Lagbanner
Tankar efter Sadio Manés flytt till Bayern München.
Tankar efter Sadio Mané flytt till Bayern München.

Tankar efter Sadio Manés flytt till Bayern München.

Efter sex år i Liverpool där Sadio Mané gick från att vara en ‘’nobody’’ till att bli en klubbikon har nu Mané skrivit på ett treårskontrakt med Bayern München.

Tidigare i veckan landade den senegalesika anfallaren Sadio Mané i Tyskland för att slutföra övergången. En flytt som varit på tapeten ett tag blev under onsdagen officiell. Sadio Mané lämnar tryggheten i Liverpool för att forsätta sin fotbollskarriär i Tyskland. Han har skrivit på ett treårskontrakt och uppges kostat ca 320 miljoner kronor + bonusar. Här är mina tankar om övergången.

Ersättaren till Lewandowski?

Att Sadio Mané skulle gå till Bayern var vi många som var säkra på redan innan Champions League finalen spelades den 28 maj. Likaså är vi många som kommer höja på ögonbrynen om Lewandowski inte representerar Barcelona när nästa säsong kickar igång.
Den stora frågan är dock, ser Bayern med sportchefen Hasan Salihamidžic den här värvningen som ersättaren för den polske målsprutaren? Det får vi nog ändå säga att han ses som. Trots att han under sin tid i Liverpool mestadels spelat vänsterytter så har han utan tvekan goda kvalitér för att spela som forward. Såhär sade han själv under en presskonferens idag.
"Jag är en spelare som har turen att kunna utvecklas på hela fronten av anfallet. Så länge tränaren inte får mig att spela som målvakt eller försvarare så hjälper jag honom gärna i den positionen som han önskar." - Sadio Mane.
Tittar man närmare i truppen Bayern har idagsläget så sitter man sedan tidigare på tre väldigt bra yttrar, det är Leroy Sané, Kingsley Coman, Serge Gnabry. Troligtvis kommer Gnabry lämna den här sommaren, vilket är ännu mer troligt när konkurrensen höjdes ytterligare efter värvningen utav Sadio Mané. Vart han startar återstår att se, men med tanke på vilken otrolig fotbollsspelare han är så kommer han få spela.
När han fick frågan “Hur känner du dig som superstjärna?” under en presskonferens svarade han:  “Jag är den typen av man och fotbollsspelare som tycker att laget är det viktigaste. Jag försöker alltid hjälpa laget. Det är det jag är här för, och det är det viktigaste.”


Från ett rött lag till ett annat
2016 kom Sadio Mané till Liverpool och hade innan det varit i Southampton, Salzburg och FC Metz. På de här sex åren som Mané spelat i Liverpool har han varit en väldigt stor del utav klubbens framgångar under Jürgen Klopp. Tillsammans med Mohamed Salah och Roberto Firmino bildade dem Premier League, och kanske en av historiens vassaste anfallstrio. Men. Allt gott har ett slut, så även denna gången. Efter sina 269 matcher för Liverpool där han gjorde 120 mål och 48 assister så har Sadio Mané nu tagit ett känslomässigt farväl till klubben där han slog igenom.
- “Det känns såklart konstigt – verkligen, riktigt konstigt – att inte längre vara en Liverpool-spelare efter sex år på Anfield. Men jag hade utan tvekan en fantastisk tid, en otrolig tid, och sedan min första dag här har jag verkligen, verkligen njutit av att träna och spela, speciellt på Anfield och framför dessa fantastiska supportrar. Nu har det kommit till slutet, så vad kan jag mer säga?”.


Hur bra är Sadio Mané?

Bästa fotbollsspelaren i världen? Ja, jo. Fast… okej det finns några som går före, i varefall på min lista. Men Mané är för mig en personlig favorit som dansar runt på planen.
Man måste även lyfta vilken fantastisk människa Sadio Mané är. Hur många fotbollsspelare är det som gör något av följande för den byn man växte upp i-
- Spenderade 2 miljoner USD+ för att bygga ett sjukhus, skola, bensinstation, postkontor
- Ger $70/månad till varje familj. $400 till bra studenter
- Ger gratis kläder till barnen.
- Ett samarbete som ger 4G nät på en plats som annars inte har internet.
Rekomenderar er att läsa den här hyllningen till ‘’The most generous athlete - Sadio Mané’’.

Har du missat?
Tidigare i veckan visade Bayern tillsammans med upp en specialtröja som kombinerar alla 10 hemmatröjor från 2013-2022 där Bayern vann 10 ligatitlar i rad. Tröjan är till försäljning endast för klubbmedlemmar men förväntas släppas vid ett senare skede. En tröja för en riktig die hard Bayern supporter.
Texten är skriven utav David Åhlund.

David Åhlund2022-06-22 18:13:00

Fler artiklar om Bayern München