2021-11-23 18:45

Dynamo Kiev - Bayern München
1 - 2

En fin första halvlek säkrade gruppseger för Bayern
Corentin Tolisso och Thomas Müller tackar för fint samarbete som ledde till Kingsley Comans 2-0 mål.

Bayern München kom till Kiev med fem spelare i karantän och dessutom en färsk derbyförlust i bagaget. Men i det ukrainska yrvädret lyckades Bayern ta tillbaka sin heder och vinna efter ett klassmål av målkungen Robert Lewandowski.

Det var toppen mot botten från grupp E som gjorde upp i Kiev under tisdagskvällen. Hittills mållösa Dynamo Kiev ställdes mot ett Bayern München som förutom en chockförlust mot Augsburg också skakats av flera spelare i karantän.

Matchen spelades i ett ymnigt snöfall och under matchens första minuter såg det ut att påverka Bayern då laget stundtals såg något bortkomna ut och istället var det Dynamo Kiev som till en början såg ut att ha mycket energi. Men efter dryga kvarten var det tydligt vilket lag som lurade i vassen för på Bayerns första visit i hemmalagets straffområde kunde en omarkerad Robert Lewandowski svara för en grandios bicykleta som gav Bayern ledningen i matchen. Målet gav de tyska mästarna andrum och tog över matchens roder. Dynamo Kiev hade visserligen några få kontringsförsök, men lagets största chans svarade istället Bayern för när Manuel NeuerLeon Goretzkas bakåtpassning sparkade hål i luften. Lyckligtvis hade Bayern turen att bollen träffade stolpen och minuterna senare svarade backen Illia Zabernyi för en liknande fadäs genom att rensa bollen rakt på målvakten Heorhij Bushchan. Med tre minuter kvar av första halvlek utökade Bayerns ledning när Corentin Tolissos precisa lyftning ställde Kingsley Coman fri och via målramen skrev fransmannen in sig själv i målprotokollet. Målet betydde 2-0 vilket också var resultatet i halvtid.

Andra halvlek var bara två minuter gammal när Mykola Shaparenko väggspelade sig fri men tack vare en dubbelräddning av Neuer var Bayerns nolla intakt. Dynamo Kiev tog över matchen i andra halvlek och med 20 minuter kvar skulle man också få utdelning när Viktor Tsygankov passning skar igenom Bayerns försvar och en fri Denys Garmash kunde rulla in en enkel bredsida. Målet var hemmalagets första i turnerningen och gav också lite nerv i matchen. Under de sista minuterna skapade Dynamo Kiev ett fåtal halvchanser och lagets bästa spelare Tsygankov var på vippen att kvittera med två minuter kvar men Goretzkas brytning var av yppersta världsklass och Bayern kunde ro segern i land.

Även om det dröjde innan de kom in i matchen var första halvlek riktigt bra från Bayerns sida. Förutom Neuers lilla blunder, som kunde slutat illa, så visade backarna upp stabilitet och det kändes aldrig farligt under de få anfall Dynamo hade under halvleken. Framåt visade Bayern upp den effektivitet som fullständigt saknades mot Augsburg i helgen och Lewandowskis bicykleta var matchens pärla som också är talande för hur bra polacken är just nu. Andra halvleken var däremot sämre och även om Dynamo gjorde en riktigt bra halvlek så borde “Die Roten” kunnat stänga matchen eller åtminstone skapa någonting av värde. Segern var ändå välförtjänt även om det inte alls hade varit orättvist om Dynamo Kiev fått med sig en poäng.

Segern innebär att Bayern nu definitivt har säkrat gruppsegern och om två veckor avslutas gruppspelet på Allianz Arena med ett stormöte mot FC Barcelona. Ett lag Bayern krossade med 3-0 på Camp Nou, men som man nu kan möta helt avslappnat med hoppet om att ta ytterligare en skalp.