Lagbanner
Allianz Arena, 2022-04-23 18:30

Bayern München - Dortmund

Inför: Bayern München-Borussia Dortmund
Tar Bayern ännu en ligatitel eller kan Dortmund hålla guldstriden vid liv?

Inför: Bayern München-Borussia Dortmund

Trots en säsong av stundtals ojämnt spel har Bayern behållt sin plats i täten och kan redan ikväll säkra sin tionde raka ligatitel. Och vad passar väl bättre än att i detta skede av säsongen ställas mot sin främsta guldkonkurrent: Laget kommer från Nordrhein Westfalen och heter Borussia Dortmund.

Efter en lång historia av såväl framgångar som långa svackor lyckades Dortmund under Klopps ledning cementera sig fast i toppen och bli Bayerns främsta rival i modern tid. 2013 möttes lagen Champions League finalen och ligatiteln året innan är senaste gången som Bayern senast missade Meisterschalen. De senaste nio säsongerna har Dortmund prenumererat på andraplatser och i år ser det ut att bli en ytterligare en för de gulsvarta.  Laget har under säsongen haft en lucka upp till Bayern och inte har det varit lättare när den viktigaste av alla, Erling Braut Håland, haft idoga skadeproblem och till följd av det har man saknat den riktiga spetsen som behövt för att kunna utmana de övriga topplagen. Och även om Håland är tillbaka har skadorna fortsatt störa tränare Marco Rose. I nuläget är hela sex av hans potentiella startspelare borta, knappast ett optimalt läge när man nu ställs mot sin främsta rival.

Eftersom kvartsfinaluttåget mot Villarreal i Champions League inte kan ses som annat än en missräkning kan nu Bayern lägga allt sitt fokus på att försöka ro hem ligan, vilket man nu är en match från att göra. Och även om spelet i framför allt lagets första halvlekar varit stundtals svajigt har Julian Nagelsmann allt som oftast haft tillräckligt många ess i bakfickan för att Bayern ska lyckas med att mala ner sitt motstånd. Något som däremot blivit bättre är försvarsspelet som med tiden blivit stabilare. Det är istället i anfallsspelet som kreativiteten saknats och där man i mångt och mycket ska tacka Robert Lewandowskis exceptionella förmåga att göra de viktiga målen. Och tack vare detta har man under hela säsongen lyckats hålla Dortmund på säkert avstånd och nu har Bayern en chans att knyta ihop säcken.

Förutsättningarna inför kvällens möte är enkla: Bayern säkrar definitivt ligatiteln vid seger och med tanke på målskillnaden krävs det nästan att Dortmund vinner för att ens ha en chans att hota. Just denna match känns något oviss. Med tanke på Dortmunds alla avbräck lär Bayern ha möjlighet att ställa ut ett på papperet bättre lag och med tanke på andra motgångar är laget  väldigt suget på att säkra titeln. Men att slå in en matchboll är inte alltid det lättaste och för Dortmund är det nog mer än frestande tanke att snuva storebror Bayern på lagets tionde raka ligatitel.

Adam Fischer2022-04-23 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München