Allianz Arena, 2024-04-17 21:00

Bayern München - Arsenal
1 - 0

Bayern München vidare till Champions League semifinal - slog ut vinnartippade Arsenal på hemmaplan

Bayern München är vidare till Champions League semifinal för första gången sedan 2020 efter en 1-0 vinst hemma mot Arsenal

Första halvlek:
En ganska händelselös och nervösa första 20 minuter fick vi men Bayern kom allt närmare när Mazraoui och Guerreiro fint spelade fram och marockanen får nästan inlägget till en fristående Kane men White’s ben var i vägen. Bara minuten efter kom ett bra skott utanför straffområdet från Musiala men Raya dök ner på den fint.

Efter en dryg halvtimme fick Arsenal två bättre lägen. Först ett skott från Ödegaard som Neuer fick sträcka sig på men ingen större fara för den erfarne målvakten. Någon minut efter fick Martinelli framspelat bollen i straffområdet och kan ganska enkelt skjuta rakt på Manuel Neuer, där skulle han nog gjort bättre.

Efter 36 minuter så kom det ilska från Bayern hållet. Bayern försökte att starta igång spelet snabbt medan Arsenal stod och fick instruktioner från Arteta. Saka låg ner skadad men hade tagit sig upp igen och Bayern hade inkast som man snabbt ville kasta igång men domaren sade nej och stoppade spelet för att Arsenal-spelarna inte var på plats. Vi har nog ett till “kids mistake” i denna matchen också, undrar vad regelboken säger om den egentligen…

Utöver det var det ingen desto mer händelserik första halvlek hade vi och 0-0 stod sig efter 45 spelade minuter.

Andra halvlek:
Tyskarna började andra halvlek med en rejäl chans när Goretzka nådde högst på ett inlägg och hans nick prickade ribban och returen från Guerreiro prickade stolpen, det var ruskigt nära ett ledningsmål från hemmalaget.

I 64:e minuten sprack nollan när Sané får ett lite för långt inlägg som när Guerreiro på andra kanten och med ett elegant litet inlägg kommer 176 långa Kimmich med full fart och får en rejäl nick och pang sa det bakom Raya. 1-0 Bayern efter dryga timmen spelad.

Arsenal tryckte på och Tuchel såg till att Bayern hade alla sina fyra mittbackar på plan samtidigt. Engelsmännen kom nära med några lägen, dock bara ett skott i den andra halvleken. Men Bayern stod emot rejält och försvarade med sina liv och det lönade sig tillslut när domaren satte pipan i mun och blåste av matchen.

Bayern slår ut Premier League-jättarna ur årets Champions League och går vidare till semifinal.

Tankar?:
Jag personligen kan inte sluta le. För första gången sedan 2020 är vi i Champions League semifinal och med den hittills bedrövliga säsongen var detta precis vad man behövde för självförtroendet och moralen. Vi får ett tufft möte i semifinalen i form av Real Madrid, vilket absolut inte kommer att bli en lätt uppgift oavsett vad men vi har erfarenheten, vi har momentum och vi har ett helt annorlunda lag än vad vi sett på hela säsongen hittills. Arsenal var vinnartippade från sekunden som lottningen blev av och med Bayerns facit denna säsongen var många Arsenal-fans väldigt säkra i att sitt lag skulle gå vidare. Mycket snack, mindre uppvisning på plan.

Bayern såg skakiga ut i början och det kändes som att matchen kunde gå lite precis hur som helst. Det kunde ha gått hursomhelst och mål åt alla håll men båda lagen försvarade bra ikväll, Bayern bättre. Det där målet var så viktigt och vilken känsla för Joshua Kimmich som fått mycket kritik på sistone. Tyskens kontrakt går ut i sommar och ifrågasätts om man ska förlänga eller sälja. Som högerback är han klockren och står ikväll för en extremt fin insats och lätt värd matchens lirare både av mig och UEFA. Och vilken nick han får till efter en fin aktion från Guerreiro. Portugisen ifrågasattes idag när Tuchel valde att starta honom över Tel eller Müller, men det var ett bra beslut att låta Guerreiro hjälpa Mazraoui i försvaret och dom samarbetade riktigt fint både offensivt och defensivt, ett väldigt bra taktiskt drag från Tuchel.

Man var rädd inför matchstart hur detta skulle gå och om Tuchel skulle övertänka allt och tappa det helt, men det gjorde han inte och han spelade korten rätt. Han må ha haft alla fyra av sina mittbackar inne på plan vid slutsignalen, men det lönade sig i slutändan. Taktiskt sätt var det riktigt fint och allt satt från Thomas Tuchels håll idag, det måste man ge honom även om han lämnar oss i sommar.

En hållen nolla idag var tillräckligt för en viss Manuel Neuer att klättra förbi Iker Casillas som målvakten med flest nollor hållna i Champions Leagues historia (58 stycken). Neuer stod ikväll också för en riktigt fin insats med många bra aktioner och fina uppspelningar och bolltrygg där bak vilket var så värdefullt speciellt idag.

Nu kan vi andas ut en liten stund innan vi får ångest igen när vi ska möta Real Madrid om några veckor. Det är ett klassiskt Champions League-möte, 20 Champions League troféer mellan varandra. Det kommer att bli två galna matcher. Oavsett var det en riktigt fin defensiv insats idag och nu är vi två matcher från en Champions League final. Kan vi göra det? TÄNK OM!

MÜNCHENS WAHRE LIEBE, FCB! Vi syns till helgen igen!