Lagbanner
Allianz Arena, 2024-04-17 21:00

Bayern München - Arsenal

INFÖR: Bayern München - Arsenal match 2/2

INFÖR: Bayern München - Arsenal match 2/2

Säsongens hittills viktigaste match för Bayern är här när Arsenal gästar Allianz Arena för möte 2/2 av Champions League-kvartsfinalen. Kan Bayern rädda sin hittills katastrofala säsong via att ta sig till semifinal?

Straffdramat i första mötet:
Efter förra mötet så har det snurrat runt mycket debatter om potentiella straffen i 90+5:e minuten när Saka sökte straff. Många tycker att det är solklar straff medan många tycker att Saka filmar. Jag personligen är på sidan att han filmar, såklart lätt att säga som Bayern-fan, men det är ganska självklart att han sökte straff. Det är självklart kontakt från Neuer, men tittar man på Sakas ben så är hans högra ben väldigt högt upp mot Neuer och han söker straffen väldigt tydligt. Hade Saka inte slängt sig så hade engelsmannen haft öppet mål att rulla in bollen på, men det gjorde han inte och Glenn Nyberg tog rätt beslut att inte ge straffen.

En annan situation som gick under radarn var straffen som Bayern solklart skulle haft. Det var i ungefär 65:e minuten, Arsenal hade inspark. Nyberg blåser i pipan, Raya passar bollen med foten till Gabriel som plockar upp bollen med handen och börjar om igen. Domaren på riktigt blåste i pipan och efter en pass från målvakten plockar man upp bollen med handen, SOLKLAR STRAFF enligt regelboken. Nyberg lät situationen gå och förklarade för Bayern att det var ett “kids mistake” och inte kunde blåsa för det i en CL-kvartsfinal, helt otroligt. 7-manna-fotboll? Champions League-kvartsfinal? Äsch, samma sak eller hur… 



Fördel med hemmaplan:
Efter ett bra resultat, 2-2, på Emirates Stadium utan några Bayern fans på arenan så går man in till den här matchen med 70.000 Bayern-fans som supportar sitt lag. Många trodde att Arsenal skulle göra bättre ifrån sig med tanke på att Bayern är svaga och med ett fullt Emirates med bara Arsenal-fans så skulle man få med sig mycket mer än 2-2. Bayern är nog ganska nöjda med tanke på det och att spela på Allianz Arena en CL-kväll är inte lätt för något lag och tyskarna ska vara riktigt glada att man är på hemmaplan i andra mötet.

Bayerns enda hopp för en godkänd säsong:
Det här har varit Bayerns värsta säsong sedan 1991/92, 32 år sedan. Man tappade ligan till ett riktigt bra Leverkusen lag som säkrade ligatiteln i söndags. Cupen är bortspelad för längesen efter den pinsamma förlusten mot tredjedivisionlaget Saarbrücken. Nu har man inget mer att spela för förutom Champions League som man måste ge allt för. I åttondelsfinalen så hade man sin tuffaste period hittills och förlorade första mötet mot Lazio i Rom med 1-0. Sen kom italienarna till Allianz Arena och atmosfären på Allianz Arena var för tuff för Lazio att hantera och Bayern vann enkelt 3-0. Spelmässigt har det varit tufft och under Thomas Tuchel har Bayern inte varit sig själva. 

Vill man få en godkänd säsong efter alla dessa förluster och dåliga matcher så måste man säkra en Champions League vinst. Det har varit en dålig säsong och förlorar man Champions League så har man förlorat allt man kan förlora, första gången sedan säsongen 2011/12 man inte skulle vinna en trofé. Många skrattar åt Harry Kane och hans trofé-curse. Om man skulle vinna Champions League hade man skrattat gott och det hade varit den roligaste 180-svängen någonsin, men det blir inte lätt.

Bayern har en tendens att steppa upp när det gäller som mest och speciellt mot större lag. Ett 2-2 resultat på Emirates betyder egentligen 0-0 nu när bortamålsregeln inte gäller längre. Man kan spela sitt spel med lugn och ro, förhoppningsvis få kontroll över matchen och med en riktigt bra atmosfär på Allianz Arena så har man bra chanser att ta sig vidare till Champions League semifinal för första gången sedan 2020.



Alla dessa tränar-ryktena:
I sommar blir Thomas Tuchel äntligen av med jobbet. Hans spelstil passar inte Bayern och han har nog varit den sämsta Bayern-tränaren sedan Klinsmann-tiderna för 15 år sedan. Nu kommer rykten och rapporter från alla håll och kanter.

Förre Bayern-tränaren Julian Nagelsmann verkar fortfarande vara den största kandidaten. Bayern-ledningen, framförallt Max Eberl och Christoph Freund, är övertygade om att en comeback är den bästa lösningen. Man sparkade Nagelsmann för drygt ett år sedan nu och sedan dess har det bara gått nedför, kanske det sämsta beslutet i fotbollens historia. Nu vill man ha tillbaka sin förra tränare som säkert lärt sig en läxa och med en ny ledning som stöttar en så kommer det nog att gå toppen. 



