Lagbanner
Allianz Arena, 2024-01-12 20:30

Bayern München - Hoffenheim

INFÖR Bayern München - Hoffenheim: En match dedikerad åt Franz Beckenbauer

INFÖR Bayern München - Hoffenheim: En match dedikerad åt Franz Beckenbauer

2024 är här och Bayerns första ligamatch för året är mot tabellsjuan Hoffenheim som kommer på besök till ett sårbart Allianz Arena

Bayern är i sorg:
Under måndagskvällen gick Bayern och Tyskland in i sorg när nyheterna kom att legenden Franz Beckenbauer hade gått bort. Tysken blev 78 år gammal efter långa månader där han kämpade som dement och drabbades av parkinsons.



Beckenbauer ändrade sättet man spelar fotboll för evigt med sin Libero-roll. En mittback i grunden som kunde spela i mittfält utan problem. Med Beckenbauers teknik så kunde han med enkelhet dribbla sig genom försvar och göra mål, vid många tillfällen. Alla såg upp till Beckenbauer och försvarare tar än idag tips från hans speltyp. Att vara mittback idag kräver att man är bra med bollen vid fötterna och det är nog tack vare Beckenbauer. Enligt mig är han den bästa försvararen vi någonsin kommer att beskåda och även den bästa tyske spelaren genom tiderna. Tysken i sin karriär vann allt man kunde vinna. 3x Champions League, 1x VM som spelare 1974 och en som tränare 1990, 1x EM 1972 och allt däremellan.

Bayern fans ska vara extremt tacksamma för Franz då Bayern absolut inte skulle varit där man är idag utan honom. Han byggde upp klubben, stannade även om han kunde flytta vidare och med hjälp av sina kompanjoner som Gerd Müller tog man Bayern till succé efter att ha börjat i andra divisionen en gång i tiden. Det har pratats en del om att döpa om någonting efter honom så inte nya generationer glömmer bort hans viktiga roll i tysk fotboll. De största kandidaterna skulle vara att antingen döpa om Allianz Arena för Beckenbauer, han gjorde ju trots allt klubben till vad den är idag, och "Franz Beckenbauer Arena" låter fan mäktigt. Alternativt pratas det om att döpa om DFB-Pokal till "Beckenbauer Pokal" eller liknande, något måste döpas efter honom!



Vi kommer för alltid att minnas Franz Beckenbauer för den personen han var och tacka honom för allt han gjort. Inget Bayern utan Franz Beckenbauer. 

Ruhe in Frieden, Kaiser!

En match dedikerad till Beckenbauer:
Bayern är i stor sorg och kvällens match kommer att vara en hyllning till Beckenbauer. Allianz Arena är upplyst fint i rött med “Danke Franz” i vita bokstäver, så kommer det även stå under matchen ikväll. Mycket aktiviteter kring Beckenbauers liv kommer att visas under kvällen innan matchstart, LED-skärmarna på plan kommer att bestå av Beckenbauer och runt om arenan kommer det att finnas böcker som fans kan skriva i för att skriva sina hälsningar till Bayerns största legend. Fina gester från klubben!

Bayern kommer även den 19:e januari att hålla en tillställning där vänner, politiker, andra kändisar och fans alla kan samlas och ta farväl av Beckenbauer i en emotionell tillställning. Hela Tyskland och en del av fotbollsvärlden kommer även att visa sin respekt för legenden med tysta minuter innan sina matcher eller med tröjor dedikerade till honom. Vi såg det i basket-matchen mellan Bayern och Real Madrid häromdagen där båda lagen värmde upp i tröjor med Beckenbauer på ryggen. 



Svag insats i träningsmatchen mot Basel:
Mot lite modernare tider och ett Bayern som i lördags tog emot schweiziska Basel på bortaplan i en träningsmatch. Den matchen slutade bara 1-1 efter att man släppte in först. Bayern kunde ha gjort extremt mycket mer framåt med Kane som missade en ganska enkel chans där han egentligen skulle kunnat göra mål. Nu ska vi inte vara för hårda mot varken Kane eller Bayern då det var deras första match sedan mitten av december. Man tog säkert inte i till 100% heller då syftet med matchen var för att få igång lite flow efter julpausen.



Jag hoppas vi kommer att se ett mycket bättre Bayern på plan ikväll. Man kommer att spela med svarta sorgband för Beckenbauer och jag hoppas att man presterar 100% och får till en fin vinst för Franz, det hade gjort honom glad där uppe tror jag. Hoffenheim kan vara lite luriga men Bayern, som ska vinna ikväll, har inte råd att tappa poäng igen då Leverkusen antagligen bara kommer att tuffa på. Alla poäng är viktiga nu för att kunna säkra ligatiteln i maj och rädda en ganska svag säsong, spelmässigt åtminstone. 

Transfers:
Vi är mitt i transfer-kaoset, om man åtminstone heter Bayern München. Med Kim och Mazraoui borta med sina landslag i en månad så behövs förstärkning i försvaret fort. Det har varit lite namn som cirkulerat fram och tillbaka men inget märkvärdigt. 

