Lagbanner
Allianz Arena, 2023-10-08 17:30

Bayern München - Freiburg

INFÖR: Bayern München - Freiburg

INFÖR: Bayern München - Freiburg

Efter en 2-1 vinst i Champions League mot FC Köpenhamn tar man nu emot ett lurigt Freiburg på hemmaplan. Bayern jagar tre viktiga poäng i toppstriden och ett bra resultat behövs för att hålla sig kvar i toppen.

Champions League i Köpenhamn:
Jag personligen hade äran att se mitt kära Bayern live på Parken i Köpenhamn i tisdags och det var definitivt en av de bättre kvällarna i mitt liv. Atmosfären på arenan var sinnessjuk, från både Bayern och Köpenhamn-fansen och uppstyrningen inför matchen av poliserna var 10/10. Till och med fick man träffa gamla Bayern-legenderna Giovanne Élber och Roy Makaay på spelarhotellet. Men något klickade inte för Bayern spelmässigt den kvällen. 

En Champions League match på bortaplan är alltid en tillställning med mycket press, speciellt för Bayern i gruppspelet av turneringen där tyskarna inte förlorat en match sedan september 2017, nu ett nytt rekord i turneringens historia efter vinsten mot danskarna. Men Bayern var inte bra den dagen. Spelmässigt klickade inte någonting och man låg till och med under 1-0 mot hemmalaget innan man vaknade till och vände matchen via Jamal Musiala och Mathys Tel. Bayern hade kontroll över matchen men kunde inte komma genom danskarnas tajta försvarsspel och varför Thomas Tuchel hade Laimer på plan i 70 minuter kommer jag aldrig förstå. Laimer har varit bra hittills för Bayern men den kvällen måste man säga att han var katastrof. Han var alldeles för högt upp i spelplan, gav bort alldeles för många frisparkar och lämnade ett stort hål i mittfältet som skapade problem defensivt och eventuellt ett 1-0 mål till motståndet. Tillslut tog man ut Laimer och lade in Goretzka som på de 20 minuter han befann sig på plan gjorde 10x så bättre match än Laimer på 70. Österrikaren har mycket att jobba på, hela laget med för den delen.

Tuff konkurrens i ligan:
Oavsett resultat ikväll så kan Bayern inte befinna sig på toppen av tabellen denna veckan. Just nu när jag skriver detta befinner Bayern sig 5:a bakom Stuttgart, Dortmund, Hoffenheim (som alla tre har en match mer spelad) och Leverkusen som tar emot Köln på hemmaplan innan Bayerns match. En vinst ikväll kommer att se Bayern på en andra eller tredjeplats i tabellen, beroende på Leverkusens resultat.

Stuttgart är ett lag som starkt imponerat denna säsong och det är mycket tack vare nyförvärvet Serhou Guirassy som igår slog nytt Bundesliga-rekord med flest mål efter sju spelade matcher, 13 stycken har anfallaren petat in efter ett hattrick mot Wolfsburg igår. Stuttgart, som slutade på en 16:e plats förra säsongen och fick möta Hamburg i playoff-finalen, har överskridit alla förväntningar. Hade man inte vunnit mot Hamburg hade man idag spelat i andradivisionen men idag befinner man sig istället på toppen av Bundesliga-tabellen. Imponerande och kul för Bayern och det neutrala ögat att få mer konkurrens under säsongen. Behåller Guirassy sin form och fortsätter att peta in mål som han gör kommer både Bayern, som jagar 12:e raka titeln, och Harry Kane, som letar efter Torjägerkanone-troféen, ha mycket jobb framför sig.

Thomas Müller's impact för truppen:
I tisdagens möte med Köpenhamn insåg man mer än någonsin hur viktig Thomas Müller är för Bayern. Müller var en av de tre i Tuchels trippelbyte som byttes in och direkt märkte man skillnad. Tysken har en unik fotbollshjärna och spelsinne. Bayern hade mycket problem framåt under matchens gång och direkt när Müller kom in så ändrades det helt. Med en individuell briljans så befann han sig fri på mål, inte med den snabbheten han en gång hade, men kunde trycka bort ena försvararen och med en enkel skottfint var både målvakt och andra försvararen ur bilden och osjälviskt kunde spela fram Mathys Tel för 2-1 till Bayern. Så simpelt men så genialiskt. Många ser bara Müllers briljans framåt i banan och vet inte hur viktig han själv är defensivt. Thomas är ledaren i pressen, han är den som hörs mest på plan och med sina många år i Bayern-tröjan så vet han hur presspelet ska hanteras. Att ha sin energi, ledarskap och fotbollshjärna på plan betyder enormt mycket för Bayern och man får överlag ett bättre spel på plan. Man hade gärna sett honom som Bayern-tränare någon gång. 

