Lagbanner
Allianz Arena, 2023-05-20 18:30

Bayern München - RB Leipzig

INFÖR: Bayern München - RB Leipzig

INFÖR: Bayern München - RB Leipzig

Ikväll ställs Bayern München mot tabelltrean RB Leipzig i sin näst sista match för säsongen. En vinst skulle sätta rekordmästarna i en mycket komfortabel situation till att vinna sin 11:e ligatitel i rad.

Förutsättningar inför matchen:
Bayern München kommer från tre raka vinster och efter att man körde över Schalke 04 förra helgen med 6-0 känns det för tillfället som att laget är på rätt spår med Thomas Tuchel. Med uttåg i både DFB-Pokal och i Champions League, plus ett antal chockerande resultat i ligan, blev Tuchels start i Bayern inte som han önskade. För att rädda upp säsongen krävs det att man nu vinner ligan. En vinst mot RB Leipzig ikväll hade satt Bayern i ett väldigt bra utgångsläge för att lyckas med det. Om Bayern vinner ikväll och Borussia Dortmund förlorar mot FC Augsburg imorgon betyder det att Bayern vinner ligan i kavaj och att matchen mot FC Köln nästa helg blir betydelselös. På papperet ska dock Dortmund klara av att besegra FC Augsburg och därmed ser det ut som att Bundesliga kommer leva in i den sista omgången i år, vilket inte händer särskilt ofta. 

Förra helgens islossning:
Bayern har under de senaste veckorna haft problem med målskyttet, men förra helgens resultat var ett stort steg i rätt riktning då man fick in hela 6 mål bakom Schalkes målvakt. Serge Gnabry blev tvåmålsskytt vilket stärker hans självförtroende efter en svajig och överlag svag säsong. Dessutom fick Noussair Mazraoui göra sitt första mål i Bayerntröjan och 18-åringen Mathys Tel kunde göra sitt femte mål för säsongen. Jämfört med hur Bayern sett ut i de senaste ligamatcherna var det som ett helt annat lag som kom ut i förra omgången. Helt plötsligt var det som att allt satt på sin plats och fungerade. Det ska dock nämnas att Schalke inte stod för något vidare motstånd, men det tar ändå inte ifrån hur bra Bayern faktiskt spelade. 

Truppen: 
Jag tror inte vi behöver förvänta oss några större förändringar från förra matchens startelva, utan jag tror snarare att Tuchel vill bygga vidare på det som faktiskt fungerade. Därför tror jag att Tuchel kommer ställa ut exakt samma elva som mot Schalke förra helgen. Frågetecknet är väl om Dayot Upamecano får chansen när han nu är tillbaka från sin skada, eller om han vill spela med ett tvåmannamittfält och väljer att antingen starta med Ryan Gravenberch eller Leon Goretzka bredvid Joshua Kimmich. Som sagt tror jag dock inte på några förändringar eftersom det såg så bra ut senast. Alphonso Davies och Choupo-Moting är inte tillgängliga på grund av skador. 

Förväntad startelva: (4-1-4-1)
                      Sommer
Mazraoui - Pavard - de Ligt - Cancelo
                      Kimmich
   Sané - Müller - Musiala - Coman
                      Gnabry


RB Leipzig:
För bortalaget RB Leipzigs del ligger fokuset på att stanna på en Champions League-plats under de två sista matcherna. Leipzig är nämligen ute ur titelracet då man varken kan komma ikapp Dortmund eller Bayern även om båda skulle förlora sina sista matcher. En topp-4 plats ser just nu väldigt trolig ut då man ligger på en tredjeplats i tabellen med fyra poäng ner till en femteplats. Det finns till och med scenarion där Leipzig stannar som topp-4 även om man skulle förlora mot både Bayern ikväll och Schalke nästa helg. Att man har Schalke i den sista matchen gör det ännu troligare då det är ett lag som Leipzig ska besegra, och det räcker nämligen med en vinst i de två sista matcherna för att säkra en Champions League-plats. Som avslutning på säsongen kommer RB Leipzig även spela mot Eintracht Frankfurt i finalen av DFB-Pokal. 

Igår kom det rapporter om att Timo Werner är sjuk och att han är ett frågetecken inför kvällens match. Dani Olmo missade förra matchen mot Werder Bremen men sägs vara redo för en startplats ikväll. Även Josko Gvardiol har haft skadebekymmer och fick nöja sig med ett inhopp förra helgen, dock ska även han vara redo för en startplats. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                       Blaswich
Simakan - Orban - Gvardiol - Henrichs
                Haidara - Laimer
       Szoboszlai - Forsberg - Olmo
                        Nkunku


Avspark: 18:30
Plats: Allianz Arena
TV-kanal: Viaplay
Typ av match: Bundesliga, omgång 33

Josef Andersson@JosefAndersson92023-05-20 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München