Lagbanner
Fokus på säsongsavslutningen: Bayern München

Fokus på säsongsavslutningen: Bayern München

I en artikelserie tar SvenskaFans tempen på lagen ute i Europa inför den rafflande säsongsavslutningen.

Josef Andersson - Bayern München-redaktionen

Hur är läget i laget inför säsongsavslutningen?

- Läget kan väl inte vara så mycket sämre än vad det är för tillfället om man ska vara helt ärlig. Säsongen gick från att hoppas på en trippel till att bara på någon månad önska att den ska ta slut. Sedan Thomas Tuchel tog över Bayern har vi åkt ut från DFB-Pokal, Champions League och dessutom skänkt bort förstaplatsen i Bundesliga till Borussia Dortmund. Klubbens smeknamn FC Hollywood kan ju inte bli mer relevant än vad det varit denna säsongen. 

Under året har vi bland annat fått se rubriker om Pavards rattfylleri, Neuers skidresa, Neuers kritik mot ledningen, ett oförståeligt tränarskifte och Manés slag mot Sané. Det värsta är att listan till och med går att utöka. 3-1-förlusten mot Mainz var droppen för min lust och mitt intresse för denna säsong. Nu har vi vunnit Bundesliga 10 år i rad och när allt ändå går åt skogen så kan vi väl lika gärna bjuda Dortmund på en Bundesligatitel också och glömma denna säsongen istället. 

Ni parkerar just nu på en andraplats. Rimmar det väl med förhoppningarna inför säsongen?
- Detta var inte alls vad man hade hoppats på i början av säsongen med tanke på alla stjärnvärvningar som gjordes förra sommaren. Efter att Robert Lewandowski lämnade förra säsongen spekulerades det mycket om vem som skulle ersätta honom. Det slutade med att man värvade in Sadio Mané, och om jag ska beskriva den värvningen så skulle jag säga att det var som att försöka laga en spricka med att endast måla över lite färg. Mané har utan tvekan varit säsongens besvikelse med tanke på de stora förhoppningar man hade när han värvades in i sommar. Visst bör man ha i åtanke att han var borta i över 3 månader med en skada, men man förväntade ändå sig betydligt mycket mer än vad vi fått se av honom. 

Detta gör även att man bör ställa sig frågan om Oliver Kahn och Hasan ‘’Brazzo’’ Salihamidzic borde få sitta kvar i ledningen när nästa säsong börjar. Brazzo verkar inte ha någon idé alls med de värvningar han gör. Det verkar mer som att hans mål är att värva spelare med hög status, inte spelare vi faktiskt behöver.

Kommer laget uppnå sin målsättning?
- Bayern har redan misslyckats med vad som alltid är deras mål inför säsongen, att vinna trippeln. Det som vi fortfarande har chans att vinna är Bundesliga, men även det ser väldigt mörkt ut för tillfället. Med 5 matcher kvar ligger Dortmund 1 poäng före i tabellen, och lagen som Dortmund har kvar är lag som de på pappret ska besegra. Samtidigt har Dortmund ett starkt register av att sätta käppar i hjulet och förlora när de behöver vinna som mest. Så det vi måste göra nu är att ta oss upp på benen igen och vinna resterande matcher och helt enkelt hoppas på poängtapp för de gulsvarta. 

Vad har varit den största snackisen i klubben under säsongen?
- Ja, det finns ju en del att välja på så att säga. Men det absolut största måste vara ledningens val att sparka Julian Nagelsmann för att istället plocka in Thomas Tuchel. Ett beslut som fick hela fotbollsvärlden att undra vad som står på. Vid den tidpunkten hade Bayern vunnit alla sina matcher i Champions League och hållit nollan i samtliga förutom en. Dessutom hade Nagelsmanns nästa match varit mot Dortmund där en vinst hade betytt att vi gått upp som ny tabelletta, vilket vi också gjorde fast med Tuchel vid rodret. Beslutet sägs ha tagits på grund av att Bayerns chanser till trippeln var i fara, vilket ledningen nu får äta upp då man kanske inte ens vinner en enda titel. Jag kommer aldrig förstå det hastiga beslutet och jag tycker fortfarande så otroligt synd om Nagelsmann som var tänkt för ett långtidsprojekt. 



Vilken eller vilka spelare har överraskat positivt eller inte riktigt nått upp till sin nivå?
- Trots att man helst av allt bara vill glömma denna säsongen så finns det några ljusglimtar som är värt att ta med sig. Matthijs de Ligt har visat sig vara en fantastisk värvning då han nästan överträffat förväntningarna. Han har knappt stått för en enda dålig insats hittills och har verkligen blivit den ledaren Bayern saknat sedan Jerome Boateng och David Alaba lämnade klubben. Jamal Musiala, Kingsley Coman och Leroy Sané var otroligt bra i höstas, men har inte riktigt kommit upp i samma nivå efter VM-uppehållet. Även Eric Choupo-Moting har såklart överraskat positivt eftersom man verkligen inte förväntade sig att han skulle bli förstavalet på forwardspositionen. Joshua Kimmich har även han hållit sin vanliga höga standard under hela säsongen, men det är ju ingen överraskning direkt. 

Sett till de som inte nått upp till sin nivå så finns det två solklara att nämna. Då pratar jag såklart om Sadio Mané och Serge Gnabry som har sett så otroligt bleka ut under denna säsongen. Stundtals ser det ut som att de har tappat alla sina fotbollsegenskaper. Mané har haft ett märkligt problem med offsiden ända sedan han kom till klubben. Just nu har han gjort fler offsidemål (8) än vad han har gjort godkända mål (7), vilket säger en hel del. Gnabry missar väldigt många lägen som bara ska vara mål på och har dessutom tappat sin dribblingsförmåga helt och hållet. Detta är även något som Tuchel och ledningen lagt märke till vilket har lett till att båda är till försäljning denna sommaren. 

Slutligen, vilka vinner ligan, vilka kniper Europlatserna och vilka åker ur?
- Min känsla just nu är att detta är Dortmunds år samtidigt som det absolut inte är Bayerns år. Därför säger jag att Dortmund bryter den 10-åriga trenden i år och vinner ligan. Topp 6-lagen tror jag kommer hamna topp 6 i slutändan också. Däremot skulle det kunna hända lite mellan just de lagen. Freiburg har både Leipzig och Union Berlin kvar att möta vilket skulle kunna resultera i att Leipzig kliver upp på en CL-plats. Det finns också en risk för Leipzigs del att Bayer Leverkusen kniper deras Europa League-plats i slutändan med tanke på Leverkusens form.

Slutligen tror jag att Schalke 04 åker ur då de har ett tufft spelschema framför sig. Jag har även svårt att se att den nuvarande tabelljumbon Hertha Berlin kommer hitta på något nu på slutet och därför åker även de ur. Även VfB Stuttgart som ligger på en kvalplats nedåt har ett gäng tuffa matcher kvar, så därför säger jag att VfL Bochum, TSG Hoffenheim och FC Augsburg som ligger några poäng före klarar sig undan kval i år.

 

SvenskaFans.com2023-05-04 11:00:00

Fler artiklar om Bayern München