Lagbanner
Hade Bayern München ett bra eller dåligt 2023?

Hade Bayern München ett bra eller dåligt 2023?

2024 är här och för Bayerns del var det inte ett lugnt och tyst 2023 vi fick. Istället fick vi mycket drama, känslor, firande och besvikelse på samma gång. Här är Bayerns 2023 i sin helhet.

Starten på 2023 med Julian Nagelsmann:
Hade någon i början på 2023 sagt till vilket Bayern fan som helst att Nagelsmann tre månader senare skulle få sparken precis innan säsongens viktigaste matcher och Thomas Tuchel skulle ta över så hade vi nog alla skrattat i ditt ansikte. Det blev i alla fall fallet då Bayerns dåvarande ledning med Oliver Kahn och Hasan Salihamidzic i spetsen bestämde sig för att Nagelsmanns resultat inte var övertygande nog. 

Den unge tränaren hade väl inte världens bästa uppvisningar med Bayern när han i januari månad bara fick med sig tre poäng på tre matcher, samt förlorade mot Gladbach i februari och det var droppen när man förlorade 2-1 borta mot Leverkusen i mitten av mars. Man tog sig vidare i Champions League dock när man blev lottade mot PSG och vann 1-0 på Parc de Princes och 2-0 på hemmaplan. Ett svagare PSG som ändå på den tiden hade Messi, Mbappé och Neymar i truppen så släppte man inte in en enda boll mot trion.


Thomas Tuchel:
23 mars 2023 så var det droppen för ledningen och Julian Nagelsmann blev arbetslös. Ledningen hos de rödklädda gick ut med att “trippeln var i fara”, åh vad det får en att skratta än idag. Så sjukt löjligt. In kom förra Chelsea-tränaren Thomas Tuchel och med massvis av arga Bayern fans som inte förstår varför man gick skilda vägar med Nagelsmann så hade man mycket att bevisa.

Det började i alla fall bra när första provet var mot Dortmund på hemmaplan och man hade ledningen med hela 3-0 efter 23 minuter och en riktig Kobel-tabbe. Man hade någorlunda hopp om att det kanske var ett bra beslut oavsett. 4-2 vann man den gången även om de sista två målen kanske kunde varit en nolla istället.

Champions League och Pokal fiaskot i vår:
Andra matchen som Bayern-tränare för Thomas Tuchel och en kvartsfinal i DFB-Pokal väntade. Med en del spänning, och ett gott resultat mot Dortmund, så slutade kvällen i fiasko. Även om Upamecano tryckte dit 1-0 efter bara 19 minuter så blev det 1-1 bara strax därpå. Bayern hade såklart ingen Harry Kane då och hade det svårt framåt. Alla trodde nog det skulle gå till förlängning och man var inställd på det tills Freiburg kommer till anfall, får iväg ett skott som tar solklart på Musialas hand och straff. Domaren tvekade inte en sekund att peka på straffpunkten och Lucas Höler satte stensäkert dit straffen i nättaket bakom Yann Sommer. Bayern åkte ur DFB-Pokal under Tuchels andra match som tränare. “Trippeln var i fara” var det ja…



Ingen trippel blev det och ingen CL-vinst heller då man blev lottade mot Manchester City i kvartsfinalen efter avancemanget mot PSG. Engelsmännen som hade ett väldigt lyckat 2023 tog sig vidare ganska enkelt mot Bayern med en 3-0 vinst i första mötet. Rodri fick iväg en riktigt fin träff till 1-0 och sen kom en viss norrman och satte slut på det roliga för Bayern. I returmötet hade man inget hopp alls och det enda Bayern hade framåt var en Kimmich-straff. Väldigt illa. Ingen taktik för Tuchel som hade ett väldigt svagt Bayern och en Upamecano som hade sina värsta dagar i Bayern-tröjan och stod för säkert 3 av Citys totalt 4 mål i slutändan. 

Ligatiteln säkrades:
Vi fans fick fira någonting under 2023 då det ett tag kändes som att Tuchel hade förlorat alla tre troféer. Bayerns form var kopiöst dålig och med ett starkt Dortmund i bra form så var det sista matchdagen som gällde. Bayern hade ett Köln på bortaplan att slå medan Dortmund tog emot Mainz på hemmaplan, allt Dortmund behövde göra var att vinna och Bayerns resultat hade inte spelat någon roll. 

