Allianz Arena, 2022-04-23 18:30

Bayern München - Dortmund
3 - 1

Bayern mästare - för tionde gången i rad.

Effektivitet och stabilitet var huvudingredienserna när Bayern München, inför hemmapubliken, kunde besegra Borussia Dortmund med 3-1 och lagets 32:a ligatitel är nu ett faktum.

Trots 31 ligatitlar hade Bayern München aldrig lyckats säkra en ligatitel i ett Der Klassiker möte. Den chansen fanns under lördagskvällen när ligatvåan Borussia Dortmund stod på andra sidan av ett kokande Allianz Arena.

Efter en första kvart av halvdana anfallsförsök fick Bayern sin första hörna, en hörna som hamnade hos en fristående Serge gnabry som på volley svarade för ett riktigt drömmål och till hemmasupportrarnas stora glädje var Bayern i ledning.

I övrigt präglades första halvlek av felpassningar oxh halvdana försök till anfall.  Att Dortmund hade  kniven på strupen syntes inget spår av  och stjärnan Erling Braut Håland såg stundtals osäker ut. Även Dortmunds försvar var svajigt och efter en felpass av Marius Wolf ställde Bayern om blixtsnabbt och  Serge Gnabry kunde göra sitt andra mål för matchen, ett mål som efter en VAR koll underkändes målet för offside. Men fem minuter senare tog man revansch på ytterligare en kontring när Thomas Müller serverade  Robert Lewandowski som iskallt kunde rulla in bollen förbi en uppgiven Marius Hitz och såg därmed till att Bayern kunde gå till halvtidsvila med ett stadigt grepp om ligatiteln.

Andra halvlek var endast fyra minuter gammal när matchen tog en oväntad vändning. Joshua Kimmich svarade för en onödig fällning av Håland och domaren pekade på straffpunkten. Och från elva meter var Emre Can säkerheten själv och Dortmund hade fått en fribiljett tillbaka in i matchen. Målet blev början på en stark period av Dortmund där firma Håland-Reus hade flera bra lägen till kvittering. Men Bayern försvaret lyckades stå pall och med tio minuter kvar avgjordes matchen när Jamal Musiala, efter rena flipperspelet kunde trycka in 3-1. Och när domaren en stund senare blåste slutsignal var det segerrusiga Bayern spelare som på tyskt maner dränkte varandra i öl för att fira lagets tionde raka ligatitel.

Som helhet var matchen knappast någon klang och jubelföreställning från något av lagen. Första halvlek var en chansfattig föreställning där Bayern utnyttjade de chanser man fick och där Dortmund, som nämnt innan, inte kändes tillräckligt riktigt med. Med det sagt var halvtidsresultatet 2-0 talande för hur matchen såg ut. I andra halvlek vaknade matchen till liv i samband med Dortmunds reducering och under de första tio minuterna var de gulsvarta gång på gång nära att skjuta upp Bayerns segerfirande. Men än en gång visade Bayern prov på bra försvarsspel och man ska även ha cred för att man inte stressade upp sig utan med små medel tog man tag i matchen.  Och med tanke på hur hela matchen såg ut var resultatet 3-1 inte på något sätt orättvist.

Med tre matcher kvar är nu lagets tionde raka ligatitel säkrad, något som ingen i de fem toppligorna har lyckats med.  Trots en hel del svaga insatser har Bayern trots allt varit det bästa laget i serien. Titeln var Julian Nagelsmanns första och med sina 34 år är han Bundesligahistoriens näst yngsta mästartränare genom historien. Med tanke på den tidiga sortin i såväl DFB pokal som Champions League har  Nagelsmann åtminstone uppfyllt minimikravet och troligen är hans jobb räddat, åtminstone för denna gång. De tre återstående matcherna blir därmed en bra möjlighet för Nagelsmann att börja bygga ett lag inför nästa säsong.