Lagbanner
Allianz Arena, 2023-09-15 20:30

Bayern München - Bayer Leverkusen

INFÖR: Bayern München - Bayer 04 Leverkusen

INFÖR: Bayern München - Bayer 04 Leverkusen

Säsongens första landslagsuppehåll är över och det är dags att gå tillbaka till ligafotbollen igen. Först ut, i både Bundesliga och bland de andra stora ligorna, är Bayern München som ställs mot Xabi Alonsos Bayer Leverkusen. En match som innebär en tidig seriefinal.

Hur gick det för Bayernspelarna under landslagsuppehållet?
Till skillnad från vårt svenska landslag, som till 99% sumpade sin chans att ta sig till EM 2024, så var det många Bayernspelare som hade lyckade landslagsuppehåll med sina respektive nationer. De tyska spelarna spelade två matcher som kan jämföras som dag och natt. Först en 1-4-förlust mot Japan som för övrigt fick Bayerns X-tränare Hansi Flick att bli sparkad från sitt uppdrag som förbundskapten. Det enda positiva som går att ta med sig därifrån var att Leroy Sanés målstim fortsatte då han var den som gjorde Tysklands mål. Matchen därpå besegrade man däremot självaste Frankrike med 2-1. Detta med Rudi Völler vid rodret som tillfälligt tagit över efter Hansi Flick. De tyska målskyttarna där var Thomas Müller och Sané. Med andra ord var det en väldigt lyckad kväll för två av våra tyska Bayernspelare. Otroligt kul att Müller fick skriva in sig i målprotokollet och att Sanés makalösa form bara fortsätter. 

I den franska startelvan fanns Kingsley Coman som stod för en helt okej insats. Frankrike hade överlag ingen bra dag. Coman kan dock räknas som en av de få som gjorde en godkänd insats. Någon som inte fanns med var Dayot Upamaceno som hade lätta skadekänningar. Upamecano var däremot med i EM-kvalmatchen mot Irland några dagar tidigare och stod för en trygg och stabil insats när de vann med 2-0. 

Den franske mittbacken står för närvarande tillsammans med Kim Min-Jae före i rangordningen framför Matthijs de Ligt hos Thomas Tuchel. Upamecano och Kim Min-Jae har startat samtliga matcher hittills som mittbackar och kommer med störst sannolikhet även göra det ikväll. Tuchel sägs vara missnöjd med de Ligts spel med boll då han slår mycket sidledspassningar och inte så många långbollar som kan bryta upp motståndarnas försvar. De Ligt genomförde sina första 90 minuter för säsongen och stod för en bra insats nu med Nederländerna när de besegrade Irland. Återstår att se om han lyckas flytta på någon av Upamecano eller Kim Min-Jae. I nuläget ser det inte ljust ut för holländaren. 

Även vår enda engelsman i laget vid namn Harry Kane stod för ett bra landslagsuppehåll. England började med att kryssa mot Ukraina med 1-1 där Kane spelade fram till Kyle Walker som gjorde Englands mål. I den andra matchen fick han skriva in sig målprotokollet då han satte det tredje målet i Englands 1-3-vinst mot Skottland. 

Läget i truppen:
Många kanske noterade att Joshua Kimmich inte spelade en minut mot Frankrike i tisdags. Detta eftersom den tyska mittfältaren fick sig en smäll i låret i matchen mot Japan. Igår deltog han dock i lagträningen igen och förväntas därför vara redo för spel i kvällens match. Även Upamecano, som också hade skadekänningar, deltog i lagträningen igår och bör därmed vara redo för spel. 

Manuel Neuer var nära att återgå till lagträningen innan det fick avbrytas och flyttas fram en vecka eftersom han fick skadekänningar i sin vad istället, berättade Tuchel under gårdagens presskonferens. Hur som helst känns det som att en comeback inte är jättelångt ifrån just nu. Jamal Musiala stannade hemma i München under landslagsuppehållet för att rehabilitera sig från sin skada. Tuchel berättade att det ser positivt ut och att om allt går som det ska så kommer han vara med i kvällens trupp. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                        Ulreich
Mazraoui - Upamecano - Kim - Davies
             Goretzka - Kimmich
           Sané - Müller - Coman
                        Kane




