Lagbanner
Stadio Olimpico, 2024-02-14 21:00

Lazio - Bayern München

INFÖR: Lazio - Bayern München
Kan Bayern resa sig efter helgens kollaps?

INFÖR: Lazio - Bayern München

Bayern München nådde botten i helgen när man förnedrades mot Bayer Leverkusen i Bundesliga. Ikväll går man in i Champions League-slutspelet med mängder av frågetecken kring sig och pressen på den tyska storklubben är skyhög.

Fiaskot i seriefinalen:
Inför helgens omgång i Bundesliga hade Bayern München möjligheten att gå om Bayer Leverkusen, som är de stora konkurrenterna i år, och därmed gå upp i serieledning. Med en vinst hade Thomas Tuchels gäng legat 1 poäng före Xabi Alonsos mannar och många förutspådde att Bayern skulle spänna musklerna och lyckas med detta. Men så blev inte fallet. 

När Tuchel släppte sin startelva höjde många på ögonbrynen av flera olika anledningar. Det första man kunde notera var att Tuchel, för första gången som Bayerntränare, valde att ställa upp med en trebackslinje. Detta för att matcha Leverkusens system som också innebär trebackslinje. Jag tycker att det var ett väldigt märkligt beslut. Det visade bara vilken respekt Bayern hade för Leverkusen. Det bekräftade även mittbacken Jonathan Tah som berättade i en intervju efter matchen att det gav dem självförtroende och en skön känsla i omklädningsrummet inför matchen. Att välja ett helt annat spelsystem för första gången på hela säsongen i just den viktigaste matchen är jag helt oförstående till.

Utöver valet av spelsystem finns det även flera diskussionsämnen kring Tuchels val av spelare. Det som stack ut allra mest var att Eric Dier fick chansen från start på Matthijs de Ligts bekostnad som fick sitta på bänken hela matchen. Det visar alltså att nederländaren är fjärdehandsvalet hos Tuchel och att till och med (om man nu får säga så) Eric Dier går före honom. För mig är detta helt ofattbart och det har väckt starka reaktioner hos många Bayernsupportrar. Efter matchen fick de Ligt också frågan om han var fysiskt redo för att starta eller om han hade någon skadekänning, varpå han svarade ‘’top fit’’. Han var alltså märkbart frustrerad och nu kommer det även rapporter om att han kommer vilja lämna till sommaren om detta fortsätter. 

Andra märkliga beslut var till exempel att nyförvärvet Sacha Boey blev satt på vänsterkanten som han knappt aldrig spelat på i sin karriär hittills. Fransmannen hade märkbara problem att hantera en vänster-wingback-position som högerfotad. På den andra kanten fanns Noussair Mazraoui, som också är högerfotad, men som däremot är van att spela vänsterback i sitt Marocko då Achraf Hakimi äger rollen som högerback där. Då kan jag tycka att det är väldigt märkligt att Tuchel valde att sätta dem på de positionerna han gjorde, men också att inte från allra första början starta med Raphael Guerreiro som är en jätteskicklig offensiv vänsterback. Mycket frågor, lite svar helt enkelt. 



Vad kan vi förvänta oss mot Lazio?
Pressen på Bayern är enormt hög ikväll när man kliver in i Champions League-slutspelet. Man har så otroligt mycket att bevisa efter det vi fick se i helgen. Det enda positiva är väl att det knappt kan bli sämre nu. Det är inte heller bara Bayern som klubb som är pressade utan Thomas Tuchel har mycket att bevisa taktiskt. Helgens match kändes som droppen för Bayernsupportrarna. Tidigare har Tuchel ändå haft många som stått bakom honom som mest skyllt på att det är spelarmaterialet som är felet, men nu har han inte många fans som backar honom längre. Många vill se honom få sparken redan nu medan andra vill ha kvar honom säsongen ut för att inte upprepa Nagelsmann-situationen från förra året. Enligt uppgifter är Tuchels jobb inte i fara för tillfället, men styrelsen har börjat fundera över hur man ska gå tillväga efter säsongens slut angående tränarsituationen. 

Det som ska bli intressant att se i kvällens match är om spelarnas huvud endast är fyllda med hjärnspöken som kommer skapa problem igen eller om man tagit sig i kragen och visar att det faktiskt är Bayern Münchens märke man bär på tröjorna. Om jag själv ska förutspå matchen tror jag dessvärre att spelet kommer se bedrövligt ut igen. Jag har väldigt svårt att se detta Bayern, i detta skicket, ta sig upp på benen igen och leverera någon monsterinsats mot Lazio på bortaplan. En uddamålsseger eller ett oavgjort resultat tror jag ändå att man löser tillslut. Jag tror däremot inte på en målrik tillställning då anfallsspelet för Bayern är något som inte alls fungerar för tillfället. Hoppas jag har fel dock!

Förväntad startelva: 4-2-3-1
                          Neuer
Mazraoui - Upamecano - Kim - Guerreiro
               Kimmich - Goretzka
            Sané - Müller - Musiala
                          Kane


Lazio:
Det vita och himmelsblåa Rom-laget har sedan 90-talet varit en etablerad toppklubb i Serie A. Trots det har man endast lyckats att vinna ligan två gånger där den senaste gången var säsongen 1999/20 då Sven-Göran Eriksson var huvudtränare för klubben. Man har under åren varit desto mer framgångsrika i den italienska cupen då man vunnit den 7 gånger varav 5 av de gångerna hände på 2000-talet. Förra året stod man för sin bästa placering i Serie A sedan man vann med ‘’Svennis’’ år 2000. Då landade man på en andraplats bakom Napoli som stod för en monstersäsong och vann med hela 16 poäng ner till Lazio. 

I år går det lite trögare för huvudstadsklubben i ligaspelet som just nu ligger på en 8:e plats efter 24 omgångar. Det är däremot väldigt jämnt i tabellen och man har endast 5 poäng upp till Champions League-platserna. Lagets bäste målskytt hittills är Ciro Immobile i vanlig ordning som gör sin 8:e säsong i klubben. Den italienska anfallaren har vunnit skytteligan 4 gånger i Serie A och vann även Guldskon säsongen 2019-20. 

Lazio hamnade i grupp E i Champions League-gruppspelet tillsammans med Atletico Madrid, Feyenoord och Celtic. Där lyckades man knipa andraplatsen bakom Atletico Madrid efter 3 segrar, 2 förluster och 1 oavgjord. 

Förväntad startelva: 4-3-3
                      Provodel
Marusic - Casale - Romagnoli - Hysaj
      Guendouzi - Cataldi - Vecino
      Anderson - Immobile - Pedro



Avspark: 21:00
Plats: Stadio Olimpico (Roms Olympiastadion)
Typ av match: Champions League, åttondelsfinal, första mötet

Streama matchen på TV4 Play!
 

Josef Andersson@JosefAndersson92024-02-14 07:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München