Lagbanner
Vonovia Ruhrstadion, 2024-02-18 17:30

Bochum - Bayern München

Inför Bochum - Bayern: Blir det tappade poäng så ryker Thomas Tuchels jobb

Inför Bochum - Bayern: Blir det tappade poäng så ryker Thomas Tuchels jobb

Ikväll är det make or break för Thomas Tuchel när man gästar Bochum på bortaplan. Tappar man poäng så ryker Tuchels jobb som Bayern-tränare.

Thomas Tuchel ligger risigt till:
Idag är det seriefinal för tränare Tuchel. Tappar man poäng idag så kommer hans jobb ligga extremt risigt till enligt rapporter. Efter fiaskot i Rom på onsdagskvällen så fick fansen nog. Vi vill ha Tuchel bort, han förstör bara denna fotbollsklubb. Dåliga resultat, ingen passion, inga taktiker och han gör nyckelspelare så obekväma så de vill lämna. Det är dags att gå skilda vägar enligt många av oss fans. Under veckan har det kommit stora protester på Säbener Straße i München och fans som står med skyltar där det bland annat stod “Tuchel ut - tillbaka med Flick”, “inget fungerar under Tuchel” och en annan med “Varför spelar inte de Ligt - vår bästa mittback?”. Mycket kritik har gått Tuchels väg och man förstår varför. Såklart ska spelarna också ha kritik men ända sedan Tuchel tog över så har man sett en dipp från varenda spelare.

Det var mycket snack om att Tuchel skulle förlora jobbet redan om man förlorade mot Lazio, vilket man nu gjorde, men ändå sitter han kvar. Bayern har förlorat sina senaste två matcher, något som aldrig händer i denna storklubb. Man har haft ETT skott på mål på nästan 180 spelade match minuter och bara totalt kollapsat under senaste tiden. Efter fiaskot mot Lazio slogs många pinsamma rekord. Det var första gången sedan säsongen 18/19 som man misslyckades att registrera ett skott på mål i Champions League. Det var även första förlusten i första mötet av en CL-åttondelsfinal som man förlorade på 11 SÄSONGER, även var det första gången man förlorade mot ett italienskt lag på 13 år. Ni hör ju, Bayern är pinsamt dåliga.



Många fans hoppades på en Hansi Flick comeback och det är inte helt orelevant. Flick och legenden Uli Hoeneß hade mycket bråk under hans tid 2021 men har sedan dess rett ut allting och gamle sportchefen Hasan Salihamidzic sitter inte kvar längre, en till som Flick hade stora problem med. En comeback skulle inte sitta helt fel då tysken känner till klubben in och utantill, har inget jobb just nu och älskar Bayern. Han erkände att lämna Bayern var tufft men pga vissa människor i styret så klarade han inte av rollen som tränare. Flick älskar Bayern och skulle säkert kunna tänka sig en comeback - dock under en längre period och inte bara till sommaren. Det jag själv älskar mest med Flick är hans mentalitet för att vinna. Jag kommer aldrig att glömma 2020 när Bayern vann 8-0 mot Schalke och Flick var MISSNÖJD för att Bayern kunde ha gjort 3-4 mål till. Kan ni fatta? DET kallar jag mentalitet. Annat är det med Tuchel som i gårdagens presskonferens sade "Jag förväntar mig inte en stor vinst mot Bochum". Hur kan man heta FC Bayern och säga en sån sak innan man möter 14:e platsade Bochum? Begriper inte.



Det blev också bekräftat att Flick nu är representerad av agenten Pini Zahavi som representerar bland annat Robert Lewandowski. Den israeliske agenten har haft mycket trubbel med Bayern och de är väl inte bästa vänner så att säga, så hur det är tänkt med Flick och Zahavi med en potentiell comeback får vi avvakta och se.

Bayerns ombyggnation:
I många neutrala ögon så ser Bayerns trupp full ut av stjärnor, men i realitet så måste en rebuild inom laget ske. Många spelare är på fruktansvärt höga löner men presterar långt ifrån värdet. Tre namn diskuteras internt, Leroy Sané, Leon Goretzka och Serge Gnabry. Alla tjänar uppemot €20 miljoner per år, vilket för deras prestationer är skyhögt. Antingen måste de acceptera en lägre lön eller så får de säljas. Sané har varit ruskigt bra första halvan av säsongen men nu är han väldigt inconsistent och spelar inte lika bra som i höstas. Skulle något bra erbjudande för dessa tre komma in så lär nog Bayern acceptera. 

