till, men bollen gick strax utanför och halvtidsresultatet 1-1 var på många sätt rättvist.

Andra halvlek började på samma sätt som den första även om Bayern steg för steg åt sig in i matchen och hade ett antal kvalificerade skottförsök. Men bristen på effektivitet höll på att straffa sig när Union Berlins inhoppare Jamie Leweling tog sig igenom försvaret och hade fri väg mot målet. Skottet var bra men Bayern hade Neuer att tacka för den superrädningen han gjorde. Även Frederick Rönnow på andra sidan gjorde en stormatch vilket han visade under matchens sista tio minuter då han stoppade både Alphonso Davies och Sadio Mané från att bli matchvinnare. Union kunde därmed stå pall och 1-1 blev därmed slutresultatet.

Det bör nämnas att ingen skugga ska falla över Union Berlin som försvarsmässigt gjorde det riktigt bra där inte minst Rönnow i målet gjorde en lysande insats. Även anfallsmässigt gjorde hemmalaget en gedigen insats där Becker fortsatte göra mål och Lewelings inhopp visar att det finns en bredd som gör att Union kommer bli att räkna med i toppstriden. Gällande Bayerns insats är superlativen däremot inte lika haglande. Även om man skapade en hel del chanser och insatsen i sig inte var npgon katastrof kändes det ändå som att det var mycket som saknades. Dels effektivitet som nämnt innan, men också brist på fantasi i den bemärkelsen att “Die Roten” allt för ofta blev för lättläst och gick in i Unions försvarsfällor. Även om man flera gånger visade prov på snabbhet kändes det som att dessa perioder kom allt för sällan och Bayern blev därigenom för stillastående, vilket inte borde ske med tanke på att man på papperet ska vara bättre än Union. På pluskontot finns dock Leroy Sané som varit ojämn men som än en gång gjorde en gedigen insats och var i högsta grad inblandad i mycket av det offensiva spelet. Även Neuer i kassen var stabiliteten själv och svarade i slutskedet för en otroligt viktig räddning som i mångt och mycket räddade en poäng. För även om det skedde sällan så visade sig Bayern återigen vara sårbart för omställningar,

Två raka poängtapp innebär att Bayern nu tappar seriedlnignen, en position som Dortmund nu tar över. Nästa helg tar man emot Stuttgart, men innan dess åker man till Milano för Champions League möte med Inter. En match som blir viktig, inte bara för turneringen i sig, men också för att återfå momentum efter två något svagare insatser.