Lagbanner
2023-10-24 18:45

Galatasaray - Bayern München

INFÖR: Galatasaray - Bayern München

INFÖR: Galatasaray - Bayern München

Champions League-gruppspelets mästare Bayern München är tillbaka i spel när de besöker Galatasaray i Istanbul som tycks ha bland de bästa, farligaste och galnaste fansen på planeten.

Bayern klara favoriter i gruppen - till och med enligt Galatasaray-tränaren:
Det kanske var en självklarhet att Bayern skulle toppa den här gruppen när den väl lottades. Tyskarna har inte förlorat en gruppspelsmatch sedan september 2017 och med ett formsvagt Manchester United i samma grupp, som just nu ligger sist utan vinst, ska man toppa gruppen. Galatasarays tränare Okan Buruk i presskonferensen igår sade: “Bayern var klara favoriter sedan dag ett och vi drömmer om att vinna över Bayern. Man vet aldrig vad som händer i fotboll och vi behöver gå ut på plan utan rädsla.”

Att Bayern inte har förlorat en gruppspelsmatch på över sex år är inte minst ett rekord, men ett imponerade sådant. Men det kan ses som motivation för motståndet också. Alla vill vara de som bryter sviten och med Galatasarays hemmasupportrar är allt möjligt. Tränaren Buruk tillade det i presskonferensen igår att fansen kommer spela stor roll för resultatet och att de ser Bayerns vinnar-svit som motivation. Dock är Bayern starkare under Champions League-rampljuset men det kommer inte att bli enkla 90 minuter för dem i Istanbul. 

Skador, skador och mer skador:
Jag vet inte riktigt vad som hände på Säbener Straße i somras när planeringen av truppen tog plats... för ett bra jobb gjorde man inte. Man har inte bara minsta truppen i Bundesliga men också en av de tunnare trupparna i Champions League, och det blir inte bättre av att se alla namn på skadelistan heller. Man reste till Istanbul igår med en trupp på 18 (!) spelare. Det är precis tillräckligt för en startelva och en lagom bänk. Man måste vara mer aktiv i januarifönstret efter fiaskot man hade på Deadline Day där två spelare i princip var klara men tiden rann ut. Att ha en trupp såhär tunn är inte bra någonstans.

Stora namn lämnade hemma i München med skador och är inte tillgängliga för spel.
-Leon Goretzka, som utsåg till matchens lirare mot Mainz i lördags efter en briljant insats, bröt fingret i samma match och undergick en mindre operation under söndagen. Det rapporterades att mittfältaren kommer vara borta ungefär 2-3 veckor. Riktigt synd då han kommit in i en bra rytm och hittat bra form igen. Vi får hoppas att hans finger läker snabbt, att han slipper gipset på hela armen och kan börja träna snart igen.
-Dayot Upamecano lämnar fortfarande hemma med sin ljumskskada och kan förhoppningsvis vara tillbaka i spel nästa vecka.
-Serge Gnabry, som varit i träning senaste veckan och är på väg till en comeback, är inte helt spelredo ännu efter att ha brutit armen i cupen häromveckan. 
-Manuel Neuers efterlängtade comeback får vänta lite till. Målvakten är på god väg tillbaka efter sitt brutna ben men enligt Tuchel och läkarna är det inte lämpligt för honom att starta riktigt ännu. Man ser ingen mening med att rusha en comeback med risk att göra skadan värre.
-Raphaël Guerreiro fick inte åka till Istanbul heller då han också är fortsatt skadad. Portugisen har fått en enstaka match i Bundesliga den här säsongen där han hoppade in brevid Kimmich i mittfältet mot Leipzig. Annars har han bara drabbats av skador än så länge. Han, liksom många andra, får vänta sig en comeback troligen nästa helg. 

