Lagbanner
BayArena, 2024-02-10 18:30

Bayer Leverkusen - Bayern München

Inför säsongens match: Bayer Leverkusen - Bayern München

Inför säsongens match: Bayer Leverkusen - Bayern München

Det är dags för säsongens match i Tysk fotboll. Ligaettan Bayer Leverkusen tar emot tvåan och giganten Bayern München i en äkta toppstridsmatch.

Ett MÅSTE att vinna för Bayern:
Bayern måste vinna ikväll, eller åtminstone ta någon typ av poäng. Man har egentligen inte råd någonstans att tappa mer poäng än vad man redan gjort. Det behövs en vinst för mentaliteten och kemin inom laget. Skulle man besegra detta på riktigt oslagbara Leverkusen så kommer man att få motivation för resten av säsongen.

En vinst mot Gladbach förra helgen gav oss fans mer hopp om ikväll. Gladbach är kända för att vinna mot Bayern mer eller mindre varje gång man möts, vilket är helt otroligt hur de lyckas. Man låg under med 1-0 efter 35 minuter men vände och vann med 3-1 mot sitt mardrömsmotstånd. Nu kan man inte jämföra Gladbach med detta Leverkusen, dock spelade de lika 0-0 häromveckan vilket ger en själv lite hopp för kvällen.



Bayern har inte varit etta i ligan sedan september:
Rubriken stämmer, Leverkusen har toppat ligan precis varje vecka sedan slutet på september. Bayern har sedan dess pendlat mellan en andra och tredjeplats med Stuttgart som nu fallit efter lite. En vinst ikväll skulle se Bayern på en förstaplats sedan fem månader tillbaka, något som supporter hade varit fint att se igen. 

Den som vinner ikväll kommer att ha ett försprång för resten av säsongen. Bayern står just nu på 50 inspelade poäng mot Leverkusens 52. Vinner Bayern så klättrar man förbi och tar ett försprång med en poäng. Tar Leverkusen vinsten går man upp på 55 och lämnar Bayern bakom sig med fem hela poäng och samma spelade matcher. Bayern har länge haft en match mindre spelat efter att matchen mot Union Berlin ställdes in i december på grund av snöoväder, vilket har gett Leverkusen ett större poäng gap senaste veckorna. Dock förlorade Bayern förvånansvärt mot Werder Bremen för några veckor sedan och Leverkusen behöll sin ledning.

Ikväll står allt på spel. Ska Bayern ta vinsten och en förstaplats i ligan igen eller fortsätter Xabi Alonso att tuffa på?

Spelarna måste steppa upp ikväll:
Vill man ha någon typ av chans ikväll ska såklart Tuchel ha en plan men spelarna MÅSTE steppa upp, det finns inget annat val. Förra helgen så var det mycket slarv och sämre prestationer från en del spelare. Neuers felpass gav Gladbach 1-0 och Sané hade två chanser inom 10 minuter som han enkelt kunde gjort mål på. Ett av skotten han hade fick han lilltån på och det skottet var nästan svårare att missa än att göra mål på. Harry Kane var inte heller så synlig eller vass förra helgen men han gör det han är bäst på och dyker upp när man minst anar det.



Det är någonting med detta Bayern-lag och att slarva i försvaret i några minuter. Det har hänt skrämmande många gånger under säsongen att Bayern bara totalt tappar fokuset defensivt och låter vilket lag som helst pusha på och skapa minst tre farliga målchanser. Som mot Hoffenheim när man hade en 1-0 ledning så tappade man koncentrationen och lät bortalaget skapa tre-fyra chanser som det kunde blivit mål på. En makalös räddning från Neuer och en ribbträff bland annat räddade poäng för Bayern den gången. Samma sak hände förra helgen där Neuer slarvar i defensiven och resterande försvaret tappar markeringar helt och vips så är det 1-0 bakåt.

Det får bara inte hända idag. Fokuset måste vara på topp för varenda spelare i detta Leverkusen kan från ingenstans skapa målfarliga lägen. Grimaldo är den spelaren jag personligen är mest rädd för. Spanjoren är så ruskigt bra och verkar i varenda match vara involverad, han har 7 mål och 10 assister, från ytterback… han är så bra på att hitta en liten genomskärare som leder till mål. Heller ska man inte ge bort dumma frisparkar för han om någon vet hur man slår såna. Om jag hette Tuchel så hade jag lagt väldigt mycket fokus på att förhindra hans spel ikväll.

Tuchel vs Xabi Alonso:
Två stora namn möts återigen. Thomas Tuchel mot Xabi Alonso. Spanjoren har dominerat Europa denna säsong medan Tuchel har kritiserats, ironiskt nog är de ändå på nästan samma poäng i ligan. 



Thomas Tuchels Bayern har spelmässigt inte varit den finaste fotbollen man skådat på. Han behövde tid men efter snart ett år med honom i spetsen har man bara gått baklänges snarare än framåt. Att han vinner matcher är ett under med spelet man kommer med varje vecka. Det är inte dominerande någonstans och Bayern är ett lag som motståndarna ska vara rädda för, men nu kan man oftast bara gå genom Bayern och skapa massor med farliga lägen. Om det inte vore för briljanta individuella insatser hade nog inte Tuchel fått ha kvar jobbet idag.

