Lagbanner
Allianz Arena, 2022-04-12 21:00

Bayern München - Villarreal

INFÖR: Bayern München - Villarreal CF
Dags för Lewandowski att visa vägen?

INFÖR: Bayern München - Villarreal CF

Ikväll ska kvartsfinalen mellan Bayern München och Villarreal avgöras i Champions League. Villarreal leder med 1-0 från det förra mötet och Bayern München behöver vända för att det inte ska ses som ett fiasko. Har Bayern vad som krävs? Lyckas man överlista det taktiska geniet Unai Emery?


Bayern München: 
Efter att Bayern München tog en stabil vinst mot Freiburg för lite mindre än två veckor sedan kändes det som att mycket var på sin plats hos de tyska giganterna, vilket skulle motbevisas några dagar senare. Förra onsdagen spelade man det första mötet mot Villarreal och åkte chockerande på en förlust med 1-0. Bayern hade knappt ingenting att hota med framåt samtidigt som Villarreal ständigt hotade i sina kontringar. Efteråt kan vi till och med konstatera att Bayern München ska vara mycket nöjda med att de bara ligger under med 1-0 inför returmatchen ikväll. Villarreal hade lika gärna kunnat leda med 3-0 eller 4-0. 

Hur mår egentligen laget?
Under helgen spelade man även mot FC Augsburg på bortaplan vilket på förhand sågs som en match där Bayern kan vinna tillbaka sitt självförtroende. Så blev dock inte fallet utan även där var Bayern ofarliga framåt, särskilt i den första halvleken som slutade 0-0. Bayern räddades till slut av en handboll i straffområdet vilket resulterade i straff som Robert Lewandowski satte lika säkert som vanligt. Andra halvleken var bättre och det är något som man kan bygga vidare på, men samtidigt gjorde man inga riktiga spelmål då heller vilket är ovanligt för att vara Bayern München som är kända för sin målproduktion. Robert Lewandowski och Thomas Müller har förmodligen haft sina lägsta nivåer på väldigt länge i de senaste matcherna. 

Hur formerar Nagelsmann sin elva?
Under gårdagen blev det bekräftat att Niklas Süle missar även denna matchen. Corentin Tolisso, Choupo-Moting och Bouna Sarr är också skadade sedan tidigare och kommer inte heller vara tillgängliga. Utöver Süle så är det inga tunga tapp för Bayerns del och dessutom har Alphonso Davies förmodligen mer ork inför detta mötet än vad han hade i förra mötet. Kanadensaren gjorde då sin första match sedan december efter att han drabbades av en hjärtmuskelinflammation och såg då väldigt utmattad ut när matchen var slut. Den stora frågan idag är nog vilka Nagelsmann väljer i anfallet tillsammans med Lewandowski och Müller. Just nu tror jag att Kingsley Coman är den enda som kan vara säker över sin startplats.

Förväntad startelva: (3-4-2-1)
                       Neuer
  Pavard - Upamecano - Hernández
Coman - Kimmich - Goretzka - Davies
                  Müller - Sané
                  Lewandowski



Villarreal CF:
Säsongens sensation i Champions League hittills är Villarreal som är i en kvartsfinal i Champions League för första gången sedan 2009. På vägen har man slagit ut lag som Juventus i åttondelsfinalen och Atalanta redan i gruppspelet. Att Villarreal slog ut Juventus på det sättet som de gjorde var väldigt imponerande. I det första mötet spelade man 1-1 på hemmaplan och när det var dags att spela i Turin så var det nog inte många som trodde att Villarreal skulle vinna med hela 0-3, men det gjorde dem.
Hemma i La Liga har Villarreal inte tagit 3 poäng sedan exakt en månad tillbaka. De tre senaste matcherna har slutat med 2 försluter och en oavgjord. För tillfället ligger de på en 7:e plats i ligan och har också en bit upp till Real Sociedad som ligger 10 poäng före. Under helgen spelade Villarreal mot Athletic Bilbao vilket slutate 1-1, men det som stack ut var att Unai Emery bestämde sig för att göra elva ändringar i startelvan och vilade alltså de spelarna som spelade mot Bayern. Det är ett starkt tecken på att man lägger allt krut på Champions League då en topp 6 placering i La Liga känns väldigt tufft.

Förväntad startelva: (4-4-2)
                         Rulli
   Foyth - Albiol - Torres - Estupinan
Lo Celso - Capoue - Parejo - Pedraza
               Moreno - Danjuma


Vad krävs för att Bayern ska ta sig till semifinal?
När Bayern München spelat som bäst under säsongen så har Nagelsmann spelat med ett 3-4-2-1 system. Därför ser jag ingen anledning till varför Nagelsmann har valt att spela 4-2-3-1 under de senaste matcherna, och en annan sak jag inte kan förstå är varför Leroy Sané helt plötsligt är tillbaka på högerkanten igen. Vi har sett hur fantastisk Sané har varit som en vänstermitt där han får en mer fri roll, men vi har också sett väldigt låga nivåer av honom när han är låst ute på högerkanten.
Startelvan som jag visade längre upp i texten är så jag hade formerat laget ikväll. I en sådan här match är det väldigt viktig att anfallsspelet fungerar och det har det gjort när vi har spelat med dessa spelarna i ett 3-4-2-1 system. Jag hoppas på att Nagelsmann går tillbaka till sitt vinnande koncept och slutar experimentera som han gör i nästan varje match. Idag kommer det också vara väldigt viktigt att göra det första målet. Om Villarreal sätter 2-0 snabbt så kommer det bli väldigt tungt, medans en snabb kvittering av Bayern hade underlättat rejält. Om Nagelsmann väljer rätt taktik idag så ska detta kunna vändas. Med hjälp av ett fullsatt Allianz Arena hoppas jag att vi kommer få uppleva en magisk kväll!

Avspark: 21:00
Plats: Allianz Arena
TV-kanal: Cmore stream
Typ av match: Champions League kvartsfinal

Josef Andersson@JosefAndersson92022-04-12 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München