Lagbanner
Emirates Stadium, 2024-04-09 21:00

Arsenal - Bayern München

Inför Arsenal - Bayern München: Inga bortafans för tyskarna ikväll

Inför Arsenal - Bayern München: Inga bortafans för tyskarna ikväll

Harry Kane återvänder till London när Bayern ska ta emot ett av Europas mest formstarka lag vid namn Arsenal på bortaplan utan några bortafans och försöka ta sig vidare i Champions League.

Svag form inför mötet:
Att Bayern är i sin värsta form sedan säsongen 1991/92 är ingen hemlighet och att man förlorat sina två senaste matcher är ett faktum. En pinsam förlust i helgen mot Heidenheim efter att ha tappat en 2-0 ledning och en bitter förlust hemma mot Dortmund i Der Klassiker är två resultat som Bayern inte är glada över.



Thomas Tuchel har förlorat 25.5% av sina matcher med Bayern den här säsongen, så dåliga siffror har man inte haft på 32 år. Två år innan Sverige började gräva guld i USA. Så illa är det hos tyska rekordmästarna just nu. Tuchel får sitta på bänken idag oavsett, men det är hans SISTA chans. Om Bayern vinner ikväll eller får med sig ett “okej” resultat men visar en god insats så kommer han få stanna kvar. Men visar Bayern en dålig och omotiverande prestation så kan Tuchel ryka redan ikväll. Det ryktas då att den tyske fotbollslegendaren Miroslav Klose skulle kunna ta över till säsongens slut med hjälp av gamle assisterande tränaren Hermann Gerland. Denna lösning ses som en akutlösning ifall det blir “totalt katastrof”. Det är make or break för Tuchel ikväll.

Vad krävs av Bayern ikväll?:
Bayern är alltid starka under Champions League-ljusen. Sist man spelade i CL så hade man tre förluster och en oavgjord bakom sig, men ryckte ändå i kragen och spelade bra fotboll och eliminerade Lazio väldigt enkelt. Nu är det Arsenal vi pratar om, Premier League-ettan, och inte ett svagt Lazio. Summan av kardemumman är att Bayern har mentaliteten att prestera när det faktiskt gäller, något som Arsenal kan ha svårt med. De må dominera sin liga och har inte förlorat under 2024 kalenderåret, men de hade det väldigt tufft mot Porto och tar emot Bayern ikväll tack vare en straffläggning. 

Tyskarna behöver slappna av, avsluta sina chanser och utnyttja Arsenal på alla sätt. Hålla i bollen, kontrollera matchen från minut ett, inga dumma misstag som ledde till mål som mot Dortmund. Fullt fokus, full kontroll från start och en, förhoppningsvis, bra taktik-plan från Tuchel så ska Bayern kunna prestera bra ikväll. Man behöver inte vinna 4-0 ikväll, ett likaläge hade likaväl dugit. Vi får inte glömma att Bayern börjar borta och är ruskigt mycket starkare på hemmaplan.



Någon som är tillbaka från skada är tidigare Arsenal-spelaren Serge Gnabry, som gjort en bra comeback med 3 mål och 1 assist sedan hans comeback i mars. Bayern behöver spela som ett lag såklart, men individuella prestationer krävs idag också. Gnabry brukar vara bra mot London-lag, kommer man någonsin glömma hans 4 mål mot Tottenham 2019? Han spelar mot sin gamla klubb ikväll, vilket kanske ger extra motivation för tysken. Kane behöver steppa upp efter en svag insats i helgen, även om han gjorde mål. Musiala måste finslipa sina dribblingar då han heller inte hade en bra match i lördags och Sané som inte gjort mål sedan slutet på oktober måste rycka sig i hatten och lira bra igen.

Inga bortafans:
Under vintern blev det klart att Bayern straffas av UEFA att inte få ha bortafans i kvällens möte. Anledningen till det berodde på våra fans beteende framförallt i Köpenhamn och vår pyroteknik vi använt under en bra tid. Bayern-fansen är långt ifrån glada och hade ett lakan i helgens match där det stod “WE’RE GOING TO LONDON ANYWAY! WEMBLEY CALLING - F*CK UEFA!”. Känns ju väldigt stabilt… men det är så sjukt mäktigt vad våra fans gör för den här fotbollsklubben. Bayern har själva gått ut och sagt att inte åka på den här matchen utan stanna hemma. Många fans lär inte göra det, men tekniskt sett finns det ingen begränsning att bara befinna sig i London som Bayern-fan.



Hur kommer Bayern själva drabbas av detta? Det kommer vara ruskigt tufft att inte ha stöd när man är på bortaplan, men ändå finns det en motivation i det. Tänk att göra mål och precis hela Emirates blir knäpptyst, så sjukt mäktigt. Bayern är vana med det här, ett lag i princip fullt av veteraner som inte kommer låta det faktumet förstöra rytmen på plan. De vet att fans kollar, bara via en skärm hemma istället.

“Arsenal är favoriter”:
Det har slutat 10-2 på resultattavlan senast de här två lagen möttes när Bayern totalt dominerade London-laget, men i år är det annorlunda. Bayern är det svagaste laget de varit sedan 1992 och Arsenal är i sin bästa form sedan tidigt 2000-tal, det är en rejäl 180° sväng som skett under senaste åren. Men faktumet är att Arsenal är favoriterna att ta sig vidare i det här mötet. Bayern behöver en rejäl omkastning under sommaren om man ska ha en chans och ses som Europas bästa lag igen.