En historisk dag som började fint för Bayern när Coman läckert gjorde 1-0. Mainz borta i Dortmund tog ledningen, kort därefter missade Haller straff för Dortmund och Mainz utökade sin ledning till 2-0. I denna stund hade Bayern ligatiteln säkrad. Dortmund fick ett mål när nuvarande Bayern-spelaren Guerreiro gjorde 2-1. Köln kvitterade också matchen till 1-1 på straff och skulle det resultatet stå sig så hade Dortmund vunnit ligan. I stunden kände man att det skulle gå käpp åt helvete. Tuchel kom in och förlorade allt man kunde förlora. Dortmund fick fira på hemmaplan, Bayern gråter borta i Köln, det var skrivet i stjärnorna. Det var fallet tills Jamal Musiala blev inbytt i 85:e minuten och i 89:e får han passen av Gnabry, gör en urläcker snurr-liknande vändning och kan med finaste precisionen skjuta dit 2-1 som vann Bayern ligan. Helt otroligt.



Dortmund pushade på och Niklas Süle av alla människor gjorde 2-2 på volley i 96:e minuten. Det räckte inte och Signal Iduna Park var helt knäpptyst när slutsignalen gick. Dortmund och deras fans grät. En urläcker syn att se från ett Bayern-öga. Man var så glad men kände samtidigt att wow, vi förtjänade inte detta. Samtidigt är det så sjukt att tänka på vad som kunde ha hänt. Hade Haller satt sin straff så hade Süles 2-2 mål blivit avgörande istället. Det målet kunde lika gärna ha betytt att Dortmund vann matchen med 3-2 och försvararen som gick från Bayern till Dortmund sommaren innan kunde med en volley i 96:e minuten ha stulit ligatiteln från sin förra klubb. Ganska galet egentligen.



Sommarfönstret:
När Bayern vann ligan fick Hasan Salihamidzic sparken som sportchef. Sommarfönstret skulle tas hand om av Tuchel, Marco Neppe och Jan-Christian Dreesen. Bayern hade mer eller mindre direkt tagit vara på Kim Min-Jae's situation och kände att €50 miljoner var ett riktigt kap. Prislappen accepterades av Napoli och Kim kom in i laget direkt och herregud vad fin han har varit i försvaret. Otroligt vilket kap. 

Det hade gått flera rykten under vintern om att Julian Nagelsmann ville få in Konrad Laimer i laget. Föredetta Leizpig-spelaren var högt på listan med spelare som Nagelsmann ville ha och sågs som en väldigt typisk “Nagelsmann-transfer”. Tuchel hade inga planer på att bryta transfern och tog in Laimer gratis från Leipzig. Laimer har verkligen kommit in i laget under säsongen och spelat mer eller mindre överallt. Defensiv mittfältare, högerback, högermitt i en trebackslinje och till och med mittback. Han är en väldigt versatil spelare och en tränares dröm. Är Mazraoui skadad? Laimer spelar där. Är Kimmich borta? Laimer spelar där. Jag har alltid gillat Laimer och enligt mig är han som bäst bredvid Goretzka i mittfältet som vi såg i 4-0 vinsten mot Dortmund i höstas. 

Utöver Laimer så togs en annan Bundesliga-stjärna in gratis vid namn Raphaël Guerreiro som fått spela lite mer nu på sistone. Portugisen har varit skadad väldigt länge och fick göra sin riktiga debut mot Leipzig i höstas. Sen drog han på sig en ny skada och började spela igen mot Heidenheim där han till och med gjorde mål, så kul för honom! Han har också spelat de senaste två matcherna med Pavlovic bredvid sig och wow vilken match den duon gjorde mot Stuttgart. Aldrig spelat bredvid varandra i mittfältet och presterade som de gjorde mot ett topplag denna säsong.



Det var en liten kris med målvakter ett tag under Neuer’s frånvaro och Sommer som lämnade Bayern för spel i Inter. Ulreich gjorde det riktigt bra i höstas med sjukt många viktiga räddningar, matchavgörande räddningar till och med. 95:e minuten mot Köpenhamn till exempel, wow. En målvakt togs dock in vid namn Daniel Peretz, en ung lovande målvakt från Maccabi Tel Aviv. 23-åringen stack ut rejält för Israel under U21-VM med fina prestationer. Stackaren har dock bara fått spela en match denna säsongen, i 4-0 vinsten mot Preußen Münster, där han stod för fina räddningar och en hållen nolla. Peretz kan kanske se sin snara framtid med att bli utlånad för mer speltid nu när Neuer är tillbaka.

