Lagbanner
Allianz Arena, 2024-03-30 18:30

Bayern München - Dortmund

INFÖR Der Klassiker: Bayern München - Borussia Dortmund

INFÖR Der Klassiker: Bayern München - Borussia Dortmund

Denna säsongens största match var nog Bayern mot Leverkusen. Men det är dags för ännu en upplaga av vanligtvis Bundesligas största match, Der Klassiker.

Bayern har hittat någon typ av form igen:
Sedan den bittra perioden när Bayern förlorade så många som tre matcher på raken så har man dragit sig i kragen en aning och börjat hitta sig själva igen. Började med Lazio på hemmaplan där man vände 0-1 underläge i bortamötet till en 3-0 vinst på hemmaplan och tog sig vidare till Champions League kvartsfinal. Helgen efter tog man emot Mainz på hemmaplan och förstörde dem med hela 8-1 och precis innan landslagsuppehållet besökte man Darmstadt på bortaplan där Jamal Musiala hade lekstuga och matchen slutade hela 5-2 till Bayern.



Efter fiaskot mot Bochum för några veckor sedan så beslöt klubben sig att gå skilda vägar med Thomas Tuchel, dock efter säsongens slut. Det är många spelare som inte kommer överens med Tuchel och de vet nu att han lämnar i sommar. De spelar nog för sig själva, för sin framtid och för oss fans, vilket är kul att se. Hur man presterar framöver tills säsongens slut kommer bli intressant att se. Vi har två tuffa möten mot Arsenal, dock avslutar vi hemma. Och inte nog med det… tar vi oss förbi Arsenal så får Bayern möta Manchester City eller Real Madrid. Det är mycket att spela för och andra sidan av trädet ser mycket svagare ut. Det lag från vår sida som tar sig till final lär nog vinna hela köret. Dock senaste gången Tuchel bröt sin tå och satt på en pall på sidlinjen så tog han sig till Champions League final… Just saying.

Totalt dominerat Dortmund senaste åren:
Tittar man tillbaka på de senaste mötena mellan dessa två lag så dominerar Bayern totalt. Senaste gången Dortmund besegrade Bayern var augusti 2019 när Dortmund vann tyska Supercupen. Det är snart fem år sedan. Sedan dess har Bayern vunnit 10 matcher och en enstaka match har blivit oavgjord, oktober 2022. 

Bara nu senast i november vann Bayern 4-0 mot Dortmund på bortaplan när Harry Kane totalt körde över de gulsvarta. Ett hattrick blev det för engelsmannen den kvällen och ett Bayern som totalt dominerade hela matchen. Dortmund fick knappt fram målchanser och Bayern tog vara på sina. Ett fullt Allianz Arena ikväll och Bayern som sprutat in 16 mål på tre matcher blir nog inte en lätt uppgift för gästerna.



Bayern-spelarna briljerade under landslagsuppehållet:
Som alltid deltog de allra flesta spelarna med sina landslag och det var ingen skillnad den här gången heller. Jag och många fler var taggade på att se Pavlovic spela med Tyskland när han blev kallad för första gången. Det blev aldrig av när den unge 19-åringen drabbades av halsfluss och fick vända hem. Nästa gång blir han nog kallad igen och får förhoppningsvis spela då!

Tyskarna under före detta Bayern-tränaren Julian Nagelsmann imponerade starkt under dessa dagar. Man gjorde mål på Upamecanos Frankrike efter 7 sekunder och slog dem 2-0 på bortaplan. Jamal Musiala och Joshua Kimmich stod båda två för ruskigt fina insatser den kvällen. Kimmich på högerbacks-positionen höll Mbappé tyst hela kvällen och Musiala stod för en ruskigt fin assist till Havertz 2-0 mål. Några dagar senare tog Tyskland emot de Ligt’s Holland på hemmaplan och igen tog man en vinst. Planen i Frankfurt var fruktansvärt dålig och Musiala kunde inte dribbla utan att halka och fastna i gräset. Oavsett stod han för en bra insats och en assist till Mittelstädt’s raket. Tyskarna vann matchen 2-1 i slutändan.



Andra Bayern spelare under dessa dagar bestod av Alphonso Davies’ Kanada som säkrade spel i Copa America, Kim Min-jae som stod för en MOTM-insats mot Thailand i deras VM-kval, Laimer som var kapten för Österrike i deras 6-1 vinst mot Turkiet och Mathys Tel som ledde Frankrikes U19-lag som kapten till vinster mot Holland och Belgien där han nätade i båda matcherna.