Truppen i Istanbul:
18 mannar har man med sig i truppen för kvällen och en väldigt offensiv elva tror jag vi kommer att få se. Inom den redan tunna truppen är det fortsatt frågetecken kring Mazraoui och om han kan starta som högerback eller inte. Marockanen, som haft mycket drama omkring sig utanför planen, drog också på sig en muskelskada under landslagsuppehållet och spelade inte mot Mainz i helgen. Tuchel säger att han var helt involverad i sista träningen och det är rytmen under dagen som får avgöra om han kan starta eller inte. Formationen och spelet kommer se olika ut beroende på Mazraoui. Kan han spela så kommer Laimer gå in i 4231-mittfältet med Kimmich, men kan han inte spela kommer Kimmich få ha hand om mittfältet själv i en 4141-formation och Laimer lirar i så fall högerback. Det återstår att se under dagen hur Bayern kommer ställa upp och med de redan stora hålen man har i mittfältet vanligtvis så kanske man inte ska lämna Kimmich helt själv där.

Lite bra nyheter är att De Ligt är tillbaka bredvid Kim i försvaret efter en lite längre skadeperiod. Båda två gjorde riktigt fina insatser i helgens match och de kommer bra överens. Vi fick till och med se ett fint klipp där båda mittbackarna kramar om varandra och firar Kim’s bollvinst till en inspark. Definitivt ett av Europas bästa mittbackspar som kommer få starta imorgon igen om allt går enligt plan. 

Förväntad startelva Bayern (4-1-4-1):
                   Ulreich
 Laimer - de Ligt - Kim - Davies
                  Kimmich
Coman - Musiala - Müller - Sané
                     Kane

Galatasaray:
“Welcome to hell” var en av Galatasarays tifos för ett par år sedan och det kanske säger sitt, deras fans är något otroligt. En mäktig arena med ännu mäktigare fans kommer inte göra det lätt för Bayern när de kommer på besök. Turkiets fotbollskultur är ganska, eller väldigt, aggressiv och det kan uppstå mycket bråk på både läktaren och utanför arenan efteråt. Vi alla är här för fotboll men vissa är nog ute efter mer än så. Med det sagt har inte Galatasaray bara bra och galna fans, men en galen trupp med många större namn. När jag själv såg turkarnas startelva i deras första CL-match mot Köpenhamn så insåg jag vilken bra sommar de har haft. Angelino, vänsterbackstjärnan från tyska Leipzig. Wilfried Zaha, en topp yttermittfältare från Premier League. Davinson Sanchez, mittbacken från Spurs som tidigare hade succé i Ajax också. Ni hör, det är ett bättre lag än vad man kan tro.

Utöver dem stjärnorna var det två killar som stack ut när man vann mot Manchester United på Old Trafford med 2-3, Mauro Icardi och Kerem Aktürkoglu. Argentinaren har haft tidigare succé i Inter länge innan han tog sig en flytt till Paris där han med all respekt inte var lika bra. Icardi tog sig sedan en flytt till Turkiet, hittat tillbaka till sitt gamla jag igen och börjat trycka in mål som för ett par år sedan. Turkiska landslagsstjärnan Kerem Aktürkoglu har varit ett underskattat namn denna säsongen. Den offensiva mittfältaren har tryckt in 5 mål och stått för 7 assister i alla tävlingar denna säsong och spelar en stor roll i detta Galatasaray-lag. Icardi och Aktürkoglu hittar varandra bra och kan vara ett hot för Kim och de Ligt i Bayern-försvaret.

Det är dock mycket frågetecken om just Mauro Icardi och en eventuell skada. Det är ännu till 100% inte klart om argentinaren kommer spela eller inte och hur allvarlig hans skada isåfall må vara. Tuchels information som han fått är att han inte kommer spela men att man får förbereda sig på alla scenarion. Att tappa Icardi är en stor förlust för Galatasaray men i nuläget tippar man på att han kommer till spel.

Förväntad startelva Galatasaray (4-2-3-1):
                    Muslera
Boey - Sanchez - Bardakci - Angelino
             Ayhan - Torreira
       Tete - Aktürkoglu - Zaha
                      Icardi

Matchstart 18:45. Rams Park, Istanbul. Se matchen live på TV4 Play och TV4 Sport Live 2.

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2023-10-24 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München