Lagbanner
Camp Nou, 2021-09-14 21:00

Barcelona - Bayern München

INFÖR: Barcelona - Bayern München: ''Äntligen dags för CL igen''
Bild från CL-finalen 2020 när Bayern München vann turneringen

INFÖR: Barcelona - Bayern München: ''Äntligen dags för CL igen''

Då var det ÄNTLIGEN dags igen, Champions League är tillbaka! Första omgången bjuder på flera stormatcher direkt. Redan ikväll har vi en match som har blivit en riktig CL-klassiker de senaste åren. Bayern München kommer nämligen på besök hos Barcelona.


Bayern München


Läget i Bayern:
Bayern München kommer från en 1-4 vinst mot Leipzig i lördags. En match där både spelet och de individuella prestationerna såg väldigt lovande ut. Det är mycket som börjar sitta nu med Nagelsmann som ny tränare, både i den offensiva och defensiva delen.

I lördags fick vi se en typ av 3-4-1-2 formation när Bayern ägde bollen. En formation som Nagelsmann använde sig mycket av i sin förra klubb Leipzig. Vi fick se Davies trycka upp på vänsterkanten samtidigt som Pavard kom in i banan och spelade som en tredje mittback. Det gjorde även att Sané fick en lite mer central position eftersom Davies ofta befann sig högt upp på vänsterkanten. Sané låg ungefär i höjd med Lewandowski så det blev som ett tvåmannaanfall med Müller bakom som 10:a.

Jag tyckte detta fungerade utmärkt och jag tror att många enskilda kvalitéer visar sig mer i denna formationen i det offensiva. Davies kan t.ex få använda sig mer av sin fart och känna sig mer fri i det offensiva. Detta är en taktisk grej som jag tror kan vara väldigt smart att göra i just denna matchen då Barcelonas högerback Dest troligen är skadad. Då är det förmodligen Sergi Roberto som kommer få vikariera på hans position, en spelare som Davies kan utnyttja sin snabbhet emot. 

Försvarsspelet börjar sitta:
Det känns som att Nagelsmann verkligen har fått kontroll på försvarsspelet. Han kom ju till ett Bayern som hade enorma problem med försvaret förra säsongen. Men från Leipzig tog han med sig Upamecano vilket än så länge har blivit en väldigt lyckad värvning. 22-åringen har startat i alla tävlingsmatcher än så länge i den röda tröjan, förutom cupmatchen mot Bremer SV.

Nagelsmann har även fått Niklas Süle till en betydligt högre nivå jämfört med förra säsongen. Om man ska vara riktigt ärlig så blev man faktiskt lite rädd förut när man såg att Süle var i startelvan, men det har han verkligen bevisat att man inte behöver vara den här säsongen. Süle har tagit enorma steg och istället för att vara den här backen som gör massa märkliga misstag så har han istället blivit en stabil mittback med väldigt få misstag.

Nu har även Lucas Hernández kommit tillbaka från sin knäskada som han drog på sig under EM i somras. Fransmannen spelade hela matchen mot Leipzig i helgen och hade en väldigt lyckad match. Detta betyder alltså att vi har 3 världsklassiga alternativ på mittbackspositionen, och så får man självklart inte glömma 19-åriga Tanguy Nianzou som har en stor potential på den positionen. 

Truppen:
Serge Gnabry fick kliva av mot Leipzig i slutet av den första halvleken med en skada i ländryggen. Igår var han ändå en av de 25 som reste till Barcelona. Nagelsmann har gått ut med att de fortfarande inte vet om han är redo för en startplats. Besked om det kommer tas precis in i det sista. Visst är det en av lagets farligaste målskyttar som vi pratar om, men jag är inte särskilt rädd med tanke på vad som finns att sätta in istället. Jamal Musiala har varit i en ruskigt bra form på det senaste och jag tror att han kommer få starta på högerkanten. 

Den enda spelaren som inte reste med laget var Tolisso som är skadad. Kingsley Coman är med i truppen efter sin skada men är inget alternativ för startelvan än har Nagelsmann sagt. 

Lewandowski byttes ut redan i den 59:e minuten mot Leipzig. Nagelsmann förklarade efter matchen att det bara var en försiktighetsåtgärd eftersom han hade en liten skadekänning i inre låret. Nu ska han dock vara i fint skick och Nagelsmann sa igår i en presskonferans att det ser väldigt lovande ut med Lewandowski.

Lucas Hernández spelade hela den matchen även fast det var hans första match efter skadan. Det känns inte så rimligt att han då skulle starta två så här stora matcher i rad som ligger så tätt ihop. Jag tror det beror helt på hur han känner sig och Nagelsmann kommer säkert stämma av med honom flera gånger innan han väljer sin startelva. Jag tror han helst vill ha honom på plan.

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                          Neuer
Pavard - Upamecano - Hernández - Davies
                Kimmich - Goretzka
            Musiala - Müller - Sané
                    Lewandowski



Barcelona
Egentligen skulle Barcelona spelat mot Sevilla i lördags, men matchen blev uppskjuten på grund av att flera spelare från lagen hade match med sina landslag under fredagskvällen. Barcelona hade dock endast en spelare borta medans Sevilla hade tre borta. Alltså har Barca fått mycket mer vila än vad Bayern har fått. De har dock en mycket längre skadelista än Bayern. Agüero, Dembele, Fati, och Braithwaite är skadade och kommer inte medverka i matchen. Det är tveksamt om Alba och Dest kommer till spel, men det ser ljusare ut för Alba än vad det gör för Dest. Barca blev även av med Griezmann i sista sekund i detta transferfönstret. 

Barcelonas förväntade startelva: (4-3-3)
              Ter Stegen
Roberto - Piqué - Araujo - Alba
   De Jong - Busquets - Pedri
Coutinho - L. De Jong - Depay


5 senaste mötena mellan lagen
Barcelona - Bayern München: 2-8 (CL 2020)
Bayern München - Barcelona: 3-2 (CL 2015)
Barcelona - Bayern München: 3-0 (CL 2015)
Barcelona - Bayern München: 0-3 (CL 2015)
Bayern München - Barcelona: 4-0 (CL 2015)


Mina tankar om matchen
Jag tror inte det är någon som har glömt hur det slutade senast lagen ställdes mot varandra. För drygt ett år sedan så blev Barcelona totalt förnedrade på ''Estadio da luz'' i Lissabon utan publik (vilket kanske var tur för Barcas del) då de förlorade med 2-8 i kvartsfinalen i Champions League. Jag tror inte vi kommer få se liknande siffror ikväll, men jag tror att vi kommer få se samma lag gå vinnande ur den här matchen. Jag har svårt att placera Barca i nuläget. Hur bra är egentligen Luuk De Jong i en Barcatröja? Coutinho förväntas även starta, han har väl inte spelat på oerhört länge? 

Det märktes tydligt att många i Bayern var väldigt trötta efter matchen i lördags. Hoppas att återhämtningen har varit snabb och att benen är redo från start. Om de är pigga och är med från start, så tror inte jag att det kommer bli några problem med att plocka hem 3 poäng ikväll.

Let the show begin!

Avspark: 21:00
Plats: Camp Nou (Barcelonas hemmaarena)
TV-kanal: Cmore Stream
Typ av match: Champions League omgång 1
 

Josef Andersson@JosefAndersson92021-09-14 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München