Lagbanner
Allianz Arena, 2024-03-09 15:30

Bayern München - Mainz 05

INFÖR Bayern München - Mainz: Toppen vs Botten

INFÖR Bayern München - Mainz: Toppen vs Botten

Efter en succé i veckans Champions League match så tar Bayern mot 17e platsade Mainz på Allianz Arena i en klassisk 15:30 avspark

Tuchels taktiker satt som en smäck i veckan:
Veckans möte med Lazio var vinna eller försvinna för Tuchel och med allt som hänt på sistone så måste man ge honom att hans taktiker satt helt rätt den kvällen. Offensivt såg allt mycket bättre ut än på sistone och defensivt var det klockrent. Tuchels val av mittfält var 10/10 med Goretzka och Pavlovic. Goretzka hamnade nästan som en vänster mittback/defensiv mittfältare. Hans roll var väldigt djup och han var den som plockade boll och fördelade spelet vilket lät Pavlovic väldigt fri och köra sitt spel i mitten, en klockren kombination.

Bayern tog också vara på sina chanser för en gångs skull. Kane kunde enkelt trycka in två bollar och de Ligt fick drömträff som nådde Müllers panna på vägen. Man fick äntligen en gnista hopp om vad Bayern egentligen går för, något man har saknat ända sedan Tuchel tog över för snart ett år sedan. Gamle Bayern-spelaren Didi Hamann sade i en intervju att Bayern har goda chanser och är favoriter till att vinna Champions League så länge man undviker Manchester City eller Real Madrid. Känns väl inte jätte lovande att vara favoriter om vi ska undvika motståndare, men rätt han har ändå. Känns inte som Bayern har en chans mot Manchester City, kanske mot Real Madrid som såg väldigt svaga ut mot Leipzig i onsdags. Tyskarna hade hela matchen och om inte Openda hade missat sju lägen att göra mål så kunde de slagit ut spanjorerna. Återstår att se inom kort vem Bayern får i kvartsfinalen, vi ska vara glada att vi ens tog oss så långt.

10 poäng bakom Leverkusen:
Champions League må gå bra men Bundesliga känns mer och mer kört för varje matchdag som går. Leverkusen bara köttar på i ligan, men ändå hade de problem mot Qarabag i Europa League häromdagen och där slutade det 2-2. Xabi Alonsos underbara jobb med Leverkusen bara fortsätter och det känns som att de kommer att vinna ligan i år. Med 10 matcher kvar så ska nog ett mirakel ske för att Bayern ska vinna. Leverkusen måste börja förlora och Bayern kan inte förlora alls om man ska ha en chans. Det är egentligen inte upp till Bayern, allt hänger på Leverkusen att de ska förlora. Men de känns motiverade att vinna ligan och magkänslan hos oss alla känns som att det lutar mot en ligavinst för Leverkusen.



Bayern fortsätter aktivt att pusha Xabi Alonso med en flytt till München-laget. Spanjoren är högst på listan hos Bayern och man drömmer om att få honom som ny tränare i sommar. Han hade varit ett riktigt fint alternativ och han spelar väldigt attraktiv fotboll men det återstår att se om han kan tänka sig en flytt till München och bara lämna allt han gjort med Leverkusen bakom sig. Min personliga magkänsla säger att han kommer att stanna i Leverkusen åtminstone ett år till och spela Champions League med sitt lag. Time will tell.

Truppen:
Bayerns trupp börjar sakta men säkert komma tillbaka igen. Mazraoui, Boey och Sarr är tillbaka i träning, samma med Coman. Vi har ofta en väldigt lång skadelista och alltid ska någon vara skadad men det börjar bli bättre nu. Coman har nog en stund kvar innan han kan göra en comeback, men runt april är det rapporterat. Kimmich har gjort det fint som högerback nu senaste matcherna men när Boey eller Mazraoui är tillbaka så lär nog Kimmich gå tillbaka till mittfältet igen. Gnabry fick göra sin comeback mot Lazio i några minuter men samtidigt tycker man synd om Bryan Zaragoza som är en så fin spelare och motiverad att prestera, hoppas han får lite minuter idag.



Jag hoppas att Tuchel fortsätter att tro på Pavlovic i mittfältet med Goretzka bredvid sig framöver. Deras kemi i mittfältet är perfekt och de har haft en bra rytm tillsammans ett bra tag nu. Om Goretzka fortsätter i sin defensiva roll med Pavlovic lite mer fri så kommer man ha ett så starkt mittfält, som mot Lazio i veckan. Kimmich är en riktigt fin spelare men han passar verkligen inte in i mittfältet. Pavlovic är mycket starkare defensivt än Kimmich vilket gör stor skillnad för ett tvåmanna-mittfält. Kimmich framtid är fortsatt osäker och det återstår att se vad Eberl och Freund tänker för mittfältet. Vad jag fortfarande hade velat se är ett 433-mittfält. Goretzka eller Pavlovic som sittande defensiv och den andre mer offensiv/box-to-box tillsammans med Kimmich. Jag tror starkt på den idén och det skulle vara ett balanserat mittfält som kan både trycka på framåt och vara starka bakåt. Om Bayern någonsin kommer spela 433 igen är frågan, men med de mittfältarna man har tillgängliga så känns det systemet bäst. Vi får nog nöja oss med en 4231 idag åtminstone.

Pavlovic är dessvärre avstängd idag (5 gula kort) och Laimer lär kliva in i mittfältet bredvid Goretzka med Kimmich fortsatt som högerback. Om Guerreiro eller Davies kommer att kliva in som vänsterback är 50/50 enligt Tuchel, båda är redo att spela.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                     Neuer
  Kimmich - De Ligt - Kim - Davies
             Laimer - Goretzka
         Sané - Müller - Musiala
                     Kane

Mainz:
27 maj 2023 avgudade nog varenda Bayern-fan Mainz för att de tog poäng av Dortmund på sista Bundesliga dagen som gjorde att Bayern vann ligan. Några Bayern-fans hade köpt den nya Bayern-tröjan med “Mainz 22” på ryggen, för deras 2-2 resultat mot Dortmund. Bra tider! 

Men idag ställs vi mot dem istället. I höstas slutade vårt möte med dem 3-1 till Bayern med en fin insats från Goretzka. Det går inte bra för stackars Mainz och dansken Bo Henriksen i år. De ligger just nu på en 17e plats med bara 16 inspelade poäng. Mainz stod ändå för en bra insats för två veckor sedan mot Leverkusen där serieledarna vann med bara 2-1 på hemmaplan. Man vet aldrig med Mainz och de kan bara dyka upp från ingenstans och göra fina insatser. De spelade liksom bättre mot Leverkusen än vad Bayern gjorde.



Med det sagt kommer nog bortalaget få en tuff eftermiddag oavsett. Ett Bayern som är på bättringsväg och har lite mer gnista inom sig att göra bättre ifrån sig i ligan kommer att ha 75.000 personer på Allianz Arena som pushar och hejar på dem. Mainz har inte heller riktigt någon topp anfallare då deras skyttekung är delad på sex stycken spelare på två mål var, varav en är en mittback. Det kommer minst sagt inte bli en lätt match för Mainz idag.

Förväntad startelva Mainz (3-4-2-1):
                   Zentner
Van Den Berg - Guilavogui - Caci
Widmer - Krauss - Amiri - Mwene
                Gruda - Lee
                   Burkardt

Matchstart 15:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viaplay.

 

 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-03-09 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München