Allianz Arena, 2024-01-24 20:30

Bayern München - Union Berlin
1 - 0

Bayern München besegrade Union Berlin - Plockade viktiga poäng i titelracet

Under onsdagskvällen ställdes Bayern München mot Union Berlin på Allianz Arena. Hemmalaget imponerade inte med sitt spel men plockade trots det viktiga poäng i toppstriden efter att en oväntad målskytt klivit fram.

Första halvlek:
Hemmalaget dominerade de första 20 minuterna totalt och lät knappt Union Berlin röra bollen. Bayern hade däremot svårt att ta sig igenom gästernas låga försvarsspel och det var endast två avslut av Kingsley Coman som kan anses vara något hotande mot målvakten Frederik Rönnow.

Innan den första halvleken nådde sitt slut fick Leroy Sané chansen till höger i straffområdet. Den tyske yttern försökte skruva in bollen mot den bortre stolpen men sköt precis utanför. Kort därefter var det Jamal Musiala som var nära att peta in en retur som uppstod efter att Leon Goretzka testat skott utifrån. Rönnow kom dock ut och räddade upp situationen han precis hade skapat.

Bayern gick in mållöst till halvtidsvilan och nu började det bli stora frågetecken på allvar runt laget. Att äga bollen mot ett extremt lågt försvarande motstånd är inget imponerande direkt, särskilt inte om man heter FC Bayern och spelar på Allianz Arena. Det är snarare väldigt oroväckande att så fort man närmar sig motståndarens straffområde känns det som varenda spelare tappar sin intelligens helt och hållet. Kingsley Coman stod inte för ett enda lyckat inlägg, Harry Kane var helt osynlig återigen och Leroy Sané hade inte heller mycket att komma med. Här började man bli riktigt orolig och ifrågasättande till vad Tuchels spelidé faktiskt är.

Andra halvlek:
Efter mycket klagande efter den första halvleken gick Bayern ut och visade en stark reaktion direkt i den andra halvleken. Jag vet inte om Tuchel hade bjudit på dunderhonung i omklädningsrummet eller vad det var frågan om, men från att vara helt ofarliga framför mål efter 45 minuter så tog det 30 sekunder tills man spräckte nollan genom Raphael Guerreiro. Portugisen kom inrusande i straffområdet och klippte till en retur från Harry Kane som tog i stolpen. Guerreiro avslutade med yttersidan och bollen steg rakt upp i krysset. Otroligt skönt, både för oss och speciellt för spelarna kan jag tänka mig.

I den 54:e minuten skulle även Bayern göra 2-0, ett mål som sedan skulle bli bortdömt efter en VAR-granskning. Leroy Sané som assisterade Harry Kane var några centimeter offside och 1-0 stod sig på Allianz Arena.

Union Berlins tränare Nenad Bjelica skulle i den 75:e minuten bli tilldelad ett rött kort och bli uppskickad på läktaren. Detta efter att han hållit i bollen som Leroy Sané skulle ha för att kasta sitt inkast. Sané slog bollen ur händerna på Bjelica varpå han svarade med att slå Sané i ansiktet. Bråk uppstod och situationen slutade självklart med att bortalaget fick klara sig utan sin huvudtränare under den sista kvarten.

Leon Goretzka var nära att utöka ledningen i den 81:a minuten efter att ha nickat stenhårt mot den vänstra stolpen på Raphael Guerreiros inlägg. Frederik Rönnow stod för en bra räddning och höll därmed fortfarande matchen vid liv.

1-0 stod sig matchen ut och Bayern har numera inte längre en match till godo när man sätter sig och räknar poängen i toppstriden. Nu har man alltså spelat lika många matcher som de andra i ligan och med det sagt ligger Bayer Leverkusen före med 4 poäng.

Sekvensen när Nenad Bjelica slår Leroy Sané i ansiktet.

Mina tankar om matchen:
Första halvleken var som sagt inget att hänga i granen. Stillastående, långsamt och idélöst är tre ord jag tycker sammanfattar den halvleken helt perfekt för Bayerns del. För det var exakt så det var. Jag förstår inte var ‘’Bayern-mentaliteten’’ tog vägen, den mentaliteten som innebar full fart framåt och minst 3 mål per match. Om jag skulle göra en gissning idag om Thomas Tuchel sitter kvar som huvudtränare eller inte efter denna säsongen så är mitt svar ett rakt och tydligt nej. Den fotbollen som vi spelar just nu är så långt ifrån Bayerns standard så det finns inte. Jag tror inte man kommer sparka Tuchel innan säsongen är slut, men jag tror det krävs ett mirakel under vårsäsongen ifall Tuchel ska få sitta kvar efter sommaren.

Andra halvleken var ett upplyft och med lite flyt och marginaler på vår sida hade det kunnat bli mer än 1-0 ikväll. Jag tycker dock fortfarande att det är långt under standarden och att det finns väldigt mycket som måste bli bättre.

Nästa match är mot FC Augsburg på bortaplan och den spelas på lördag klockan 15:30.