Lagbanner
Red Bull Arena, 2022-07-30 20:30

RB Leipzig - Bayern München

Inför: RB Leipzig - Bayern München

Inför: RB Leipzig - Bayern München

Ska ännu en pokal bärgas? Bayern Münchens fjolårssäsong ansågs som bra men inte mer. Och utan stjärnan Robert Lewandowski men med höga ambitioner börjar säsongen med supercupen och ett möte med den potentiella titelutmanaren RB Leipzig.

Inför fjolårets säsong sågs RB Leipzig som en möjlig utmanare till Bayern och det var även många som förutspådde att “Die Roten Bullen” till och med skulle kunna bjuda på ett tronskifte inom tysk fotboll. Dessa förhoppningar grusades brutalt redan under hösten då laget under de första fem omgångarna endast tog fyra poäng. Som en följd av det fick Jesse March gå och under Domenico Tedescos ledning vände vinden och laget kunde steg för steg klättra i tabellen och till slut landa på en fjärdeplats. På det lyckades Leipzig även vinna DFB pokal efter en dramatisk straffläggning mot SC Freiburg och därmed lagets första pokal någonsin. Under sommaren har Leipzig varit tämligen sparsamma och bland få nyförvärv märks Xaver Schlager från Wolfsburg mest och också  norrmannen Alexander Sörloth som kommer tillbaka från ett års utlån till Real Sociedad. Försäsongen har bjudit på blandade resultat och laget från forna DDR går nu in i 22/23 års säsong med stommen från fjolåret kvar. Truppen känns jämn med stabila spelare som Kevin Kampl, Peter Gulasci och Lukas Klostermann.  Längst fram finns lagets målmaskin, fransmannen Christopher Nkunku som förra säsongen gjorde 20 mål och som märkligt nog inte blivit såld till någon storklubb. Hans målskytte lär behövas även i år och i synnerhet nu när man inleder säsongen med supercup mot ligans gigant, Bayern.

Få, om ens någon, kan ha blivit förvånad över vårens utfall i Bundesliga. Bayerns tionde (!) raka seger säkrades i omgång 31 efter seger mot Dortmund.  Förutom det vann Robert Lewandowski skytteligan med hela 35 mål och i parti och minut slog polacken rekord. Men efter åtta ligatitlar på lika många säsonger, en Champions League seger, sju skytteligatitlar bland mycket annat avslutas nu en era då polacken styrt skutan till Katalonien och FC Barcelona. Lewandowski kommer med all sannolikhet bli saknad då hans målskytte är något som få, om ens någon, kan mäta sig med och han lämnar ett hål som blir nästintill omöjligt att fylla. Med tanke på Lewandowskis avsked har Bayern tappat sin enda renodlade anfallare i toppklass. Men i hopp om att ändå få lite finish på offensiven har Bayern köpt in Sadio Mané som ansluter efter flera framgångsrika år i Liverpool och i träningsmatchen mot DC United behövde senegalesen endast fem minuter för att bli målskytt. Mané, som vanligtvis spelar som ytter lär få en roll som spets i en 4-4-2 eller 4-3-3 uppställning tillsammans med spelare som Leroy Sané och Serge Gnabry. I övrigt har Bayern även köpt in nederländska mittlåset Mathijs De Ligt som tänkt ersättare åt Niklas Süle och  förutom tappet på Marc Roca och Corentin Tolisso är truppen i stort sätt lik den man hade förra året.  Förutom serien måste laget lägga tid på att prestera bättre i cupspelet, i DFB försvann man med 0-6 mot Mönchengladbach och Champions League tog slut i kvarten mot Villarreal trots enormt spelövertag. Trots ligseger kan fjolårets säsong endast sammanfattas som  “bra men inte mer” och det är kort sagt höga krav man kan och ska ställa på en klubb av Bayerns kaliber.

För Bayern är pokaler alltid viktiga och som en händelse inleds hela säsongen med kamp om just en pokal, nämligen supercupen. Och även om det är en match som kanske inte borde spela så stor roll så har Bayern varit kända för att ta denna supercup på allvar. Allt som oftast ställer “Die Roten” upp med sitt bästa lag, vilket har resulterat i nio segrar, varav två på raken. De som står mellan Bayern och en tredje raka är RB Leipzig som genom cupsegern kvalificerade sig för sin första supercupfina och har vid flertal tillfällen klarat oavgjort mot Bayern. Det återstår därför att se om Bayern återigen bjuder på en maktdemonstration eller om RB Leipzig kan skrälla och ge tecken på ett eventuellt tronskifte inom den tyska fotbollen.

Adam Fischer2022-07-30 06:30:00
Author

Fler artiklar om Bayern München