Bayer 04 Leverkusen:
Sedan Bayerns före detta mittfältsgeneral Xabi Alonso tog över Leverkusen i oktober förra året har allt gått spikrakt uppåt. Efter att endast vunnit en av sina åtta inledande matcher förra säsongen sparkade man Gerardo Seoane och ersättaren blev Xabi Alonso som tog på sig sitt första riktiga tränaruppdrag i sin karriär. Hans tidigare erfarenheter som tränare var ungdomstränare i Real Madrid samt tränare för Real Sociedads B-lag. När spanjoren tog över klubben i oktober låg de näst sist i Bundesliga, men när säsongen var slut kunde man ändå känna sig otroligt stolta då man tillslut landade på en 6:e plats och knep den sista Europa League-platsen. 

Under sommaren har man förstärkt truppen med ett antal klassvärvningar vilket gjorde de till en av förhandsfavoriterna till att utmana Bayern München i år. Samtidigt tappade man sin kanske bästa spelare, Moussa Diaby, som såldes till Aston Villa. Fransmannen var lagets bästa målskytt förra säsongen med sina 9 mål och 9 assist. Men när man värvar in spelare som Granit Xhaka, Jonas Hofmann, Alex Grimaldo och Nathan Tella så gick man istället in i den nya säsongen med nya stora profilnamn. Dessutom värvade man in nigerianen Victor Boniface från den belgiska klubben Union SG, och han är den som gjort störst intryck hittills. Fyra mål och två assister för ett 22-årigt nyförvärv på de tre inledande matcherna är väldigt imponerande. Det är en spelare som Bayern kommer behöva bevaka väldigt noggrant ikväll. Även Bayerns Josip Stanisic värvades in på ett säsongslångt lån i slutet av transferfönstret. 

Leverkusen har fortsatt gått som tåget i början på denna säsongen. Man är de enda tillsammans med Bayern som tagit 9 av 9 poäng hittills och ligger därmed på förstaplats med bättre målskillnad. Därmed blir det en tidig seriefinal vi har framför oss ikväll, och det är två lag som båda sett starka ut hittills. Leverkusen kommer bli en riktigt tuff utmaning för Bayern. Det kan jag med säkerhet säga.

Förväntad startelva: (3-4-2-1)
                       Hradecky
         Kossounou - Tah - Tapsoba
Frimpong - Palacios - Xhaka - Grimaldo
                 Hofmann - Wirtz
                      Boniface


Tankar inför matchen:
Ikväll ställs Bayern på prov på riktigt. Xabi Alonsos Bayer Leverkusen är ett lag som ingen direkt drömmer om att få möta just nu. Det är ett lag som för bara ett år sedan saknade en tydlig spelidé och som alltid backade hem utan boll. Alonsos påverkan på detta laget är så otroligt imponerande. Idag är man istället ett lag som pressar aggressivt, äger mycket boll och anfaller med tydliga idéer och ett riktigt spelmönster samtidigt som man är trygga bakåt. De yngre spelarna som Jeremie Frimpong och Florian Wirtz bara skiner under Xabi, och Victor Boniface har hittills sett lika strålande ut. Som ni kanske förstår är detta ett lag som jag är väldigt fascinerad över för tillfället.

Nu återstår det att se hur Bayern tar sig an denna utmaning. Det brukar ofta kunna vara så att om ett lag går väldigt bra i Bundesliga så skapas ofta spekulationer runt Bayern om de verkligen kommer klara just det motståndet. Sedan i slutändan kan Bayern istället svara med att vinna med ett antal bollar och visa att det fortfarande finns en klasskillnad mellan lagen. Har dock svårt att se att så är fallet denna gången. Jag tror att Bayern möjligtvis kan få problem ikväll, men frågan är hur stora problem. Hemma på Allianz Arena vill jag dock tro att Bayern löser tre poäng ikväll. Det hade varit väldigt skönt och viktigt att få med sig en vinst inför nästa veckas stormatch mot Manchester United i Champions League. 

Avspark: 20:30
Plats: Allianz Arena
TV-kanal: V sport fotboll
Typ av match: Bundesliga, omgång 4

TV: Kanes fina start i Bayern München
 

Josef Andersson@JosefAndersson92023-09-15 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München