Lagbanner
Allianz Arena, 2024-04-30 21:00

Bayern München - Real Madrid

INFÖR: Bayern München - Real Madrid

INFÖR: Bayern München - Real Madrid

Ikväll drar semifinalerna i Champions League igång och först ut är inga mindre än Bayern München och mesta mästarna Real Madrid.

Mot alla odds:
Ikväll ska Bayern München alltså spela semifinal i Champions League mot Real Madrid på Allianz Arena. Den 14:e februari var det nog inte många som trodde att jag skulle skriva just den meningen här och nu. Den dagen förlorade Bayern nämligen första mötet mot Lazio i åttondelsfinalen med 1-0. Helgen innan hade man dessutom blivit utskåpade av Bayer Leverkusen med hela 3-0 som idag står som tyska mästare med 12 poäng ner till Bayern. Där och då var det inga glada miner direkt och jag tror inte att det var en enda supporter som ville att Thomas Tuchel skulle fortsätta som huvudtränare efter det. Men i Champions League har man efter det lyckats resa sig igen. Det började med att man vann på hemmaplan mot Lazio med komfortabla 3-0. Därefter blev det Arsenal. Ett otroligt jämnt möte sett över två matcher, men som Bayern till sist drog det längsta strået i efter att Joshua Kimmich språngnickade in 1-0 på Allianz Arena som blev avgörandet, 3-2 totalt. 

Namninsamlingen:
Thomas Tuchel är numera istället en omtyckt man hos Bayerns supportrar. Den tyske tränaren har sedan en lång tid tillbaka kommit överens med Bayern om att man kommer gå skilda vägar efter säsongens slut. Under den senaste veckan har Bayernsupportrarna startat en namninsamling på appen ‘’X’’ där de uppmanar klubben och Tuchel att ändra sitt beslut. I skrivande stund har insamlingen precis passerat 18000 signaturer. Frågan är om det handlar om att man verkligen vill att han ska stanna eller om det är för att en annan tysk tränare, Ralf Rangnick, ryktas vara detaljer från att bli Tuchels ersättare. Jag tror snarare på det andra alternativet. Om jag själv ska lägga en kommentar på det ryktet så kan jag säga som såhär att jag inte är övertaggad på Rangnick i Bayern. Det enda positiva jag ser i den rekryteringen är att han verkar ha många nyckelspelare i Bayern som tycker om honom. Annars tycker jag att det finns andra alternativ man borde satsa på mer. 

Positivt hos Bayern:
Om vi tar oss vidare från tränarfrågan och blickar mot det vi har framför oss ikväll så kan vi konstatera att det är ett Bayern som verkar vara på ett gott humör och som känns oerhört taggade. Det har man egentligen känt av ända sedan det första mötet mot Arsenal på Emirates Stadium som var en positivt överraskande insats av Bayern. Tre raka vinster i Bundesliga sedan dess och i helgen säkrade man Champions League-spel inför nästa säsong. Harry Kane fick göra två mål mot Frankfurt i 2-1-vinsten vilket gör att hans självförtroende är på topp. Det är bara något i mig som gör att jag har en positiv känsla inför ikväll, men samtidigt vet man att det är Real Madrid som står för motståndet. Och då kan precis allt hända. 



Vinicius och Rodrygo vs Eric Dier?
Eric Dier har tro det eller ej sett otroligt stabil ut ihop med mittbackskollegan Matthijs de Ligt under de senaste matcherna. Jag kan dock inte låta bli att titta på Reals förmodade startelva och sedan notera Vinicius JR och Rodrygo mot Dier. Det känns tyvärr inte riktigt som den typen av spelare som Dier kommer att briljera emot. Vi Bayernsupportrar får dock hoppas att jag har fel om det. Det tråkiga med mittbacksuppsättningen är dessutom att De Ligt inte ser ut att komma till spel ikväll då han blev utbytt i halvtid mot Frankfurt i helgen på grund av en skada. Istället ser det ut att bli Kim Min-Jae och Dier som får bilda mittbackspar. Jag har absolut inget emot Kim men de två har dock inte spelat ihop särskilt mycket. De Ligt och Dier har verkligen blivit det där radarparet man vill ha i en fyrbackslinje, men nu återstår det att se helt enkelt hur bra Dier och Kim fungerar ihop. 

All in red!
I förrgår kom Bayern ut med en uppmaning till alla som ska se matchen live på Allianz Arena: ‘’All in red’’. Med detta uppmanar de supportrar att ta på sig något rött och att helst inte bära årets hemmatröja då den mestadels består av vitt vilket är Real Madrids färg. En helt vanlig röd tröja är därmed bättre än årets hemmatröja. En kul grej såklart, men att använda vitt som den primära färgen på kommande hemmatröjor verkar inte vara ett alternativ för Bayern. 