Max Eberl, nya medlemmen i Bayerns ledning, sade till press igår: “Arsenal är favoriterna. De leder Premier League och gör en riktigt fin säsong.” Han tillägger även att Harry Kane kommer tillbaka till igenkänd mark och förväntar sig mål av engelsmannen.

Resande truppen till London:
Skadeproblem har ramlat in för Bayern under senaste veckorna, men ett mirakel har skett och bara två spelare lämnade hemma i München, Boey och Sarr.

De stora frågeteckna var Pavlovic, Neuer och Coman. Unge 19-årige Pavlovic har drabbats av halsfluss från vad man misstänker är ofriska halsmandlar. Tysken skulle egentligen behöva ta bort dem för att slippa det här problemet. Jag personligen är någon som gjort den operationen och jag kan säga att det är SÅ värt det. Tysken fanns i alla fall med på hela träningen igår innan de reste till London och reste även med laget till huvudstaden. Manuel Neuer drabbades av skada under landslagsuppehållet och behövde vända hem igen. Sven Ulreich har fått uppdraget än så länge och så mycket som man uppskattar Ulle så håller han inte måttet längre. Kingsley Coman gjorde en snabb debut mot Dortmund för två veckor sedan och fanns inte med i truppen i helgen mot Heidenheim. Fransmannen har rest med laget och ska finnas tillgänglig, min gissning är som inhoppare.

Startelvan kan variera:
Ett drömscenario hade varit om Pavlovic och Neuer kan spela. Mittfältet Laimer - Goretzka funkade bra tidigare under säsongen men har sedan dess tappat det ganska rejält. Det har inte hållit mot varken Dortmund eller Heidenheim och man inser hur mycket man saknar Pavlovic. Att en 19-åring kan betyda så mycket för Bayern säger en del om denna talang. Pavlovic - Goretzka mittfältet var klockrent mot Lazio, då fick Pavlovic röra sig mer fritt och Goretzka tog en defensiv och djup roll, mer om en vänster-mittback i uppbyggnadsfasen. Något sådant hade varit fint att se men om Pavlovic kan starta efter sin halsfluss är osäkert, men det skulle underlätta något fruktansvärt om han fanns med på plan ikväll.



Kimmich lär få starta på högerbackspositionen igen. Mazraoui är tillbaka i truppen efter en längre skada men med Kimmichs fina form och insatser som högerback lär Tuchel inte förstöra hans rytm genom att slänga in honom på mittfältet igen. Mittbackar idag lär bli Dier och De Ligt, som båda fick vila i helgens match. Upamecano och Kim Min-jae spelade i helgen, som inte slutade bra, och enligt uppgifter kunde båda två inte rekommendera sig själva inför kvällens match. 

Anfallet kan också variera med kanske Müller i startelvan, eller inte. Gnabry som kommit tillbaka från längre skada har gjort 3 mål och 1 assist på 125 matchminuter och lär starta ikväll. Gnabrys form i London brukar vara speciell och med hans form just nu skulle jag bli chockad om han inte startar. Musiala lär starta i mitten och Sané eller Coman kommer antagligen att ta plats ute på en av kanterna då Müller dippat i form lite under de senaste matcherna.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                      Neuer
Kimmich - De Ligt - Dier - Davies
            Laimer - Goretzka
       Gnabry - Musiala - Sané
                       Kane

Arsenal:
Vinnartippade ikväll och revanschsugna Arsenal med ett fullsatt Emirates och noll Bayern-fans längtar nog till avspark idag. Det har gått 14 år sedan Arsenal var i denna sits och efter en lite bitter förra säsong när man tappade ligan till Man City så vill man visa sina fans och världen vad man går för. 

Arsenal har inte förlorat en match under 2024 kalenderåret och är överlag väldigt starka. Thomas Tuchel beskrev många gånger hemmalagets spelstil som ett “riktigt lag”. Tyske tränaren har gett mycket uppskattning till Arsenal under senaste dagarna, med all rätt, för vilken säsong de står för hittills. Hur det går ikväll återstår att se, inget är för givet. De har en mycket bättre form än Bayern just nu men saknar mentaliteten och erfarenhet i ett CL-slutspel som Bayern däremot har. 



Truppen:
Tyske Kai Havertz har fått mycket uppskattning i media på sistone, till och med från tennislegendaren Andy Murray av alla människor. Han är i fin form, det såg vi med landslaget sist nu också, och han kommer in mer och mer i detta Arsenal-lag för varje match som går. Med sig har han skickliga Bukayo Saka, som inte bara släppt sin egen sås med den kända restaurangkedjan Nando’s, men han är rätt duktig på fotbollsplanen också och har imponerat denna säsong. Från en engelsmann till en annan och en som ryktades till Bayern längre är Declan Rice. Den unge defensiva mittfältaren var intresserad av en flytt till Bayern i somras men efter mycket om och men plus familjeskäl stannade han i London och tog sin en flytt till de rödklädda. Rice riskerar att missa returmötet om han får ett gult kort ikväll, vilket hade varit ett riktigt tapp för hemmalaget när de ska till München för returmötet.

Förväntad startelva Arsenal (4-3-3):
                      Raya
White - Saliba - Gabriel - Tomiyasu
     Ödegaard - Jorginho - Rice
      Saka - Havertz - Martinelli

Matchstart 21:00. Emirates Stadium, London. Se matchen på TV4 Sport Live 2 och TV4 Play.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-04-09 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München