Nordi Mukiele, franska PSG och tidigare RB Leipzig försvararen ryktas vara på väg till München. En bra profil som kan spela mittback och högerback väldigt väl och känner till Tyskland efter sina år i Leipzig. Fransmannen får inte så mycket speltid i PSG där han har mycket konkurrens med ett starkt PSG-försvar. Mukiele känner till Bundesliga väl samt sina två tidigare lagkamrater, Upamecano och Laimer. Det sägs att Mukiele kommer på lån till München fram till sommaren med möjlighet att köpa loss om man vill det. PSG måste invänta en ersättare innan man kan ge grönt ljus åt Bayern.



Eric Dier är en annan spelare som cirkulerat runt mycket och är en klar deal till Bayern. Engelsmannen anlände till München igår och skrev på sitt kontrakt med tyskarna. En väldigt intressant och ifrågasatt transfer om man får säga så då engelsmannen inte spelat mer än fyra matcher denna säsong och inte imponerat så särskilt. Dier's deal till Bayern landade på lite under fyra miljoner euro, får se om han är värd pengen i slutändan...

Radu Dragusin, en rumänsk lovande mittback var nära en flytt till München. 21-åringen håller till i italienska Genoa och ryktades till en flytt. Bayern, Tottenham och Napoli var alla intresserade. Napoli ramlade av ganska fort och Tottenham ledde racet länge ända tills Bayern kom med ett erbjudande uppemot €30 miljoner. Båda buden accepterades av Genoa och det var upp till Radu själv att välja. Han valde tillslut Spurs som sin nästa destination, mest för speltidens skull, vilket är fair enough när han kommer bli fjärdehandsval när Kim är tillbaka igen.

Det blir ingen Joao Palhinha för Bayern i januari. Klubben har bestämt sig för att inte jaga efter portugisen då man ansåg att det inte var lönsamt pga två anledningar:
-Alldeles för dyr, skulle kostat uppemot €70 miljoner
-Med utvecklingen av Pavlovic som gjort det grymt, även Guerreiro, anser man att det inte är lika mycket kris i mittfältet just nu



Jag personligen håller helt med och att spendera uppemot 750 miljoner kronor skulle aldrig vara värt det. Det kommer vara så mycket mer värt att spendera tid och energi på att utveckla Pavlovic som redan kan språket, taktikerna och känner till klubben sedan barnsben.

Truppen:
Som alltid, är truppen tunn och Christoph Freund jobbar på det. Mukiele kommer förhoppningsvis in i laget snart, även Eric Dier, och kanske någon annan. Idag behöver man klara sig med vad man har och Mazraoui och Kim är redan borta med sina landslag inför AFCON och Asia Cup. Skadelistan är fortsatt Gnabry som inte verkar vara tillbaka, målvakten Peretz som drog på sig en skada i träning och räknas vara borta ungefär sex veckor, Sarr är såklart borta med korsbandsskada för resten av säsongen. 

Laimer har haft lite små skadeproblem och spelade inte mot Basel. Om han är frisk nog tills ikväll lär han spela högerback, annars går nog Kimmich ner dit. En startelva som nedan är mest troligt vad vi kommer att få se ikväll, med förhoppningar om att starta och fortsätta utveckla Pavlovic. Kanske ett Pavlovic - Kimmich mittfält? Återstår att se.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                       Neuer
Laimer - de Ligt - Upamecano - Davies
              Kimmich - Goretzka
            Sané - Müller - Musiala
                        Kane

Hoffenheim:
Att möta Hoffenheim brukar antingen gå jättebra eller jättedåligt. För ett tag sedan förlorade man med 4-1 på bortaplan och sist man möttes var 15 april där det slutade 1-1 i München. Hoffenheim har varit lite luriga i år, de började säsongen väldigt fint men efter lite skador och form dipp som 3-3 mot Darmstadt eller en 3-1 förlust mot Leipzig så går det inte lika bra som i början. Man ligger fortfarande på en sjundeplats i tabellen och med spetsen längst fram, kroaten Kramaric, kan allting hända.

Hoffenheim har en starkare trupp än vad man kan tro, tex frisparkskungen Robert Skov eller unge talangen Maximilian Beier. Inte bara dem utan man har per statistik bästa målvakten i ligan denna säsongen, Oliver Baumann, som gjort en ruskigt fin säsong hittills. Hoffenheim har även ett starkt borta-rekord där man är rankad trea i ligan på bortaplan, ganska imponerande.

De blåklädda kommer att ge Bayern en tuff match och oavsett en förlust i vänskapsmatchen mot Augsburg i helgen så kommer de att fortsätta kämpa i vår för en plats ute i Europa nästa säsong, den kampen börjar mot Bayern på bortaplan ikväll. De är också medvetna om Bayerns svagheter och är nog ganska självsäkra skulle jag tro efter insatsen från Bayern mot Basel.

Förväntad startelva Hoffenheim (3-3-2-2):
                   Baumann
          Kabak - Brooks - Vogt
       Kaderabek - Stach - Skov
              Prömel - Kramaric
              Weghorst - Beier

Matchstart 20:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viasat Sport 1 och Viaplay.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-01-12 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München