Lagbanner
Signal Iduna Park, 2021-08-17 20:30

Dortmund - Bayern München

INFÖR: Borussia Dortmund - Bayern München
Robert Lewandowski och Erling Håland, båda öser in mål för sina respektive klubbar

INFÖR: Borussia Dortmund - Bayern München

Ikväll är det dags för DFL-Supercup, en match som spelas varje år mellan ligamästarna och cupmästarna i Tyskland. Matchen kommer innebära säsongens första ''Der Klassiker'' när Borussia Dortmund tar emot Bayern München på Signal Iduna Park. Vilka är favoriter? Hur ser det ut hos de båda lagen?

Bayern München:

Tuff premiär mot Mönchengladbach 
Bayern hade märkbara problem i delar av deras spel i fredags mot Borussia Mönchengladbach. Mycket slarv i uppspelsfasen och mycket bolltapp som ledde till farliga kontringar där Mönchengladbach var nära att ta ledningen ett flertal gånger. Bayern hade även tur med domsluten då de hade kunnat åka på 2 straffar, men domaren valde att inte blåsa straff någon av gångerna. Bayern hade också sina lägen men hade svårt att hitta nätet bakom den schweiziske målvakten Yann Sommer som storspelade. Matchen slutade rättvist 1-1 tillslut. 

Två spelare som bjöd på fina prestationer i Bayern var ytterbackarna Alphonso Davies och Josip Stanisic. Den sistnämnde är nog en spelare som inte så många känner till. Han hade en fin försäsong och gjorde ett väldigt fint jobb mot Mönchengladbach i fredags. Han stod för ett flertal viktiga brytningar och såg allmänt trygg ut samtidigt som han hotade framåt i offensiven ett par gånger. 

Alphonso Davies fick en dålig start på matchen då han tappade bollen i den 10:e minuten ute på vänsterkanten, ett bolltapp som ledde till Mönchengladbachs 1-0 mål. Davies kom dock mer och mer in i matchen och i andra halvlek var han en av de spelare som var mest aktiv. 

Mittfältarna måste bli mer involverade
Några spelare som inte märktes av så mycket i matchen var särskilt Joshua Kimmich och Leon Goretzka, även Thomas Müller som har varit så viktig i Hansi Flicks Bayern såg man inte lika mycket av som man är van vid. Spelet gick mycket runt innermittfältarna, från mittbackarna och ut till kanterna, oftast ut på Leroy Sanés högerkant. För att Bayerns spel ska fungera så måste man använda sig av Kimmich spelförståelse, även Müllers. Det är oftast de två som står för de avgörande passningarna och därför krävs det att dessa spelarna involveras mer i de kommande matcherna.

Förväntad startelva: 4-2-3-1
                       Neuer
Stanisic - Süle - Upamecano - Davies
            Kimmich - Goretzka
          Sané - Müller - Gnabry
                  Lewandowski


Det är dock mycket möjligt att Kingsley Coman eller Jamal Musiala startar ute på en kant istället för Sané eller Gnabry. Mittbacksparet är inte heller helt spikat, Niklas Süle och Tanguy Nianzou får slåss om platsen bredvid Upamecano. Jag tror Nagelsmann väljer Süle eftersom han är mer erfaren vilket behövs i en match som denna. 

Borussia Dortmund:

Målrik start på säsongen
Dortmund hade en mer lyckad premiär där de vann med 5-2 mot Frankfurt. Det var även en viss norrman vid namn Erling Håland som stod för 2 mål och 3 assist. Även Marco Reus hade en fin match då han stod för 1 mål och 1 assist. Det råder inget tvivel om att Dortmunds offensiv fungerar bra, men det finns dock brister i försvarsspelet. Både Mats Hummels och Dan-Axel Zagadou är skadade på mittbackspositionen. Mittbacken Manuel Akanji fick istället bilda mittbackspar med Axel Witsel som i vanliga fall spelar defensiv innermittfältare. Det ser även ut att bli samma mittbackspar mot Bayern då varken Hummels eller Zagadou kommer komma till spel.  

Se upp för Håland!
Sedan Håland kom till Dortmund så har han spelat 61 matcher. På dessa 61 matcherna har norrmannen stått för 62 mål och 18 assist! Detta är helt makalösa siffror. Han bara öser in mål efter mål och det läskigaste är ju att det aldrig verkar ta slut heller. Bayern behöver verkligen sätta extra bevakningen på honom ikväll. De måste även minska på alla slarviga bolltapp som gör att det blir farliga kontringar. För på kontringar går det alltid undan när man har en Håland i laget. 

Förväntad startelva: 4-1-2-1-2
                         Kobel
Passlack - Witsel - Akanji - Schulz
                       Dahoud
              Reyna - Bellingham
                         Reus
                Malen - Håland


Thorgan Hazard startade bredvid Erling Håland förra matchen men nu har Marco Rose gått ut med att belgaren missar matchen på grund av en ankelskada. Ersättaren kommer med högst sannolikhet bli Donyell Malen. Annars kommer det förmodligen bli samma elva som vi fick se i förra matchen. 

Här är resultaten från de 5 senaste gångerna lagen möttes:
Bayern München - Borussia Dortmund: 4-2 (Bundesliga)
Borussia Dortmund - Bayern München: 2-3 (Bundesliga)
Bayern München - Borussia Dortmund: 3-2 (DFL-Supercup)
Borussia Dortmund - Bayern München: 0-1 (Bundesliga)
Bayern München - Borussia Dortmund: 4-0 (Bundesliga)


Mina tankar om matchen
När Bayern München spelar mot ett tyskt lag så är näst intill alltid Bayern favoriter. Men inför denna matchen är det tveksamt om de verkligen är favoriter. Jag tror att Dortmunds livsfarliga kontringar kan straffa Bayern i denna matchen, och med Håland i spetsen så kan nästan allt hända. Det gäller verkligen för Bayern att inte slarva med passningarna lika mycket som de gjorde mot Mönchengladbach, samtidigt som de måste ta vara på sina målchanser bättre än vad de gjorde förra matchen. Dortmunds tränare Marco Rose har säkert studerat Bayerns svagheter noga och jag tror att Bayern kan få en tuff kväll på Signal Iduna Park. Som Bayern supporter hoppas jag dock på annat. Jag hoppas att Julian Nagelsmann har finslipat på det som inte såg bra ut i förra matchen och att han har en mästerplan för hur Bayern ska försvara sig mot Håland. 

Avspark: 20:30
Plats: Signal Iduna Park (Dortmunds hemmaarena)
TV-kanal: Viasat sport premium
Typ av match: DFL-Supercup
 

Josef Andersson@JosefAndersson92021-08-17 08:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München