Annat är det med Xabi Alonso. Spanjoren har tagit fotbollsvärlden med storm denna säsong och är obesegrade i alla turneringar denna säsong. Leverkusen är andra laget i tysk fotbollshistoria som gått 30 matcher obesegrade i alla turneringar, bara kvällens motstånd Bayern har ett starkare rekord med 32 obesegrade matcher. Det rekordet tog slut 2020 mot Hoffenheim där Bayern förlorade med 4-1. Med andra ord så lever ännu sviten för Alonsos mannar och man kan alltså skriva fotbollshistoria om man spelar sina kort rätt. 

Alonso ryktas och spekuleras varje dag till en ny klubb när han är en väldigt attraktiv tränare (utseendemässigt också…). Jürgen Klopp har gått ut med att han kommer lämna Liverpool vid säsongens slut och Alonso som en före detta Liverpool spelare gör honom till ett attraktivt namn som ersättare. Hans andra klubb han spelade för, Real Madrid, var också en attraktiv destination tills spanjorerna förlängde med Carlo Ancelotti några år till. Bayern, hans sista klubb som spelare, kommer också ha ögat öppet för Alonso. Internt så kritiseras Tuchel ännu och det ska nog ske ett mirakel innan säsongens slut om han ska få behålla jobbet. Går man skilda vägar med Tuchel, vilket jag hoppas att man gör, så kommer Alonso prioriteras högt. Med all kärlek och respekt till Leverkusen så har man på känn att Alonso inte kommer att stanna där i all evighet.

Truppen (Bayern):
Skadelistan är lång, hur många gånger har vi Bayern-fans inte hört de orden? Men det är den. Alphonso Davies, Kingsley Coman, Serge Gnabry, Konrad Laimer, Bryan Zaragoza, Daniel Peretz och Bouna Sarr är alla otillgängliga ikväll. Jag hade så gärna sett Zaragoza debutera ikväll men den nykomne spanjoren har drabbats av en stark förkylning. 

Det är mycket frågetecken om några spelare med, framförallt Kimmich och Upamecano. Kimmich som drog axeln ur led för några veckor sedan är tillbaka i träning och ryktas att vilja riskera att spela ikväll, vilket jag inte ser någon anledning till. Att direkt starta Kimmich bara för att man kan är ingen bra idé, han verkar inte vara helt 100% frisk och att bryta rytmen som Pavlovic och Goretzka haft är ingen bra idé. Unge Pavlovic har gjort ett sånt bra jobb på sistone och var matchens lirare mot Gladbach förra veckan, så att bänka honom hade varit dumt. Att spela en svag Kimmich med Pavlovic mot stora Xhaka och Andrich är ingen bra idé. Goretzka behövs för musklerna i mittfältet. Behöver man mer offensiv styrka så kan man byta på Kimmich mot slutet med hans passningar.



Sen har vi Upamecano som drabbades av en skada i låret. Fransmannen är också villig att spela men när man har en frisk de Ligt som gjorde en grym insats senast, en Kim Min-jae som är tillbaka från Asia Cup med Sydkorea och en imponerande bra Dier så är det nog ingen idé att riskera mer skador eller påverka spelet med en inte helt 100% frisk Upamecano.

Manuel Neuer är också ett frågetecken inför ikväll. Tysken har haft knäproblem under veckan och Tuchel i gårdagens presskonferens sade att man kommer att vänta tills eftermiddagen för att se om han eller Ulreich startar. Hade varit en riktig blow om man tappar Neuer men Ulreich ska man inte underskatta.

Truppen annars är frisk och det återstår mest att se hur man ställer upp i försvaret. Med Davies borta så kommer antingen Guerreiro eller Mazraoui ta hans plats. Det har ryktats och hörts under träningar att Mazraoui kan vara ett alternativ för vänsterbacken idag. Bayern hade en träning under veckan bakom stängda dörrar men det hade hörts skrik från Tuchel: “Nous håll dig till vänster”, vilket indikerar att han tränat som vänsterback under veckan. Den som spelar vänsterback får snabbe Frimpong mot sig, så det kommer bli tufft oavsett. Jag tror bästa alternativet är att starta rutinerade Guerreiro där ute och Mazraoui till höger. Hade varit kul att se nye Sacha Boey spela men efter bara 30 minuters spel mot Gladbach så tror jag inte han är redo för 90 minuter i säsongens viktigaste match. Han kanske kommer in som förstärkning om man behöver hålla en ledning, men jag tror att man ställer upp som här nedan ikväll.

Förväntad startelva Bayern (4-2-3-1):
                      Neuer
Mazraoui - De Ligt - Kim - Guerreiro
            Pavlovic - Goretzka
         Sané - Müller - Musiala
                      Kane

Bayer Leverkusen:
Man måste bara applådera Bayern Leverkusen denna säsongen, vilket jobb de har gjort. Obesegrade i alla tävlingar, 30 matcher, etta i ligan mer eller mindre hela säsongen och man har tagit fotbollsvärlden med storm. Från att kämpa för att inte bli nedflyttade till att vara världens bästa fotbollslag är ett ganska bra jobb av Xabi Alonso. Jag personligen hade möjligheten att se Leverkusen live på Ullevi när Häcken tog emot tyskarna i Europa League. En match som Leverkusen vann ganska självfallet, men en upplevelse i sig att se detta monster-lag spela live.