Den 10 augusti 2023 fyllde jag själv inte bara 20 år utan en viss engelsman vid namn Harry Kane blev klar för FC Bayern. Vilken dag och vilket drama vi fick se. Att förhandla med Daniel Levy kan vara bland det jobbigaste en människa kan göra och han gjorde det inte lätt för sig. Bud flög fram och tillbaka från tyskarna och tillslut landade ett bud hem på €100 miljoner + bonusar. Levy hade äntligen accepterat och nu var det Kane själv som började tveka. Han hade inte mycket tid att bestämma sig men beslutet kom och han var redo att flyga till München under eftermiddagen, men då ville Levy leka lite till. Han ville förhandla mer och de sista detaljerna vilket ledde till att Kane fick sitta i ett familjehem nära Stansted Airport i London. Tillslut blev allt grönt och Harry kunde äntligen få sin flytt till München. Efter alla medicinska checkar, fotograferingar och kontrakt så var han klar kring 03 på natten då han äntligen fick gå och lägga sig. Morgonen efter var det rakt till träningen, träffa lagkamraterna och till och med debutera i Bayern-tröjan. 



Deadline Day katastrofen:
Det är ingen hemlighet att Bayerns trupp är tunn och behöver förstärkning. Vi har sett Mazraoui och Goretzka som mittbackar alldeles för många gånger denna säsong. Det har också varit snack om mittfältet och alla problem som skapats där. Pavlovic har gjort det riktigt bra de matcherna han spelat och ses som en kandidat i den defensiva rollen. Mycket har också med Kimmich att göra då han är en väldigt svår spelare att spela bredvid då han ska göra allting själv. Vi har sett matcher denna säsong utan Kimmich på plan där Bayern haft extremt mycket mer kontroll och dominerar som man ska, ta 4-0 vinsten mot Dortmund och 3-0 mot Stuttgart som exempel. Oavsett har man inte släppt tanken om Joao Palhinha från Fulham. Portugisen befann sig i München redo för att bli presenterad som Bayern-spelare men tiden för transferfönstret i Tyskland rann ut och Palhinha fick återvända till Fulham.

Det var hektiska timmar och det var inte bara Palhinha som inte fick sig en flytt till München. Tyske Armel Bella-Kotchap som då spelade i Southampton rapporterades att vara en klar deal men tiden rann ut där också. Man hade också engelsmannen Trevor Chalobah som ett alternativ men samma historia där, ingen deal. Bayern fick klara sig på vad man hade och oj vad problem det ställde till med. Men nu är januarifönstret öppet och Christoph Freund har mycket att göra.

Kane öser in mål!:
Harry Kane har ganska kul på sitt nya jobb. 22 matcher, 25 mål och 8 assists hittills. Han är helt otrolig. Han var verkligen den saknade pusselbiten för vi får inte bara mål men även en så sjukt fin passningsfot och spelhjärna. Han är liksom Lewandowski, Müller och Kimmich i en och samma spelare. Helt galet.



Han har en förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle men vilka mål han har gjort för Bayern. Mål från sin egen planhalva mot Darmstadt, urläckra precisionsskottet mot Wolfsburg eller varför inte den fina träffen eller nicken mot Heidenheim? Att han gjort allt detta sen bara augusti är helt sjukt och vilken spelare han är alltså. Kane ligger just nu på 21 Bundesliga-mål på 15 matcher, vi är fortfarande två matcher ifrån att vara halvvägs genom Bundesliga-säsongen. Han är alltså halvvägs till att redan slå Robert Lewandowskis rekord på 41 mål 2021. Kan ni fatta? Bästa €100 miljonerna någonsin spenderat!

DEN kvällen i Saarbrücken:
Det var inte en lika kul kväll på jobbet när Bayern gästade Saarbrücken i andra rundan av DFB-Pokal. Bayern gick in som storfavoriter och det började bra när Thomas Müller gjorde 1-0 efter en kvart. Det var mycket hit och dit innan matchen om den ens skulle bli av efter kraftigt snöoväder och en dålig gräsplan. Men man spelade ändå och det slutade med att De Ligt fastnade i gräset och drog på sig en skada efter 25 minuter som såg honom borta ända till mitten av december. Han fick kliva av och ingen Upamecano fanns heller då han också var skadad. Kim fick ta hand om försvaret själv med Kimmich till en början innan Tuchel gick ner på en trebackslinje med Davies - Kim - Laimer som försvar. 

1-1 gjorde hemmalaget strax innan paus och Bayern som tryckte på men fick inget framåt. Kane satt på bänken alla 90 minuter med en liten känning men att inte byta in honom alls var ganska dumt. Klockan gick och 90+6 på klockan när Bayern blev kontrade, en sönderkörd Kim var helt ensam mot anfallaren som får in bollen snett bakåt och boom sa det. 2-1. Bayern åkte ur DFB Pokal mot 15:e platsade Saarbrücken i tredjedivisionen. Tuchel efter matchen i intervjuerna sade “Det finns ingen logisk förklaring” och "Det är som det är”... PINSAMT.