Ett annat namn som cirkulerat runt länge är Brightons Roberto De Zerbi, som många inte är övertygade över. Italienaren har inte tränat något stort lag innan och saknar erfarenheten. Med statusen som Bayern är i och med all press på tyskarna så skulle det nog inte vara en bra idé för en oerfaren tränare som inte kan språket att ta över.

Truppen:
Bayern saknar tre stora namn inför kvällens möte: Davies, Coman och Gnabry. Davies drog på sig ett tidigt gult kort i förra mötet och har samlat på sig tre gula kort och är avstängd i kvällens möte. Kingsley Coman drog på sig ytterligare en skada, precis efter han kom tillbaka efter sin förra skada, och är borta resten av säsongen. Fransmannen landade olyckligt vid en nedtagning mot Köln i helgen och kommer inte att spela för Bayern mer denna säsongen. Serge Gnabry drog på sig en bakre lår skada mot Arsenal förra veckan och beräknas att vara ute 2-3 veckor. Annars är det Boey och Sarr som också är borta ikväll.

Manuel Neuer och Aleksandar Pavlovic är båda tillbaka efter lite skador/sjukdomar. Neuer fick sig en vila i helgen och Ulreich fick stå mot Köln där han gjorde det bra ifrån sig. Pavlovic fick spela från start i helgen för att få lite match rytm vilket vi gillar att se.

Tuchel spelar mind-games med startelvan:
I gårdagens presskonferens pratade Tuchel mycket om startelvan och sina spelare. Han pratade mycket om mittfältet och berättade att “det är ingen mening att bryta mittfältsparet (Goretzka och Laimer), men det är bra att Pavlovic är tillgänglig”. Unge 19-åringen har imponerat denna säsongen och är nog just nu Bayerns bästa mittfältare. Han bredvid Goretzka hade varit toppen då paret kommer bra överens, samtidigt som Laimer spelar bra och gjorde det bra i första mötet mot Arsenal. Jag tror att den tyska tränaren spelar lite mind-games här och säger så för att vara lite unpredictable. Pavlovic borde starta då han är en mer komplett mittfältare både framåt och bakåt, men vi får väl se.



På vänsterbackspositionen står det mellan Guerreiro och Mazraoui då Davies är avstängd. Mazraoui har varit skadad länge och fick spela mot Köln för första gången på några månader. Guerreiro stod för ett mål i helgen medan Mazraoui kände av sin skada. Jag tror att Guerreiro kommer att få starta ikväll, men det återstår att se det med.

I anfallet så tappade man två av sina viktigaste yttrar, Serge Gnabry och Kingsley Coman. Gnabry har varit i så bra form ända sedan han kom tillbaka från sin tidigare skada och stod för ett mål och en bra insats förra veckan. Coman hade en stolpträff i sista minuten i förra mötet och med hans sprillande acceleration så hade det varit fint att ha. Leroy Sané har haft mycket skadekänningar och har varit ett frågetecken länge. Tuchel säger att tysken får “bita ihop” och lär kunna spela ikväll, han var så bra mot Arsenal sist och var grunden till båda Bayerns mål. Mathys Tel stod för en bra insats från start mot Köln. Jag tror inte att fransmannen får starta ikväll, men kommer vara ett riktigt vapen från bänken mot ett trött Arsenal-försvar. Vi får vänta och se tills en timme innan matchstart vad Tuchel ställer upp med, inget är nog bestämt ännu.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                      Neuer
Kimmich - De Ligt - Dier - Guerreiro
           Pavlovic - Goretzka
         Sané - Müller - Musiala
                       Kane

Arsenal:
Jag tror att engelsmännen förväntade sig ett bättre resultat förra veckan än 2-2, speciellt med faktumet att Bayern inte hade några bortafans i arenan. Med det sagt är det inte ett dåligt resultat, men nu när man besöker Bayern på Allianz Arena kommer det att bli tuffare för engelsmännen. De har också en trist helg bakom sig när man förlorade 2-0 mot Aston Villa på hemmaplan i toppstriden och som det ser ut så kommer det bli tufft att vinna ligatiteln. Arsenal vill bevisa att man är ett bra lag och även om man har en sämre moral inför kvällens match med en förlust bakom sig och ett tufft kommande möte så kanske det ger motivation oavsett.



London-laget reser med en fullt frisk trupp, även Ödegaard som har varit ett frågetecken de senaste dagarna samt ryktades det att han skulle missa Bayern-matchen, men han finns tillgänglig som det ser ut. 

Arsenal kommer att få det tuffare och med ett rätt oerfaret lag i Champions League så är inte Allianz Arena den lättaste arenan att komma till för att ta sig vidare. Engelsmännen har en bra chans absolut då de är ett av världens bästa lag just nu, men det kommer verkligen inte att bli en promenad i parken för Arsenal ikväll.

Förväntad startelva Arsenal (4-3-3):
                     Raya
White - Saliba - Gabriel - Tomiyasu
      Ödegaard - Jorginho - Rice
       Saka - Havertz - Martinelli

Matchstart 21:00. Allianz Arena, München. Streama matchen på TV4 Play.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-04-17 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München