Lagbanner
Allianz Arena, 2024-03-05 21:00

Bayern München - Lazio

INFÖR: Bayern München - Lazio

INFÖR: Bayern München - Lazio

Ikväll väntar ödesmatchen för Bayern München som kan avgöra tränaren Thomas Tuchels framtid. Lazio besöker Allianz Arena under tisdagskvällen för det andra mötet av åttondelsfinalen i Champions League. Detta med en 1-0-ledning som man lyckades få med sig hemma i Rom.

Vinn eller försvinn, Tuchel:
Vi har tidigare här på sajten uttalat oss väldigt självsäkert (lite för självsäkert) om att Thomas Tuchel inte kommer att sitta säsongen ut i Bayern. Hittills har han däremot blivit kvar och det har blivit längre än vad jag trodde. Men ikväll är det verkligen på stort allvar för den tyske tränaren. Jag kommer inte säga rakt ut att vid förlust blir det sparken då jag haft fel tidigare om det. Ledningen gör nämligen allt i sin makt för att slippa sparka ännu en tränare mitt under säsongen. Nu har dock den stora transferjournalisten Fabrizio Romano gått ut och sagt att om Bayern inte lyckas ta sig vidare till kvartsfinal kommer Tuchels jobb vara i ‘’omedelbar fara’’. 

Problemet är bara att det inte finns så många tränare på marknaden som kan tänka sig ett kortsiktigt uppdrag till säsongens slut. Den gamla tyske storstjärnan Lothar Matthäus har föreslagit Hermann Gerland, tidigare assisterande tränare i Bayern samt huvudtränare för Bayern München II. Det är någon jag inte hade tackat nej till att ha säsongen ut. Just nu tror jag bara man behöver få in någon som spelarna är villiga att samarbeta med och som det finns en ömsesidig uppskattning runt. 

Är Bayern för infekterat?
Vad det gäller Bayerns chanser att vända på steken ikväll hade man i vanliga fall tyckt att det varit upplagt för det. Då tänker jag specifikt på hur Bayern alltid fungerat som klubb. Hur starka man är på hemmaplan, de höga ambitionerna man alltid har i Champions League, ‘’Mia san Mia’’-andan som bara ligger i luften på Allianz Arena och förmågan att ta sig i kragen och vända på matcher. Om allt hade varit som det ska i klubben hade jag utan tvekan gått in i kvällens match med 100% tro. Men så är ju tyvärr inte riktigt fallet just nu. 

Känslan jag har just nu är att majoriteten av spelarna bara önskar att denna säsongen ska vara över och att man längtar till nästa säsong med den nya tränaren. Omklädningsrummet verkar utifrån sett vara så otroligt infekterat mellan spelare och tränare för tillfället. Jag har därmed svårt att se spelarna vara så pass motiverade som de borde vara, eller i vanliga fall hade varit. Med det sagt säger jag dock inte att jag inte tror på Bayern ikväll, jag är bara inte alls så övertygad som jag hade velat vara. Jag hoppas bara att spelarna kan finna någon slags motivation i att Champions League är deras sista chans att nå framgång denna säsongen, trots att det är så otroligt långt borta i nuläget.



Truppen:
I helgens match mot SC Freiburg, som man för övrigt kryssade i, hoppade Alphonso Davies in efter drygt en timme spelad. Det var hans första minuter sedan matchen mot Mönchengladbach den 3:e februari. Kanadensaren har haft knäproblem men enligt Tuchel ska han vara redo för 90 minuters spel ikväll. 

Någon som också missade matchen i helgen var Leroy Sané som har spelat med smärta under en längre tid. Läkarna bestämde därmed att tysken skulle vila helt och hållet från spel i helgen i hopp om att bli mer redo för spel i kvällens match. Nu har han tränat två dagar i rad med laget och enligt Tuchel ska han vara redo för spel.

Serge Gnabry har varit borta i flera månader. Nu finns det dock goda chanser för honom att vara tillbaka på bänken ikväll då han tränat med laget under de senaste dagarna. Jag har däremot svårt att se honom få några minuter med tanke på hans långa frånvaro. Han kommer förmodligen fungera mest som en sista backup. 

Utöver de spelarna jag redan nämnt är även Kingsley Coman, Dayot Upamecano, Sacha Boey, Noussair Mazraoui, Tarek Buchmann och Bouna Sarr inte tillgängliga för spel. Alla förutom Upamecano är borta på grund av skador medan Upamecano är avstängd efter hans röda kort i det första mötet. I och med att alla högerbackar är skadade kommer antingen Joshua Kimmich eller Konrad Laimer spela som högerback. Jag tror mer på den förstnämnda då Laimer precis kommit tillbaka från skada och för att Kimmich spelat där de två senaste matcherna. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                      Neuer
Kimmich - De Ligt - Kim - Davies
          Pavlovic - Goretzka
         Sané - Musiala - Tel
                     Kane




Lazio:
Den italienska huvudstadsklubben är nu 90 minuter ifrån att slå ut självaste Bayern München ur Champions League och ta sig vidare till kvartsfinal. Sedan den förra matchen har man hunnit spela 4 matcher hemma i Italien. 3 av dessa har slutat med förlust. 1-2-förlust hemma mot Bologna, 0-2-vinst borta mot Torino, 2-1-förlust borta mot Fiorentina och till sist 0-1-förlusten hemma mot Milan i helgen som minst sagt fick ett dramatiskt slut. Lazio hade en bit in i den andra halvleken dragit på sig ett rött kort och i den 88:e minuten avgjorde Milans Noah Okafor. Lazio skulle dock hinna med att dra på sig två röda kort till i slutskedet. Det är inte ofta ett lag får tre röda kort i en och samma match.

Med det sagt kommer inte Lazio till München med några roliga resultat i bagaget, men frågan är hur mycket man ens funderar på det när man kliver in i en match som denna. Ikväll har man så stora möjligheter att visa upp sig på den absolut största scenen och motivationen lär det inte vara fel på när man vet att man redan slagit motståndet en gång. 

Förväntad startelva: (4-3-3)
                    Provodel
Hysaj - Romagnoli - Gila - Marusic
    Alberto - Vecino - Guendouzi
  Zaccagni - Immobile - Anderson


Avspark: 21:00
Plats: Allianz Arena
Typ av match: Champions League, åttondelsfinal, andra mötet

Streama matchen på TV4 Play!
 

Josef Andersson@JosefAndersson92024-03-05 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München