Letandet efter en ny tränare:
I fredags kom nyheterna officiellt ut att Xabi Alonso stannar kvar i Leverkusen. Spanjoren har ryktats länge att flytta från ligaledarna till antingen Bayern eller Liverpool, två klubbar han själv spelat i, men han ser sig själv i Leverkusen där han kan utvecklas som tränare, enligt han själv i en presskonferens igår.

Bayerns resterande alternativt ser ut att vara De Zerbi från Brighton, Nagelsmann tillbaka igen eller Zinedine Zidane. Det återstår att se vilket alternativ som klubben bestämmer sig för.

Truppen - olyckliga skador:
Bayern fick, som alltid, fler skador under landslagsuppehållet. Manuel Neuer skadade sig på träning och lär inte finnas med i truppen mot Dortmund ikväll. Målvakten har klarat av att springa lite och lär vara redo för mötet mot Arsenal, vilket är det viktigaste. Pavlovic som sagt drabbades av halsfluss och har börjat träna igen, men kommer vara frånvarande ikväll. Harry Kane åkte till England med inställningen att spela mot Brasilien och Belgien, men åkte hem igen och fick mer behandling mot sin ankelskada. Engelsmannen har haft en bra återhämtning och lär starta ikväll. Raphaël Guerreiro drabbades av en skada han också och åkte inte med det portugisiska landslaget, han är också borta ikväll. Annars de spelare som inte fanns tillgängliga för sina landslag var Coman, Mazraoui, Sarr och Boey som alla är skadade. Coman och Mazraoui gör fina framsteg och som det ser ut nu så kan båda två vara tillbaka i truppen redan ikväll.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                   Ulreich
Kimmich - de Ligt - Dier - Davies
           Laimer - Goretzka
       Sané - Müller - Musiala
                    Kane

Borussia Dortmund:
Våra motståndare, som befinner sig på andra sidan av trädet i Champions League, ställs mot Simeones Atletico Madrid. Dortmund tog sig vidare mot PSV där man hade lite problem men säkrade en kvalificering. Annars är Dortmund i fin form. Man har vunnit sina fyra senaste matcher varav senast mot Frankfurt som Bayern blev krossade av. 

De gulkläddas anfallare Niclas Füllkrug lyckades näta igen för Tyskland mot Holland. Tysken har nu 11 mål och 2 assister på 15 matcher (involverad i ett mål varje 50:e minut) sedan sin debut i tyska landslaget hösten 2022. Ett riktigt fint facit och en riktigt fin anfallare måste man ändå säga. Det var lite kritik som flög hit och dit när bara en Dortmund-spelare (Füllkrug) blev kallad till landslaget. Ingen Hummels, Schlotterbeck, Süle, Brandt eller Can fick följa med. Nagelsmann har sitt förflut i Bayern och är ett fan sedan barnsben vilket många tror har mycket med saken att göra. Oavsett fick Füllkrug göra mål och Dortmunds viktiga spelare fick vila upp sig inför ikväll.



Det har slängts mycket kritik från Dortmund fans på senaste tiden mot sin tränare Edin Terzic och hans taktiker. Terzic blev sparkad 2021 och fick året efter ta över Dortmund igen. Många trodde att det skulle bli ett redemption arc denna gången men det ser ut att bara bli värre. Många frågetecken kring startelvor, byten och allmänna taktiker får Dortmund fans, och vissa nyckelspelare, att vilja sparka sin tränare i sommar. Ändå befinner man sig i en CL-kvartsfinal och på en fjärdeplats i ligan med Leipzig precis bakom sig.

Dortmund saknar en hel del nyckelspelare inför ikväll. Donyell Malen, Gregor Kobel, Sabitzer och Bensebaini är alla frånvarande från kvällens match. Malen som sprutat in mål och målvakten Kobel som räddat Dortmund många gånger kommer vara två stora hål att fylla för gästerna.

Förväntad startelva Dortmund (4-2-3-1):
                         Meyer
Ryerson - Süle - Schlotterbeck - Maatsen
                    Özcan - Can
            Reus - Brandt - Sancho
                        Füllkrug

Avspark 18:30. Allianz Arena, München. Se matchen på Viasat Sport Fotboll och Viaplay.
 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-03-30 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München