Lagbanner
Allianz Arena, 2024-02-24 18:30

Bayern München - RB Leipzig

Inför Bayern München - RB Leipzig: Tuff match väntar för formsvaga Bayern

Inför Bayern München - RB Leipzig: Tuff match väntar för formsvaga Bayern

Efter beslutet i onsdags om att Thomas Tuchel blir av med jobbet i sommar så kommer nästa tuffa utmaning direkt ikväll när Leipzig kommer på besök

Vad händer om man förlorar ikväll?:
Bayern har tre raka förluster på kontot. 3-0 mot Leverkusen, 1-0 mot Lazio och 3-2 mot Bochum. Pinsamma resultat och första gången sedan 2015 som München-laget förlorat tre matcher på raken. Det är väldigt illa och det var efter Bochum som sista strået drogs och bestämmandet av att Tuchel lämnar i sommar. Men, hur kommer det att gå i kommande matcher? Säsongen är lång ännu och motivationen och moralen ligger på noll just nu. Någon närstående på planet hem från Bochum hade sagt “han (Tuchel) visste att det var över”. Känns lite sisådär att höra när man vet att ligan är inte helt körd ännu och man är trots allt i Champions League slutspel med ett 1-0 underläge. Tuchel måste steppa upp de här sista månaderna och motivera hans spelare att försöka hela vägen ut. Alla spelare som är emot Tuchel vet att han lämnar i sommar och oavsett allt drama så kanske man kan knyta sig i kragen och ta sig långt i Champions League, hoppas man iallafall.



Det var också rapporterat att Tuchels jobb är i fara redan innan sommaren. Går inte resultaten hans väg, och med tre tuffa matcher på raken, så kan det lätt bli tre förluster till. Förlorar man redan ikväll så kommer hans jobb att diskuteras internt igen och en ersättare till sommaren kanske skulle vara aktuellt för lite moral inom laget. Norrmannen Ole-Gunnar Solskjaer ryktade vara tillgänglig för ett jobb som inhoppare till sommaren ifall det inte går med Tuchel längre. Den gamle United-spelaren och tränaren hade inte den bästa tiden med Manchester United och kritiserades mycket tills han fick lämna. Men jämför man honom med nuvarande tränaren Ten Hag så anses han inte som så dålig. Om Bayern-fans kommer att tillåta honom ha på sig Bayern-kläder efter hans avgörande i CL-finalen 99 är en annan femma. Oavsett hade han varit en rolig inhoppare i några månader tills den “riktiga” tränaren skaffas i sommar, förhoppningsvis Zinedine Zidane eller Xabi Alonso.

Bayern brukar ha svårt mot Leipzig:
Under senaste tiden har RB Leipzig varit riktigt jobbiga att möta. De senaste fem mötena man haft med Leipzig har man vunnit en, spelat två oavgjorda och förlorat två. Inte ett bra facit direkt. I den formen man är i nu och faktumet att man inte vunnit mot dem sedan Juli 2022 så går man inte in med höga förhoppningar. Efter ett 2-2 resultat i höstas och en bitter 0-3 förlust i Super Cup finalen i augusti, som också var Harry Kanes debut för Bayern, så har man fortsatt inte vunnit över Leipzig denna säsongen (inte förra säsongen heller för den delen). Det kommer att bli tufft.



Spelar man som man gjort nu tre senaste matcherna så kommer vi att ställas inför en lång kväll och risken för fyra raka förluster är ganska stor. Leipzig, liksom Gladbach, har alltid en tendens att steppa upp mot Bayern och göra våra liv till ett helvete under 90 minuter. Det känns som Tuchel inte är helt redo och efter beslutet nu i veckan att han inte kommer vara kvar länge till så känns motivationen säkert ännu mer på noll för tränaren. Leipzig själva har mycket att spela för och är inte långt bakom oss i tabellen. Som Bayern-fan så går jag inte in i kvällens match och förväntar mig en vinst. Men jag hoppas att jag har fel.

Sista matchen innan Max Eberl kommer in:
Under hösten har det blivit bekräftat att Max Eberl kommer att joina Bayerns ledning. 50-åringen har spenderat de senaste åren i Leipzig som sportchef och har legat bakom i princip alla transfer som Leipzig gjort. Openda, Xavi Simons, etc. Under senaste veckorna har Eberl varit involverad hos Bayern med beslut om vad som är bäst för klubben. Eberl var även en stor del av beslutet att gå skilda vägar med Tuchel under veckan. Han kommer att samarbeta mycket med sportchefen Christoph Freund om övergångar men hans fokus kommer att ligga på större uppgifter som spelares kontrakt, letandet efter den nya tränaren man nu behöver, med mera.

