Lagbanner
Borussia-Park, 2021-08-13 20:30

Mönchengladbach - Bayern München

Inför: Borussia Mönchengladbach-Bayern München

Inför: Borussia Mönchengladbach-Bayern München

Bayern Münchens försäsong lämnade många frågetecken då Julian Nagelsmanns manskap inte vann en enda match. Frågan är nu om några frågetecken kan rätas ut när säsongen inleds på Borussia Park mot Borussia Mönchengladbach.

Efter en lång sommar med fotbolls-EM och försäsong ska nu den 59:e upplagan av Bundesliga starta. Jakten på Bayerns tionde raka ligatitel inleds i förbundslandet Nordrhein-Westfalen i bortamötet mot Borussia Mönchengladbach. 

Kvällens kombattanter har ansetts vara rivaler sedan 1960-talet och under 70-talet hade Mönchengladbach sin hittills enda storhetstid som resulterade i fem ligatitlar. Med spelare som Jupp Heynckes, Rainer Bonhof och Berti Vogts tog man dessutom hem två titlar i dåvarande UEFA cupen och också en finalplats i Europacupen

Sedan dess har de riktigt stora framgångarna lyst med sin frånvaro och säsongen ifjol slutade med en åttondeplats, vilket får ses som en missräkning efter två raka topp fem placeringar. Fjolåret innebar också slutet för Marco Roses sejour som tränare och istället har Mönchengladbach plockat in en österrikare med det något spektakulära namnet Adolf Hütter. Försäsongen har varit genomgående stark för “Die Fohlen” som på fem träningsmatcher mäktat med tre vinster, varav en just mot Bayern München. 

På transferssidan är det framför allt Hannes Wolf som sticker ut mest. Den 21-årige mittfältaren har under två säsonger varit utlånad från RB Leipzig, men har nu köpts loss från fjolårets ligatvåa. Från Hertha BSC har man tagit in vänsterbacken Luca Netz, en 18-årig talang som är tänkt att bli ersättare för trotjänaren Oscar Wendt som flyttat hem efter tio år i klubben. 

Efter succén i Leipzig förväntas Julian Nagelsmann nu leda Bayern München till lagets tionde raka ligatitel. Men försäsongen har fått många att rynka på näsan, då laget spelat fyra matcher utan vinst och i mötet mot Napoli förmådde man, trots stjärnspäckat lag, inte hitta nätet. Å andra sidan har man under stor del av träningsmatcherna vilat stjärnspelare och istället har Nagelsmann gett de yngre spelarna chansen att visa upp sig, så av den anledningen kanske dessa resultat inte är allt för talande. Trots det är det vissa som förutspår ett tronskifte i Bundesliga, Dels har man tappat veteraner som David Alaba, Javi Martinez och Jerome Boateng, plus att nyckelspelarna Thomas Müller och Robert Lewandowski börjar bli äldre. Bland nyförvärven råder det störst stjärnglans i backlinjen, främst genom Dayot Upamecamo, den 22-årige fransmannen som under ett antal säsonger varit en av Leipzig viktigaste spelare, som nu skrivit på ett femårskontrakt med de regerande mästarna. Man har dessutom tagit in Omar Richards som nu får byta Reading och Championship mot Bayern München och Bundesliga.

Bundesligapremiär och Bayern brukar vara en bra kombination då man har åtta raka seriepremiärer utan förlust. Borussia Park verkar dock vålla otur för “Die Roten” som förlorat borta mot Mönchengladbach två säsonger i rad och Mönchengladbach är faktiskt det senaste laget som lyckats slå Bayern i en ligapremiär, vilket skedde 2011/2012. Kvällens match kan kanske ge en fingervisning om huruvida Bayern München lyckas bryta den tunga sviten mot Mönchengladbach eller om vi kanske ser början på en säsong där “Die Roten” snuvas på sin tionde raka ligatitel.

Adam Fischer2021-08-13 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München