Allianz Arena, 2023-08-12 20:45

Bayern München - RB Leipzig
0 - 3

Bayern München åkte på tung förlust mot RB Leipzig: "Ser ut som vi inte tränat på fyra veckor"
Bayern åkte på tung förlust hemma mot RB Leipzig

Säsongens första stora test, en trofé på spel och en väntande Harry Kane debut gav höga förväntningar hos Bayern fans som i slutändan blev ett fiasko.

Efter €100 miljoner spenderat dagen innan på engelsmannen Harry Kane var det dags för säsongens första stora test. Tyska rekordmästarna Bayern München ställdes mot DFB Pokal vinnarna RB Leipzig i Tyska Supercupen på Allianz Arena. 75.000 åskådare var på plats på arenan igen i München efter senaste matchen på hemmaplan var 20 Maj - mot just RB Leipzig där man åkte på en 1-3 förlust.

Första halvlek:
Leipzig som tappat nyckelspelare som Christopher Nkunku och Konrad Laimer märktes inte alls då det inte tog längre än tre minuter innan David Raum's frispark från vänster når in i straffområdet och spanjoren Dani Olmo hittade ett hål mellan Sven Ulreich's ben som gav gästerna en tidig ledning mot de Tyska mästarna. Kort därefter drog Benjamin Pavard, som inte hade bästa matchen i sin karriär, på sig ett gult kort efter en sen tackling på målskytten Olmo. En urusel start för Thomas Tuchels lag.

En kvart in i matchen hittade Bayern mer tryck efter en fin brytning av Serge Gnabry som spelar bort två Leipzig spelare helt och hittar 18 årige Mathys Tel som får friläge men lägger den mitt på målvakten Janis Blaswich. Tel fick flera chanser under första halvleken men lyckades inte hitta nätet då han skickar bollen högt upp på läktaren efter ett fint framspel av Gnabry igen några minuter senare. Nyförvärvet Harry Kane fick inte starta matchen men tanken kommer fram hos många - hade han gjort mål på chanserna som den unge fransmannen brände?

I den 27:e minuten kommer Bayern så nära en kvittering från Leipzig försvararen Mohamed Simakan som får en olycklig träff i ett försök till att rensa men som tur för fransmannen rullar bollen i stolpen och ut till hörna för Bayern. Tyska mästarna hade trycket och man kände att ett mål skulle kunna hänga i luften. Så var dock inte fallet då i den 44:e minuten är det spanjoren Dani Olmo som sätter dit sitt andra mål för kvällen. Timo Werner hittade fram till Olmo som med en skicklig snurrfint kommer förbi holländaren Matthijs de Ligt och kan enkelt peta in bollen mellan Sven Ulreich's ben igen. 0-2 till gästerna i halvtidspaus.

Andra halvlek:
Thomas Tuchel bestämde sig att göra ett trippelbyte i halvtid där Sydkoreanen Kim Min-Jae blev inbytt för Matthijs de Ligt som hade en svag insats, Benjamin Pavard klev av för marockanen Noussair Mazraoui och Kingsley Coman kliver in istället för tidigare Leipzig spelaren Konrad Laimer. Två byten rakt av och ett offensivt byte som lämnade Joshua Kimmich själv i mittfältet.

Det tog inte ens två minuter in i den andra halvleken där Bayern får till två vassare lägen. Kinglsey Coman chippar in bollen till Gnabry som inte får kontroll på bollen och Leipzig försvaret får undan till hörna. Samt minuten efter där Leroy Sané gör som en viss Arjen Robben hade gjort, viker in från högerkanten och får iväg ett skott som finner sig någon meter utanför Blaswich's högra stolpe. Bayern med mycket bättre tryck och hunger än första halvleken.

Målchanserna för hemmalaget tog inte slut där, då i 50:e minuten börjar anfallet med ett riktigt skickligt solonummer från inhopparen Noussair Mazraoui som tar sig förbi 3-4 Leipzig spelare och petar fram bollen till en helt fri Gnabry som har Mathys Tel med sig, spelar in bollen bakåt men fransmannen når inte den bollen från Gnabry och läget dör ut. Den unge fransmannen med mycket potential hade inte sin bästa kväll.

Lägena fortsätter och Bayern kan verkligen inte få in bollen i Leipzig buren då Musiala först får bollen för långt bakom sig efter inspel från Mazraoui och skottet går högt över. Någon minut senare kan inte Mathys Tel få iväg ett vidare skott från en snedare vinkel från vänster och Willi Orban gör en god insats med att bryta Jamal Musiala igen från nära håll. Bayern klart det bättre laget första 15 minuterna av den andra halvleken.

