Lagbanner
Allianz Arena, 2024-04-13 15:30

Bayern München - 1. FC Köln

INFÖR: Bayern München - FC Köln / Mina tankar kring Bayerns tränarjakt

INFÖR: Bayern München - FC Köln / Mina tankar kring Bayerns tränarjakt

Efter ett oavgjort resultat på Emirates Stadium i veckan ställs Bayern München mot FC Köln i Bundesliga. En match som får ses som ett tillfälle att rotera och experimentera i startelvan med tanke på returmötet mot Arsenal nästa vecka.

2-2 mot Arsenal:
I tisdags spelades det första mötet mellan Bayern München och Arsenal i kvartsfinalen i Champions League. Bayern fick med sig ett 2-2-resultat från Emirates Stadium vilket får ses som godkänt efter de svaga resultaten man visat i ligan samtidigt som Arsenal leder Premier League. Matchen inleddes med ett tidigt ledningsmål av Bukayo Saka för hemmalaget. Där och då undrade man var den kvällen skulle ta vägen för Bayerns del, men bara 6 minuter senare slarvade Arsenal i uppbyggnadsspelet och plötsligt hade Serge Gnabry kvitterat till 1-1. Ett mål och en situation som jag tror var nyckeln till att man fick med sig det resultatet man fick. Det var väldigt viktigt för spelarna psykiskt sett. 

Efter dryga halvtimmen spelad stod Leroy Sané för en soloräd från egen planhalva ända in i Arsenals straffområde där han blev nedsparkad och fick straff. Straffen tog Harry Kane hand om som kyligt rullade in bollen i det högra hörnet. Bayern gick alltså ut i paus med en 1-2-ledning vilket var mer än godkänt. 

I den andra halvleken var det, som väntat, Arsenal som höll i taktpinnen och som gick för att få in det där kvitteringsmålet. I den 76:e minuten samspelade inhopparna Gabriel Jesus och Leandro Trossard med varandra och belgaren lyckades placera in 2-2 för hemmalaget. I slutminuterna var däremot Bayern otroligt nära att ta ledningen igen efter att Kingsley Coman skarvade bollen i stolpen på Jamal Musialas inspel. Men något mer mål blev det inte och nu har Bayern alla möjligheter i världen att lösa detta hemma på Allianz Arena och ta sig vidare till semifinal.



Tränarjakten fortsätter:
Thomas Tuchels jobb i Bayern München börjar sakta men säkert gå mot sitt slut. När säsongen är över är även Tuchels tid över. Bakom kulisserna i Bayern jobbas det för fullt med att hitta ersättaren till den tyske tränaren. Det har under de senaste veckorna dykt upp många namn från listan men enligt den tyske sportreportern Christian Falk har listan nu kortats ned till endast några få kandidater. De tre huvudkandidaterna är Julian Nagelsmann, Ralf Rangnick och Roberto De Zerbi. Sedan finns även Benficas tyske tränare Roger Schmidt med som en liten outsider. 

Av dessa fyra är det endast ett namn som jag skulle stå bakom om klubben skulle välja honom, och det är Julian Nagelsmann. Roberto De Zerbi har absolut presterat väldigt bra i Brighton och han har dessutom en väldigt intressant spelstil som skulle kunna gå hem i Bayern. Jag är däremot tveksam till honom eftersom han aldrig tidigare har tränat ett riktigt storlag. Bayern skulle bli hans första toppuppdrag vilket jag ser som en liten chansning. Dessutom sägs det att han vill ha med sig hela sitt italienska tränarteam till sin nästa klubb och jag kan tyvärr inte riktigt se att det kommer att klaffa till 100% i Bayern. 

