Allianz Arena, 2023-03-08 21:00

Bayern München - PSG

INFÖR: Bayern München - PSG
Bayern München firar målet som ger dem ett försprång in i kvällens returmöte mot PSG.

Ikväll ska åttondelsfinalernas stora höjdpunkt avgöras i Champions League. Lyckas Bayern Münchens starka kollektiv ta vara på sin ledning eller kan en viss Kylian Mbappe visa vägen till ett avancemang för sitt PSG?

Bayern München:
Kvällens hemmalag har sedan det första mötet mot PSG hunnit med tre ligamatcher. Fyra dagar efter PSG-matchen var det dags för Bayern att möta en riktig mardrömsmotståndare vid namn Borussia Mönchengladbach. Innan den matchen spelades hade inte Bayern lyckats vinna på de fem senaste matcherna mot Gladbach, och det skulle även bli en sjätte utan vinst då man förlorade med 3-2. Dayot Upamecano fick syna det röda kortet redan efter 8 minuter och Bayern tvingades spela med en man mindre i princip hela matchen. En dag och insats att glömma.

Helgen efter var det dags för seriefinal då man tog emot den dåvarande tabelltvåan Union Berlin på Allianz Arena. Choupo-Moting inledde målskyttet och nickade in 1-0 efter en halvtimme spelad. Bortalaget skulle dessutom behöva höra Bayerns mållåt spelas två ytterligare gånger den halvleken då Kingsley Coman och Jamal Musiala stod för varsin fullträff. 3-0 blev även slutresultatet och Union Berlin fick lämna över andraplatsen till Borussia Dortmund. Nu senast i helgen vann Bayern med 1-2 borta mot VfB Stuttgart efter att Matthijs de Ligt klev fram och tryckte in en boll utanför straffområdet. Choupo-Moting utökade till 0-2 men trots en tvåmålsledning skulle de sista 20 minuterna bli väldigt skakiga då Bayern helt enkelt slutade spela fotboll. En reducering kom i den 88:e och med lite flyt hade Stuttgart lika gärna kunnat kvittera också.

Joao Cancelos missnöje:
Den portugisiske ytterbacken Joao Cancelo värvades in på lån till Bayern i januarifönstret efter att hans och Pep Guardiolas relation fått sprickor i Manchester City. Spelaren var missnöjd med speltiden och tog då chansen att gå till den tyska giganten i hopp om mer speltid. Hittills har det dock inte blivit den drömflytt Cancelo hade hoppats på. Passande till hans ankomst till klubben har Julian Nagelsmann börjat spela med en trebackslinje igen vilket gör att Cancelo inte riktigt hittar in i hans startelvor. De defensiva kvaliteterna är för begränsade för att ta plats som en av tre mittbackar, medans wingback-positionerna är upptagna av Alphonso Davies och Kingsley Coman som båda är i väldigt bra form. Enligt rapporter har Cancelo sett missnöjd ut på träningarna och han är redan missnöjd med sin speltid i klubben. På de två senaste matcherna har det endast blivit 12 minuter på planen för honom.

Sadio Mané tillbaka från skada:
Bayern har sedan november behövt klara sig utan Sadio Mané som värvades in i somras från Liverpool. Senegalesen drog på sig en knäskada och blev tvingad till operation. Detta gjorde också att han missade VM i Qatar med sitt Senegal. Nu är han dock tillbaka och har fått komma in i andra halvlek i de två senaste matcherna. Någon plats i startelvan blir det med högst sannolikhet inte för honom ikväll men i andra halvlek lär vi få se mycket av senegalesen.

Förväntad startelva: (3-4-3)
                      Sommer
     Stanisic - de Ligt - Upamecano
Coman - Kimmich - Goretzka - Davies
   Müller - Choupo-Moting - Musiala

PSG:

Den franska storklubben har sedan det första mötet mot Bayern vunnit samtliga tre ligamatcher som spelats. LOSC Lille var det första motståndet som man besegrade med 4-3 efter flera dramatiska svängningar i matchen. PSG började med att ta ledningen med 2-0, men efter 70 minuter var bortalagets vändning ett faktum och det såg länge ut som att det skulle sluta 2-3 till LOSC Lille. Med en Kylian Mbappe och Lionel Messi i laget vet man dock att vad som helst kan hända. I den 87:e minuten kvitterade Mbappe till 3-3 och i den 95:e minuten avgjorde Messi och satte 4-3 till hemmalaget.

De två andra matcherna skulle inte riktigt leva upp till samma dramatik. Matchen mot LOSC Lille följdes upp av en 0-3-vinst mot Olympique de Marseille där Mbappe och Messi stod för samtliga mål och assist. Nu senast vann man mot FC Nantes med 4-2. Och tro det eller ej, men även där hittar vi Messi och Mbappe i målprotokollet.

Neymar skadad och Hakimi åtalas för våldtäkt:
Det har dock inte bara varit guld och gröna skogar för den franska huvudstadsklubben. I matchen mot LOSC Lille blev Neymar utbytt efter en otäck fotledsskada. Till en början var han ett frågetecken inför kvällens möte mot Bayern, men det visade sig vara mycket värre än vad man trodde. Nu har den brasilianske superstjärnan tvingats till operation vilket gör att han missar resten av säsongen.

Utöver Neymars skada så blev dessutom Achraf Hakimi åtalad för våldtäkt för några dagar sedan. PSG har tagit Hakimis rygg i situationen som nekar till anklagelserna. Själv har han inte gett några kommentarer om misstankarna. Dessutom sägs det att spelarens fru har begärt skilsmässa. Den marockanske ytterbacken har inte spelat sedan matchen mot Bayern på grund av en skada. Dock sägs det att han ska vara redo för spel ikväll.

Förväntad startelva: (3-5-2)
                    Donnarumma
        Ramos - Marquinhos - Pereira
Hakimi - Ruiz - Verratti - Vitinha - Mendes
                  Messi - Mbappe

Tankar inför matchen:
Så nervöst som det känns inför kvällens match har det inte känts på väldigt länge. Trots en ledning med 1-0 så är det inte mycket som ska till för att PSG helt plötsligt kan leda denna matchen. Denna gången kommer det vara en viss Mbappe med från start vilket sätter en otrolig skräck i oss Bayernsupportrar. Vi vet att den mannen har en förmåga att skapa ordentligt med kaos för motståndaren och även ifall han inte har visat upp sig under en hel match så vet man att det när som helst kan smälla, och vips så är Mbappe hattrickskytt. Syftar inte minst på VM-finalen.

En fråga som snurrar i mitt huvud är hur Josip Stanisic kommer stå emot Mbappe i 90 minuter. Han har bevisat att han är en back man kan lita på, men frågan är hur det håller i en match som denna när man ställs mot Mbappe och Messi. Annars skulle jag säga att Bayern är ett starkare kollektiv än vad PSG är och det är det som talar för att Bayern ska ta sig till kvartsfinal. För mig handlar det helt och hållet om vilket humör Mbappe är på och ifall hans individuella prestationer kan leda PSG vidare i denna turneringen.

Avspark: 21:00
Plats: Allianz Arena
TV-kanal: Cmore
Typ av match: Champions League, åttondelsfinal, avgörande mötet

TV: João Cancelos första dag i Bayern München