64:e minuten är det dags för Bayern fansen att jubla lite då rekordvärvningen från Tottenham Harry Kane byts in mot Mathys Tel för hans första minutrar i Bayern tröjan. Det tog dock inte längre än två minuter för Harry Kane på plan innan domaren pekar på straffpunkten åt Leipzig. Hörnan från höger sveps in, rensas undan och Noussair Mazraoui som gjort en stark insats sedan han kom in olyckligt får bollen handen efter en duell mot Nicolas Seiwald. Straff för Leipzig och vem mindre än spanjoren Dani Olmo igen för chansen att sänka Bayern med sitt hattrick för kvällen sätter en hård och låg straff som är omöjlig för Sven Ulreich att dyka ned på. 0-3 Leipzig.

Bayern pushar och pushar för ett mål som hängt i luften så länge nu men det går bara inte för mästarna då Kinglsey Coman fint vänder in från höger och slänger iväg ett skott som Blaswich relativt enkelt kan boxa iväg. Mazraoui hade ett läge kort därefter där marockanen möter bollen från en frispark men får nicken någon meter utanför.

88:e minuten och sista som händer i matchen där nyförvärvet för Leipzig slovenien och unga talangen Benjamin Sesko från RB Salzburg kommer helt fri mot Sven Ulreich men tysken gör en makalös räddning med vänstra näven som leder till en hörna för Leipzig. And that's all she wrote, som man säger, domaren blåser av. Bortalaget med en stark insats och ett hattrick från Dani Olmo ger Leipzig en 0-3 vinst på Allianz Arena och utses till Tyska Supercupmästare 2023.

Tankar?
Från Bayerns synvinkel och standard är denna match en katastrofal insats från Tuchels lag. Tränaren hade inga ord efter matchen och kunde inte förklara för pressen vad som är fel. Han förklarar att de släpper in för enkla mål och att man inte kan sätta ut det man tränat innan på plan. "Det är oroväckande", säger han i en intervju efter 0-3 förlusten. Tuchel tillägger att han tycker synd om Harry Kane och förklarar att han måste tro att vi inte tränat på fyra veckor. Klart det är en besvikelse, men Harry Kane under sin officiella Bayern presskonferens på söndagen hade bara glada miner och berättar att han blickar framåt efter att ha fått landa lite efter sina långa 48 timmar.

Man har sett ända sen i våras att måltorkan varit större än någonsin och därför tog man in Harry Kane för över en miljard svenska kronor, han är mannen för att sätta bollen i nät förutsatt att hans lagkamrater kan få fram bollen till honom. Mathys Tel hade fyra lägen som han brände, hade det varit Kane i den sitsen, hade han gjort mål? Antagligen. Nu startade inte Kane då hans senaste 24 timmar varit extremt långa, han lade sig på lördagsmorgonen vid 04 på morgonen efter att ha skrivit på kontraktet och fanns på träningsfaciliteterna 10 på morgonen dagen efter, att han spelade 30 minuter är nästan ett mirakel.

Svaga individuella insatser var definitivt ett problem, kändes som många inte var 100%. De Ligt bland annat som sade just exakt det i en intervju till tyska Kicker efter matchen. Benjamin Pavard hade en svag insats utifrån sina standards. Han har under söndagen ryktats mot en flytt till Manchester United och kanske är mer fokuserad på det? Vem vet.

Tuchel har mycket att göra och tänka på, jag personligen backar honom medan många andra inte gör det. Det är inte tränarens fel att sina spelare inte kan göra något av sina chanser. Nu har man Harry Kane och det ska bli spännande att se honom från start och vad han kan komma med. Internt i Bayern är det mycket snack om en defensiv mittfältare eller en "6a" som det sägs och en målvakt nu i Manuel Neuers frånvaro. Bayern ledarna backar Sven Ulreich och har gjort länge och de anser och är väldigt självsäkra på att han kan fylla in tills Neuer är tillbaka på plan igen efter sin skidolycka i vintras. PSV spelaren Ibrahim Sangaré är ett namn som diskuteras internt. 25 åringen från Elfenbenskusten är en riktigt tjusig defensiv mittfältare som Tuchel definitivt kommer tycka om att ta med sig till Allianz Arena. Han hade kostat tyskarna €37 miljoner, men det kanske hade varit värt för Bayern? Konrad Laimer tog man in från Leipzig nu i somras. Han var mer eller mindre redan en färdig transfer i vintras och ses mer som en "Nagelsmann-transfer", men Tuchel gillar österrikaren ändå. Är han den 6an som Tuchel vill ha är upp till diskussion, han böt ju ändå ut honom i halvtid mot Leipzig.

Det är mycket att tänka på och diskutera för Thomas Tuchel och Bayern ledningen efter gårdagen.

TV: Kane inbytt – gör debut i Bayern München