Lagbanner
Signal Iduna Park, 2022-10-08 18:30

Dortmund - Bayern München

INFÖR: Borussia Dortmund - Bayern München
Två av Europas absolut mest lovande talanger, och barndomsvänner, ställs mot varandra ikväll. Jamal Musiala och Jude Bellingham.

INFÖR: Borussia Dortmund - Bayern München

Ikväll är det dags för säsongens första ‘’Der Klassiker’’ då Bayern München ställs mot Borussia Dortmund. Två lag som båda gått lite upp och ner under början av säsongen, men som inför denna matchen kommer från starka resultat i veckans Champions League.


Bayern München:
Efter en fyra matcher lång dålig trend för Bayern München i ligan har Bayern ryckt upp sig och tagit tag i sina problem. Det började med en 4-0 vinst mot Bayer Leverkusen förra fredagen där spelet såg helt annorlunda ut och spelarna såg riktigt taggade ut igen. Detta följdes upp av en 5-0 vinst mot Viktoria Plzen i Champions League i tisdags. Även där såg spelet väldigt bra ut trots att man saknade nyckelspelare som Joshua Kimmich och Thomas Müller som hade testats positivt för corona. Istället fick Ryan Gravenberch och Serge Gnabry komma in i startelvan vilket båda skötte galant. 

Sadio Mané har sett betydligt bättre ut i de två senaste matcherna jämfört med hela inledningen på säsongen. Senegalesen har haft svårt att acklimatisera sig men nu verkar det som att han börjar hitta rätt även i Tyskland. En annan som verkligen har hittat rätt är Leroy Sané som gjorde två mål i veckan mot Viktoria Plzen och ett mål mot Leverkusen. Hittills är Sané den som ligger bakom näst flest mål i Bayern. Först ligger Musiala på 13 mål/assist, tvåa är Sané på 11 mål/assist och på delad tredjeplats är Mané och Gnabry på 8 mål/assist. Musialas siffror beskriver också verkligheten på ett helt rätt sätt. Tonåringen har varit den bästa spelaren överlag så här långt in i säsongen. Återstår att se vem som kliver fram ikväll.  

Truppen:
Under gårdagens presskonferens bekräftade Julian Nagelsmann att Thomas Müller inte är redo för spel än och kommer inte ens inkluderas i truppen. Dock ser det ljusare ut för Joshua Kimmich som kommer finnas med i matchtruppen. Om han är redo för en startplats återstår dock att se. Även Kingsley Coman är tillbaka i truppen igen efter sin skada men kommer få inleda på bänken. De som inte kommer vara med i truppen är Lucas Hernández och Bouna Sarr som är fortsatt skadade. Även Paul Wanner ser ut att lämnas hemma eftersom han fortfarande har känningar efter att han smittades av corona. 

Jag tror att det kommer göras två förändringar i startelvan jämfört med den senaste matchen. Benjamin Pavard har varit den som spelat mest som högerback än så länge, men i tisdags var det Mazraoui som spelade från start och gjorde det mycket bra. Dessutom var det han som spelade majoriteten av matchen mot Barcelona där han också presterade väldigt bra. Dock tror jag att Pavard kommer starta ikväll eftersom han har lite mer kött på benen. Känslan är också att Marcel Sabitzer kommer ta Gravenberchs plats på mittfältet då Nagelsmann vill få in lite mer defensiv stabilitet. Detta ifall Kimmich inte känner sig redo för en startplats givetvis. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                         Neuer
Pavard - Upamecano - de Ligt - Davies
              Sabitzer - Goretzka
            Sané - Musiala - Mané
                        Gnabry




Borussia Dortmund:
För Dortmunds del har det gått lite upp och ner precis som för Bayern under inledningen av säsongen. Dortmund har än så länge vunnit fem matcher och förlorat tre och har som förväntat haft stundtals problem med målgörandet efter Erling Haalands flytt. Nu har man inte längre en spelare som man bara kan skicka upp bollen på och låta honom göra jobbet. Två av matcherna som man förlorat har gått till på liknande sätt. Mot Werder Bremen tappade man en 2-0 ledning och förlorade med 2-3 efter att släppt in tre mål från och med den 89:e minuten. I förra ligamatchen tog man ledningen mot FC Köln för att sedan falla ihop totalt i den andra halvleken och släppa in tre mål. I slutet av matchen fick man med sig ett självmål från Kölns Benno Schmitz och matchen slutade tillslut 3-2 till Köln. Utöver dessa förlusterna har man också åkt på en riktig smäll mot RB Leipzig där man förlorade med 3-0.

Om vi dock tittar på det positiva så har man vunnit mot båda topplagen SC Freiburg och TSG Hoffenheim. Dessutom går de väldigt starkt i Champions League och i detta läget ska det mycket till för att Dortmund inte ska ta sig vidare till slutspelet. Man ligger för närvarande på en stabil andraplats bakom Manchester City i sin grupp. I ligan ligger Dortmund på en 4:e plats inför kvällens möte mot Bayern som ligger på samma 15 poäng. 

Förväntad startelva: (4-2-3-1)
                       Kobel
Meunier - Hummels - Süle - Guerreiro
              Bellingham - Özcan
         Adeyemi - Brandt - Malen
                     Moukoko


Tankar inför matchen:
Förväntningarna inför matchen är att det kommer bli väldigt mycket anfall och målchanser precis som det alltid brukar bli. Bayern har gjort 9 mål på sina 2 senaste matcher men har också sett stabila ut bakåt och hållit nollan i båda matcherna. Dortmund gjorde 4 mål i veckan mot Sevilla, så Bayerns försvar har en tuff uppgift framför sig ikväll. Något som Matthijs de Ligt och gänget ska vara glada för är att Marco Reus kommer missa matchen på grund av en vristskada. 

Bayern känns på förhand som favoriter. Efter landslagsuppehållet har man sett otroligt starka ut och ikväll finns det mycket att spela om vilket kommer tagga igång spelarna. Tidigare har Bayern visat att de har en ytterligare växel att lägga i när det är ett starkt motstånd som man möter, därför talar det mycket för de regerande mästarna ikväll.

Avspark: 18:30
Plats: Signal Iduna Park
TV-kanal: Viaplay
Typ av match: Bundesliga omgång 9

Josef Andersson@JosefAndersson92022-10-08 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München