Julian Nagelsmann kan nog många tycka vara ett riktigt idiotiskt beslut med tanke på vad som hände för drygt ett år sedan. Och ja, jag kan hålla med om att det minst sagt skulle vara ett vilt beslut att ta. Men å andra sidan tycker jag det känns ganska logiskt när man tänker efter. Att ge honom sparken förra säsongen var ett otroligt märkligt och, med facit i hand, ett riktigt dumt beslut. Däremot känns det som att Nagelsmann har tagit lärdom av det som hände och växt som tränare. Han tyckte att det var extremt kul att experimentera med både spelsättet och valet av spelare. Det var dock en av anledningarna till varför Bayern var så pass svajiga med sina prestationer och resultat under hans ledning. Nu har han själv gått ut och sagt i intervjuer att han är medveten om detta och att han tagit lärdom av sina misstag. 

Mycket har dessutom hänt i klubben sedan han fick sparken. Under Nagelsmanns tid i klubben satt VD:n Oliver Kahn och sportchefen Hasan ‘’Brazzo’’ Salihamidzic i ledningen. De två var de största drivkrafterna till att sparka Nagelsmann förra säsongen. Båda de två herrarna är nu borta då de fick sparken efter förra säsongen. Nu är det Christoph Freund och Max Eberl som har ansvaret när det kommer till transfers i klubben, och båda sägs vara Nagelsmann-supportrar. Jag tror därmed att den trion hade kunnat fungera väldigt bra tillsammans. Just nu förhandlar det tyska fotbollsförbundet med honom om ett nytt längre kontrakt med det tyska landslaget. Därmed gäller det för Bayern att man skyndar sig om man inte vill gå miste om sin toppkandidat. 



Tuchel avstängd:
Om ni undrar varför det inte kommer vara Thomas Tuchel som står vid sidlinjen idag är det för att han är avstängd. Istället kommer hans assisterande tränare Zsolt Löw och Anthony Barry sitta på bänken medan Tuchel får följa matchen från läktarhåll.

Leverkusen kan säkra ligatiteln:
Vid en seger för Bayer Leverkusen denna helgen säkrar man ligatiteln och bryter Bayerns 11-åriga trend i Bundesliga. Under söndagen ställs man mot 12:e placerade Werder Bremen 17:30 på hemmaplan. 3 poäng säkrar ligatiteln oavsett vad som händer i de andra matcherna. I förrgår besegrade man West Ham i Europa League med 2-0 och Xabi Alonsos mannar fortsätter att köra över allt och alla. Därmed har jag väldigt svårt att se att det inte blir seger imorgon.

Truppen inför dagens matchen:
Thomas Tuchel berättade under presskonferensen igår att Leroy Sané, som haft skadebekymmer under de senaste veckorna, förmodligen inte kommer att komma till spel idag då han haft känningar igen efter matchen mot Arsenal. Aleksandar Pavlovic har tränat med laget under veckan och kommer enligt Tuchel få några minuter i dagens match. 

Han hintade även om att det kan bli några förändringar i startelvan för att fler spelare ska komma in i rytmen inför onsdag. När han fick frågan om Matthijs de Ligt och Eric Dier kommer att starta idag gav han svaret att de inte hade bestämt sig än. Det kan bli så att han ger Dayot Upamecano och Kim Min-jae en ny chans som duo efter det vi såg förra helgen (kaos). 

Eftersom Alphonso Davies är avstängd i returmötet mot Arsenal kommer Tuchel antingen testa med Noussair Mazraoui som vänsterback eller Raphael Guerreiro i dagens match. Kanske kommer båda två få minuter på positionen för att han ska få ett hum om hur han ska göra på onsdag. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                         Neuer
Kimmich - Upamecano - Kim - Mazraoui
             Goretzka - Pavlovic
        Coman - Müller - Musiala
                        Kane


FC Kölns förväntade startelva: (4-4-2)
                         Schwäbe
Thielmann - Hübers - Chabot - Finkgrafe
  Alidou - Husenbasic - Ljubicic - Kainz
                 Adamyan - Tigges


Avspark: 15:30
Plats: Allianz Arena
Typ av match: Bundesliga, omgång 29

Streama matchen på Viaplay!

Josef Andersson@JosefAndersson92024-04-13 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München