Samma regel gäller två unga toppspelare, Alphonso Davies och Jamal Musiala. Kanadensaren ryktas till Real Madrid och har enligt rapporter gått med på Real Madrids erbjudande, allt som krävs är ett ja från Bayerns håll. Bayern ser inte Davies prestationer som bra nog för att höja hans lön och med allt som händer hos tyskarna så ser en flytt till den spanska huvudstaden väldigt sannolik ut. Det är ganska samma historia med Jamal Musiala som inte kommer att få skyhöga löner ifall han förlänger med Bayern. Internt sägs det att “potential ≠ utförande” och att Musiala inte varit lika stark och consistent sedan VM 2022. Musiala, som är en toppspelare, ung och antagligen framtiden för Bayern, har man inte råd att tappa. Nu känns det mer sannolikt när Davies, tyskens bästa vän, antagligen kommer att lämna och Leroy Sanés, en till bästa vän, framtid är också osäker. Musiala som själv vill göra allt för att vinna Ballon D’or en dag har nog mycket mer chans för det med någon som Real Madrid än Bayern rent marknadsföringsmässigt. 



Vem skulle man kunna ta in istället då? Två namn finns rakt av, Theo Hernandez och Florian Wirtz. Hernandez, som är bror till före detta Bayern-spelaren Lucas, är en av världens bästa vänsterbackar. Fransmannen har en riktigt fin säsong med Milan och även om han skulle vara dyr att införskaffa så diskuteras han internt som en Davies ersättare. Bayern uppskattar fransmannens kvaliteter men framförallt mentalitet. Nu lämnade hans bror till PSG i somras men jag hoppas att han kan prata gott om sina år i Bayern och få Theo att flytta till Bayern. Florian Wirtz har varit på Bayerns radar länge men man är också medveten om att en flytt skulle vara sjukt dyr. Den dealen känns lite mer orealistisk och jag har på känn att det inte skulle gå så bra, men jag kan ha fel.



Freund och Eberl kommer att ha en lång sommar tillsammans. En ny tränare, nya mittfältare som kan stabilisera laget, nyckelspelare som kanske kommer att lämna, det kommer att bli tufft men jag tror de är redo för det. Bayern behöver byggas om och byggas upp på nytt med en ny tränare med nya idéer, nya spelare som brinner för klubben och bort med spelare som inte har Mia San Mia mentaliteten och spelar alldeles för dåligt för sina löner.

Truppen:
Tillbaka till ikväll då och vår fina trupp som bara är skadad. Laimer och Davies börjar vara påväg tillbaka från sina skador men kommer inte till spel idag. Sarr har börjat springa lite långsamt efter sin korsbandsskada. Coman, Gnabry och Peretz är fortsatt borta med skador. Igår kom det även ut att nyförvärvet Sacha Boey drog på sig en rejäl lårskada och kommer vara borta i cirka 4 veckor. Hur man lyckas att skada sig direkt man tar på sig en Bayern-tröja är otroligt. 

Annars är resten friska, och hur man ställer upp efter fiaskot i onsdags får vi se. Pavlovic fick inte starta mot Lazio märkligt nog men jag hoppas att han kommer till spel i mittfältet ikväll, om det blir så eller inte får vi se. Annars skulle jag gärna se De Ligt i startelvan igen. Holländaren har en tuff tid under Tuchel och han börjar tröttna på att han inte får spela. Upamecano blev utvisad mot Lazio och de Ligt lär få spela returmötet, men lite mer speltid skulle han behöva få. Han är en ruskigt bra mittback med ledarskapaciteterna som Bayern behöver. Han brinner för klubben och har den Mia San Mia mentaliteten som laget saknar.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                          Neuer
Mazraoui - Upamecano - Kim - Guerreiro
                 Kimmich - Goretzka
              Sané - Müller - Musiala
                          Kane

Bochum:
Motståndet ikväll är Bayerns bra vänner Bochum. Under de senaste åren har fansen och klubbarna kommit bra överens vilket är fint att se. Klubben befinner sig just nu på plats nummer 14 i tabellen och senast man möttes i september så krossade Bayern Bochum totalt, hela 7-0 blev det på Allianz Arena. Man ska aldrig underskatta Bochum, speciellt på hemmaplan. Bara för något år sedan så slog Bochum Bayern med 4-2 på hemmaplan helt oväntat. Det skulle absolut kunna vara ett scenario som kan ske ikväll igen. Med Bayerns form så får nog Bochum motivation till att plocka poäng från giganterna och delar av mig hoppas att de gör det så att Tuchel förlorar jobbet, men säg det tyst…

 

Bochum kommer från ett 1-1 resultat mot Frankfurt förra helgen. Samma Frankfurt som slog Bayern med hela 5-1 i december. Allt kan hända i Bundesliga denna säsongen ser det ut som. Denna säsongen är Bochums bästa målskytt japanen Takuma Asano som har fått in 6 fullträffar denna säsongen. Japan som många kanske vet har hemsökt tysk fotboll både i VM 2022 och i höstas när Japan vann med hela 4-1 mot tyskarna. Kan han fortsätta att hemsöka Manuel Neuer i målet ikväll?

Förväntad startelva Bochum (4-3-3):
                           Riemann
Oermann - Ordets - Schlotterbeck - Bernardo
           Osterhage - Losilla - Stöger
          Asano - Broschinski - Antwi-Adjei

Avspark 17:30. Vonovia Rurhstadion, Bochum. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay.
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-02-18 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München