Jag tror att Eberls arbete kommer att uppskattas mycket och med hans erfarenhet så kan han inte bara få in topp talanger tillsammans med Freund, men även bygga upp Bayern på nytt igen från den hålan man befinner sig i just nu. Han verkar veta vad som är bäst för Bayern och vilka man borde behålla och inte. Servus, Max!

Truppen:
Tjohoooooo skador efter skador! I kvällens upplaga av vilka som inte finns tillgängliga ikväll lyder: Kingsley Coman (MCL-skada), Sacha Boey (bakre lår skada), Serge Gnabry (tillbaka i träning men inte tillgänglig ikväll), Alphonso Davies (tillbaka i träning men inte tillgänglig ikväll), Noussair Mazraoui (muskelskada), Bouna Sarr (korsbandsskada), Dayot Upamecano (avstängd efter rött kort). Och där var vi klara. Lite positiva nyheter är att Konrad Laimer är tillbaka från sin skada. Laimer är en riktig fighter på planen och har verkligen Mia San Mia mentaliteten vilket är kul att se.

Annars finns resten tillgängliga ikväll. Det skulle vara kul att se Bryan Zaragoza få lite mer speltid, kanske till och med från start. Spanjoren såg lovande ut i sin debut mot Bochum förra helgen trots resultatet. Någon som såg lovande ut mot Bochum var även Mathys Tel som stack ut i anfallet. Den unge fransmannen kom in efter 75 minuter och fixade en assist till Harry Kane. Många fans var chockade att han inte startade över trötta Choupo-Moting, men om han startar idag eller inte får vi helt enkelt se. Pavlovic är också tillbaka efter en liten skada han drog på sig innan matchen mot Bochum. 19-åringen fanns dock med i truppen för att stötta sitt lag vilket var en fin gest. Då Kimmich troligtvis går ner som högerback så lär Pavlovic komma tillbaka till startelvan igen.

Om ni har sett ett mönster så är alla våra högerbackar skadade. Boey, Mazraoui och Sarr. Laimer är nog inte helt 100% redo för att starta ännu. Det lär bli Kimmich som får kliva ner som högerback ikväll. Det ryktades också att han kommer att spela högerback under EM med Julian Nagelsmann efter att Toni Kroos bekräftade sin landslags-comeback, så lite mer erfarenhet där skadar nog inte. 

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                       Neuer
Kimmich - de Ligt - Kim - Guerreiro
              Pavlovic - Goretzka
           Sané - Müller - Musiala
                       Kane

RB Leipzig:
Leipzig är aldrig roliga att möta. De har definitivt klättrat på listan hos Bayern som mardrömsmotstånd. Gästerna befinner sig på en femteplats för tillfället, bara en poäng bakom Dortmund på fjärde plats. De har mycket att spela för och kommer helt säkert med mycket motivation för att fortsätta trycka ner Bayern på marken och även klättra i tabellen för att säkra en fjärdeplats och Champions League-spel nästa säsong.

Leipzig kommer från en 2-0 vinst förra helgen mot Gladbach och innan dess tog de emot Real Madrid på hemmaplan i Champions League där de förlorade med “bara” 1-0. Två väldigt starka resultat och en viss Loïs Openda som är i bra form. Belgaren har petat in 16 mål i ligan denna säsongen hittills, redan lika många som förra säsongens Torjägerkanone-vinnare. I höstas mot Bayern var Openda ett farligt vapen för Leipzig och han hade en enkel kväll mot Upamecano den gången. Nu är Upamecano avstängd efter hans röda kort mot Bochum men de Ligt och Kim har mycket att se upp för oavsett.



Man må inte ha Emil Forsberg längre som tog sig en flytt till USA i januari men det finns bra vapen tillgängliga ändå. Bayern ska inte bara se upp för Openda som med sin teknik och snabbhet kan peta in många mål, utan även en viss Xavi Simons och Dani Olmo. Xavi Simons som är född 2003 är en av världens bästa talanger och har stått för en riktigt fin säsong där han har imponerat stort med sin teknik. Sen kan man inte glömma spanjoren Dani Olmo som Bayern-fan efter hans hattrick i somras i Super Cup finalen. Olmo hade en riktigt bra och enkel kväll på jobbet när han på egen hand gjorde Harry Kanes debut väldigt trist. Annars är också den ordinarie målvakten Gulacsi tillbaka mellan stolparna efter en längre skada. Leipzig fick lita på andremålvakten Janis Blaswich som gjorde sitt jobb väldigt väl och har stått för många fina matcher under säsongen.

Förväntad startelva Leipzig (4-2-2-2):
                       Gulacsi
 Henrichs - Simakan - Orban - Raum
              Haidara - Schlager
         Dani Olmo - Xavi Simons
                Openda - Sesko

Matchstart 18:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-02-24 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München