Champions League rekordet:
Bayern må vara ute ur DFB-Pokal men Champions League är man såklart vidare i efter att ha tagit gruppsegern efter bara 4 spelade matcher. Jag personligen hade möjlighet att ta mig ner till Köpenhamn för bortamötet mot det danska huvudstadslaget, vi spelade katastrofalt men vann ändå 2-1 tack vare Thomas Müllers fotbollshjärna. 

Bayern spelade inte jättebra i gruppspelet. Svaga insatser mot Galatasaray hemma och borta, samma mot Köpenhamn både hemma och borta och lite mer övertygande mot Manchester United även om man kanske skulle ha släppt in mindre mål i första mötet. Oavsett hur dåligt man spelade behöll man rekordet på nu 40 (!!) raka matcher utan förlust i CL-gruppspel. Med spekulationerna om att UEFA från och med nästa säsong ska byta format i sin turnering så kommer Bayern att behålla detta rekord för all framtid.

Kontraktsituationer:
Det är lite till och från med både kontrakt och spelare som kanske kommer att lämna klubben inom en snar framtid. Spelaren det snackas mycket om är Alphonso Davies som är under kontrakt med Bayern till 2025 och Real Madrid visar stort intresse av kanadensaren. Davies har varit bra denna säsongen men inte sitt bästa och kommer Real Madrid och knackar så kan det bli tufft. 

Joshua Kimmich är ett annat namn som cirkulerat mycket. Tysken är inte jättebra kompis med Thomas Tuchel och det är ganska tydligt att Bayern spelar bättre utan Kimmich på plan. Tysken har ingen agent utan styr allting med kontrakt själv. Det har nu ryktats om att han letar efter en agent vilket skulle kunna tyda på att han letar efter en ny utmaning utanför Tyskland. 

Choupo-Moting snurrar runt mycket i media med Manchester United som är intresserade. Varför United behöver Choupo är en bra fråga men danske Höjlund verkar inte göra så mycket mål så kanske en uppgradering där… Oavsett så går Choupo’s kontrakt med Bayern ut i sommar och med både Kane och Tel så är ser inte anfallarens framtid i München superljus ut.

Leroy Sané’s kontrakt går ut 2025 och med hans briljans denna säsongen och med Harry Kane som han kommer sjukt bra överens med så lutar det mot en förlängning på Leroy's kontrakt, det gillar vi!

Bouna Sarr kan med all kärlek vara den mest meningslösa övergången någonsin. Han togs in 2020 efter den briljanta sextuple-säsongen och har inte varit något att ha för Bayern. Antingen har det varit långa skador eller bara varit alldeles för dålig för Bayern. Några veckor sedan drog han på sig en korsbandsskada och lär inte spela fotboll i en Bayern tröja igen. Tråkigt såklart men onödiga pengar att lägga ut på en spelare som både är för dålig och skadad för ofta. Att inte förlänga hans kontrakt är nog det bästa alternativet. 

Vad kan vi förvänta oss 2024?:
Nytt år, nya möjligheter. Bayern måste steppa upp lite. Man må ha bara förlorat två matcher under första halvan av säsongen (tre om man räknar Leipzig i Supercupen) men spelmässigt på plan är det fortfarande alldeles för dåligt för att heta Bayern München. Jag hoppas Tuchel har studerat noga vad som är fel, vad som behövs rättas till och att man faktiskt tar sig långt i Champions League och vinner den där förbaskade ligan igen. Snälla. Vi har inte råd att förlora den. Går man troféelös så kommer det skapa kris och Tuchel lär nog få lämna jobbet som tränare. Det har gått mycket rykten om Xabi Alonso och hur mycket man vill tro på det är en bra fråga. Spanjorens Leverkusen är bland de bästa i världen och skulle fallet bli så att Tuchel lämnar och Alonso kommer in så får han gärna ta med sig Grimaldo om Davies lämnar för wow vad bra Grimaldo är.

Jag hoppas både laget, Tuchel och ledningen gör precis allt de kan för att lira fin fotboll, vinna allt man kan vinna och ta in lite nya spelare i januarifönstret för förstärkning kommer att behövas, framförallt i försvaret då Kim och Mazraoui försvinner pga AFCON och Asia Cup. Att ta in en ny mittfältare känns inte optimalt med utvecklingen av Pavlovic men det återstår att se om Bayern spenderar €60-70 miljoner på Palhinha eller inte.
 


Harry Kane kan jättegärna få göra 21 mål till i ligan, tänk om han tar rekordet på första säsongen… Tänk vilka rubriker som skulle skapas. Eller om han faktiskt får vinna en trofeé för första gången i sin karriär.

Bring on 2024!



Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-01-05 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München