Tuchel är smart och antagligen insåg han vilken hjärna Müller har och hur viktig han är på plan, jag menar han avgjorde matchen mot Köpenhamn på egen hand. Med det sagt tror jag att Tuchel kommer få en tankeställare om Müller, som han på sistone sett som en bänkspelare, och tror han kommer få mer speltid. Jag tror att han kommer att starta mot Freiburg efter hans impact mot Köpenhamn i veckan.

Jérôme Boateng-dramat:
Under denna och förra veckan har det varit mycket snack och rykten om Bayern-legenden Jérôme Boateng skulle göra comeback i Bayern-tröjan. Efter matchen i cupen mot Preußen Münster så höjdes många ögonbryn i ledningen när inte en enda mittback fanns med i truppen och Goretzka och Mazraoui fick hoppa in som mittbackar. Boateng, som är en free agent sedan han lämnade Lyon i somras, ryktades tillbaka till Bayern som förstärkning vid behov och har tränat på Säbener Straße senaste dagarna. Men det kritiserades rejält av fansen. 

Boateng för ett par år sedan utsågs som skyldig i tysk domstol om våld mot sin ex-flickvän som tragiskt tog livet av sig vintern 2021. Saker såg inte ljust ut för Boateng under sitt sista år som Bayern spelare och oavsett vilken legend han är och allt han gjort för Bayern så var han inte välkommen tillbaka enligt fansen. Det ryktades om protest i kvällens match för att inte låta Boateng komma tillbaka om man skulle ta tillbaka honom, vilket ledningen bestämde sig häromdagen att man inte skulle göra, på grund av omständigheterna i Boatengs liv och inte spelmässigt. Jérôme hade gett ett bra intryck hos Tuchel och inom laget med fina prestationer på träningarna, men ett beslut togs att inte ta tillbaka honom för moraliska skäl. Nu när Kim och Upamecano båda är skadefria och de Ligt är påväg tillbaka från sin kortvarande skada så fann man inget behov av en extra mittback för nu.

Truppen:
Inga stora förändringar i truppen skademässigt, det är fortfarande Manuel Neuer som ryktas göra sin comeback efter landslagsuppehållet. Serge Gnabry och hans brutna arm kommer inte att komma till spel ikväll och ännu är det för tidigt för Matthijs de Ligt att göra comeback och kommer troligen spela igen efter landslagsuppehållet han också. 

Startelvan kommer nog inte ändras överdrivet mycket från matchen mot Köpenhamn. Däremot tror jag att Müller kommer få starta i mitten med Musiala till vänster istället för Coman som hade en svagare insats mot Köpenhamn. En ny inbytt Coman mot ett trött försvar är alltid farligt och jag personligen tror att det kommer att vara fallet ikväll.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                     Ulreich
Mazraoui - Upamecano - Kim - Davies
             Kimmich - Goretzka       
          Sané - Müller - Musiala    
                       Kane  

SC Freiburg:
Bayerns motstånd ikväll kommer från västra Tyskland. Freiburg som haft en okej inledning på säsongen och befinner sig just nu på en åttonde plats i ligan och har Europa League-spel denna säsong. Freiburg ställdes i torsdags mot West Ham på hemmaplan där man åkte på ett tidigt baklängesmål, hittade tillbaka i matchen men förlorade tillslut med 2-1 mot engelsmännen.

Freiburg är alltid ett lurigt lag med ett unikt taktiskt spel. De byter ofta formation i matchen och man kan aldrig på rak hand innan matchen säga hur de kommer spela. Det kan vara en trebackslinje eller två minuter senare en 442-formation. De är väldigt luriga men det funkar för dem och för tränaren Christian Streich. Deras italienska stjärna Vincenzo Grifo är nyckeln i laget och efter en imponerande säsong förra året är det mannen Bayern ska se upp för. En vass spelare på fasta situationer och i deras taktiska spel. Grifo är en grym spelare både anfallsmässigt men ändå defensivt och med honom kan man enkelt byta spelsystem, beroende på om man behöver mer offensiv stabilitet eller defensiv stabilitet under på matchens gång.

Freiburg är ett lurigt lag som kan skrälla. Det såg vi i förra säsongens DFB-Pokal match där Freiburg i allra sista matchminuten fick med sig en straff och skickade ur Bayern ur cupen på Allianz Arena. Det blev förlust i båda ligamatcherna förra säsongen med resultaten 5-0 och 1-0 för Bayern. Det här kommer dock inte att bli en enkel match för Bayern då Freiburg kommer kämpa och vilja göra en repris på 2-1 vinsten som de fick med sig i cupen i april.

Förväntad startelva Freiburg (4-4-2):
                   Atubolu
Sildillia - Ginter - Lienhart - Kübler
  Doan - Röhl - Eggestein - Grifo
                Höler - Sallai   

Matchstart 17:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-10-08 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München