Truppen:
Utöver Matthijs de Ligt gick även Konrad Laimer ut tidigt i matchen mot Frankfurt i helgen. Men för honom ser det däremot bättre ut då han deltog på träning igår fullt ut. Min gissning är att Leon Goretzka och Konrad Laimer bildar en mittfältsduo, precis som mot Arsenal, även fast jag inte hade tyckt det varit fel att starta Aleksandar Pavlovic

Leroy Sané har i princip bara spelat mot Arsenal de senaste veckorna och vilat från spel i Bundesliga då han haft mycket skadeproblem denna våren. Tuchel vill ha honom på plan nu i de viktigaste matcherna och låter honom därmed bara fokusera på att återhämta sig efter dessa matcher och avstå från ligaspelet. Han var med på lagträningen under gårdagen och förväntas ta plats i startelvan på högerkanten ikväll. Även Jamal Musiala har fått avstå helt och hållet från de två senaste matcherna i Bundesliga för att bli helt fit for fight ikväll. Han förväntas också att ta plats i startelvan.

Serge Gnabry blev skadad i det första mötet mot Arsenal och har sedan dess inte spelat en minut. Nu är han däremot tillbaka i truppen och har tränat med laget under gårdagen. Igår var Tuchel dessutom väldigt övertygad om att han kommer göra mål ikväll: ‘’It will happen. I don’t know how I know, but it will happen’’, sa den tyske tränaren under presskonferensen. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                    Neuer
Kimmich - Kim - Dier - Mazraoui
          Goretzka - Laimer
    Sané - Musiala - Guerreiro
                     Kane




Real Madrid:
Eftersom detta är Bayernredaktionens införrapport är fokuset mest på Bayern i denna artikel. Om ni vill läsa en införrapport från Real Madrids synvinkel rekommenderar jag er att hoppa över till deras redaktion istället. Tänkte däremot bara gå igenom lite kortfattat hur Reals säsong sett ut hittills.

Champions Leagues mesta mästare har tagit sig till semifinal ännu en gång och kan just nu vara små favoriter till att plocka sin 15:e titel i turneringen. I kvartsfinalen slog man ut de regerande mästarna Manchester City efter att det andra mötet gått till straffar som man bevisligen var säkrare på en Peps mannar. City dominerade bollinnehavet, hade överlägset flest avslut och även hade högst xG i det andra mötet hemma på Etihad Stadium. Jag tror att de flesta som tittade på matchen bara satt och väntade på hemmalagets ledningsmål. Men Real Madrid var Real Madrid. Det ingår i deras DNA att lyckas ta sig vidare mot alla odds, och det är det som jag tycker är så häftigt med klubben. Ligger man under med 2-0 när klockan passerat 90 minuter är det inte över om man heter Real Madrid. Det är något alla motståndare borde ha i åtanke. 

Gruppen som förutom de själva innehöll Napoli, SC Braga och Union Berlin krossade man och tog alla 18 möjliga poäng. I åttondelsfinalen slog man ut RB Leipzig med 2-1 totalt över två matcher. Inga helt övertygande insatser. Men som jag nämnde tidigare, Real Madrid är Real Madrid. La Liga toppar man just nu med 11 poäng ner till tabelltvåan FC Barcelona. Den ledningen finns det inte att man tappar, och därmed ska väl Real kunna fira sin 35:e ligatitel efter säsongens slut. 

Ofta brukar man kunna peka ut en specifik stjärna som Bayern borde vara extra vaksamma vid. Men med ett så stjärnspäckat lag som detta är det svårt att utse en spelare. Jude Bellingham, förmodligen årets värvning, kan man dock inte undgå att be sina spelare att hålla ett extra på. 17 mål i La Liga som mittfältare är helt makalöst och det gör honom även till lagets bästa målskytt denna säsongen. Måste också såklart ge en stor varningsflagga för Vinicius JR och Rodrygo. De två har man drömt mardrömmar om sedan det blev klart att Bayern och Real ställs mot varandra. 

Förväntad startelva: (4-3-1-2)
                       Lunin
Vazquez - Nacho - Rüdiger - Mendy
   Modric - Tchouameni - Valverde
                   Bellingham
             Rodrygo - Vinicius


Avspark: 21:00
Plats: Allianz Arena
Typ av match: Champions League, semifinal 1/2

Se matchen på TV4!
 

Josef Andersson@JosefAndersson92024-04-30 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München