Att hela säsongen legat över Bayern, som aldrig brukar ligga tvåa den här tiden på året, är imponerande. Xabi har fått fram riktiga talanger under året vilket är kul att se. Han har gjort Grimaldo till världens bästa vänsterback/ytterback. Han har fått liv i Jonathan Tah som varit Bundesligas bästa mittback i år, kan argumenteras åtminstone. Även tagit fram ett helt nytt namn till en av världens bästa anfallare i Victor Boniface och även fått tillbaka Granit Xhaka till hans bästa dagar. Kemin detta lag har är imponerande och med den individuella briljansen man har så kommer de säkert vinna DFB-pokal efter seger mot Stuttgart i veckan och de är nog storfavoriter för att vinna Europa League med. Att vinna Bundesliga och bryta Bayerns svit på 11 i rad hade nog känts mäktigt och de kommer med så mycket motivation till att vinna över Bayern ikväll.

Sen kan man bara inte glömma en viss spelare i detta lag. De har Grimaldo, Frimpong, Boniface etc, men Florian Wirtz. Wow. Vi alla vet vilken talang han är men under Alonso har han skinit mer än någonsin. 20-åringen har i alla tävlingar fått in 8 mål denna säsongen och producerat 15 assister. Wirtz leder assistligan i alla tävlingar denna säsong på 15 st, Leroy Sané och Arsenals Bukayo Saka är på 12 vardera. Unge tysken har imponerat stort och det ska bli intressant att se vart han tar vägen i framtiden. Han kommer att kosta en förmögenhet och hans pappa kommer att se till att det blir så. Wirtz pappa är väldigt involverad i Wirtz karriärbeslut och är mer eller mindre hans agent. Tysken kan bli såld i framtiden mot €150 miljoner, vilket är helt sjukt egentligen.



I januari tog Leverkusen in ytterligare en spanjor vid namn Borja Iglesias. Ett lån från Real Betis fram till sommaren blir det för spanjoren som kommer att ersätta skadade Boniface tills vidare. Om han kommer till start ikväll återstår att se men skulle själv tippa på att tjecken Patrik Schick kommer till start.

Är det något som Bayern ska se upp för är det Leverkusen i 90:e minuten, wow vad jobbiga de är. De har denna säsongen under FEM matcher gjort mål på stopptid och räddat poäng. Mot Bayern i höstas när de fick en straff i 94:e minuten. Mot Qarabag i Europa League slod Boniface in en straff i 94:e minuten som gav dem en 1-0 vinst. Sedan mot Augsburg där hemmalaget kämpade för att få ett 0-0 resultat, även om de hade ett bortdömt mål, så tryckte Palacios in 1-0 till Leverkusen i 94:e minuten. Veckan efter gästade de Lepizig och 2-2 stod sig fram till 90+1 när mittbacken Hincapie tryckte in 3-2 på hörna. Sedan nu i veckan i cupen mot Stuttgart kom Jonathan Tah och förstörde det roliga för Stuttgart när han tryckte dit 3-2 i 90:e minuten på hörna. Det är helt otroligt hur de lyckas varenda gång. Bayern ska akta sig för det…

Truppen (Leverkusen):
Leverkusen må inte ha den största skadelistan men ändå saknar hemmalaget tre startspelare inför kvällen. Målmaskinen Victor Boniface kan man tro är borta med sitt Nigeria där de befinner sig i AFCON-finalen, men anfallaren drog på sig en skada för någon månad sedan och är borta till ungefär april. Nigerias motstånd i finalen är Elfenbenskusten och där hittar vi en av Leverkusens mittbackar, Odlion Kossounou, som imponerat starkt denna säsongen. Killen är född 2001 och har varit en defensiv sten tillsammans med Jonathan Tah denna säsongen. Leverkusen får klara sig utan honom denna kvällen och får istället heja på honom i finalen. Sen har vi mannen som älskar ett 90+ mål, Exequiel Palacios. Argentinaren har varit en av ligans bästa mittfältare denna säsong och är fortsatt borta med en lårskada. Alonso sade i gårdagens presskonferens att det är för tidigt för argentinaren att spela ikväll. Finska målvakten Hradecky har också haft skadeproblem men kommer att starta mellan stolparna ikväll.

Förväntad startelva Bayer Leverkusen (3-4-2-1):
                             Hradecky
                 Tapsoba - Tah - Hincapie
    Frimpong - Andrich - Xhaka - Grimaldo
                      Hofmann - Wirtz
                               Schick

Matchstart 18:30. BayArena, Leverkusen. Se matchen på Viasat Sport UltraHD, Viasat Sport Fotboll och Viaplay.

 

 

Rick Sjöbergsjobergrick@gmail.com2024-02-10 06:00:00
Author

Fler artiklar om Bayern München